Lightning fülhallgatók helyett okos walkie talkie-k?

Apple Hírek   |   2016.05.26 - 17:52   |   Írta: Pausch Rita   |   3148
26. máj Lightning fülhallgatók helyett okos walkie talkie-k?

Egy egészen friss Apple szabadalom a korábbiakhoz képest egészen új területre kalandozik.

Az Apple Insider értesülései szerint az Amerikai Szabadalmi Hivatal nemrég közzétett egy Apple beadványt. Egészen új, a cégre egyébként nem jellemző kommunikációs megoldásról szól.

A beadvány érdekessége, hogy az eszköznél a megszokott mobiltelefon-hálózat helyett a pont-pont (PPP) alapú, úgynevezett, „ad hoc” hangkommunikációt használják. Ez közvetlenebb – és funkcionálisan kevésbe igényes –, mint a jelenlegi iPhone termékvonalnál alkalmazott megoldás.

A találmány egy headszetthez hasonlítana, ami képes azonnali vezeték nélküli kapcsolatot létrehozni más készülékekkel. Az eszközt ellátnák audio hardverrel, mint a mikrofon és a hangszóró, valamint egy kommunikációs egységgel, ami létrehozza magát a kapcsolatot a megfelelő közelségben.

Feltehetően Lightning vagy 3,5 mm-es jackkel csatlakozna a mobileszközhöz, ezzel lehetővé téve akár az alkalmazás vezérelt megoldásokat is. A működési elvet tekintve ebben egészen hasonlít az olyan készülékekre, amik sztereó fejhallgatók és mikrofonok is egyben, mint például maga az EarPods. Vagy (nagyon nagy túlzással) olyan, mint egy walkie-talkie, amit nem kell kapcsolgatni beszédnél.  

Az Apple eddig tartózkodott a mobiltelefon-hálózat vagy a műholdas kapcsolat ilyen célú felhasználásától. Helyette inkább az olyan direkt, vezeték nélküli kapcsolódási megoldásokat részesítette előnyben, mint a Wi-Fi, a Bluetooth vagy ehhez hasonló protokollok. (Ennek egyébként az volt az oka, hogy az utóbbiakkal egészen lecsökkenthető a hang késése a kommunikáció során.)  

A ma kikerült, részletes beadványt egy korábban a Sennheisernél dolgozó mérnök készítette és bár feltehetőleg ebben a formában a tervet nem valósítják meg, viszont több olyan lehetőséget tartogat, amit az Apple bizonyosan remekül fel tud a későbbiekben használni. Akár a saját berkein belüli, akár az Apple üzletekben dolgozók közötti kommunikációra is…

Forrás: Apple Insider

Kapcsolódó cikkek:
Képek az állítólagos iPhone 7-ről?
Virtuális valóság iOS-en?



Kommentek megjelenítése