Az Intel lesz az új Apple?

Tech Hírek   |   2014.01.10 - 19:35   |   Írta: H.A   |   710

Talán nem túlzás azt állítani, hogy az Intel uralta az idei CES-t, bemutatva három teljesen forradalmi terméket. Először is itt az úgynevezett "okos tál" (smart bowl http://ces.cnet.com), amelyről vezeték nélkül tölthetjük eszközeinket, aztán az "okos rugdalozó" (smart onesie http://abcnews.go.com) aminek segítségével folyamatosan tájékoztatva lehetünk gyermekünk fizikai állapotáról, életjeleiről. Majd következik talán a legérdekesebb, a nem véletlenül (Vasember után szabadon) Jarvisnak nevezett okos fülhallgató, amely folyamatos összeköttetésben van iPhone-unkkal Bluetoothon keresztül. Elvileg ugyanazt tudja mint a Siri, viszont azt sokkal jobban. Előnye abban rejlik, hogy nem kell telefonunkat elővennünk, illetve a Jarvis szoftvere sokkal proaktívabb. Kérdéseink megválaszolása mellett igyekszik folyamatosan javaslatokat, tanácsokat adni, automatikusan átszervezi napirendünket a naptárban, sőt gyötör minket, hogy ne felejtsük el néha felhívni az asszonyt.

JarvisIronMan

Mindezen újdonságok persze nem hoztak még olyan újjászületést az Intelnek, mint amit anno az iPod és az iTunes az Applenek. Viszont az irány több mint bíztató: okosítsunk mindent és hálózzuk be velük életünket. Az egyértelmű, hogy az Intel klasszikus PC profilja ágazati szinten haldoklik, de legalábbis igen korlátozott a növekedési potenciál. Nagyon úgy tűnik, ráéreztek a cégnél, mivel lehet újra tőzsdei nagyhallá válni. A piac jelenlegei nagyhalai mind egy dologtól szenvednek, ez pedig a piac túltelítettsége.

A legviccesebb pedig az, hogy mindehhez klasszikus chip gyártói tapasztalataikat is fel kellett használniuk. Legújabb "smart" eszközeik lelke az úgynevezett Edison (http://www.forbes.com). Ez egy SD kártya méretére kicsinyített Pentium osztályú számítógép, ami rendelkezik Wifivel és Bluetoothal is. Az Edison igazi szépsége pedig az, hogy tulajdonképpen bárhol, bármiben használható. Képzeljük csak el, hogy a nem is túl távoli jövőben, bekapcsol a kávégépünk, miután az okospárnánk jelzést küldött neki arról, hogy már ébredezünk. Vagy éppen, egy hideg téli reggelen, amikor a reggelis tányérokat behelyeztük az okos mosogatógépünkbe, beindul az autónk motorja, hogy finom melegben fogadhasson minket. A lehetőségek végtelenek. Kijelenthetjük, hogy az Edison projektben megvan a potenciál az új piacok felé, ami felemelheti az Intelt.

Jelenleg a tőzsde nem értékeli túlságosan az Intel "legyen minden smart" projektjét, ha most vásárolnánk be Intel részvényekből, akkor gyakorlatilag semmit sem kockáztatnánk. Anno 2000 környékén is volt egy hasonló cipőben járó Apple, úgy nézett ki, végleg elbukták a PC háborút, a cégnek vége. Aztán jött az iPod...


Kommentek megjelenítése