Kutyák tüzelnek az Apple-re a Music szolgáltatás miatt

Apple Hírek   |   2015.07.23 - 10:01   |   Írta: Máté Gergő   |   2233
23. júl Kutyák tüzelnek az Apple-re a Music szolgáltatás miatt

A Consumer Watchdog nevű szervezet bírósághoz fordult.

Újra trösztellenes  levelet fogalmaztak meg az Apple Music ellen. Az említett fogyasztóvédelmi csoport a United States Federal Trade Commission and Department of Justice figyelmét szerette volna felhívni az "Apple előfizetéses zenei szolgáltatási ágazat egyeduralmára való törekvésére". A Consumer Watchdog komoly trösztösödést szimatol, amit "súlyos információval" is megpróbált alátámasztani.

A kutya sántít, vagy az Apple Music szabályzata?

Kétségtelen, hogy az almás vállalatot az eddigieknél nagyobb számú támadás éri mostanában. A Samsung és a többi techóriás szintén összefogott az Apple ellen a szabadalmakkal kapcsolatos témákban.

A Consumer Watchdog a 2013-ban nagy botrányt kavart "könyvespolc ügyhöz" hasonlította az Apple Music-ot. Az iBooks megjelenése után a bíróság valóban elmarasztalta a vállalatot és 450 millió dollárnyi kártérítést szabtak ki. Nem tartja fairnek a mostani beadvány, hogy az Apple zenei szolgáltatása (mely elsőként ingyenes próbaidőszakot ajánl) egy olyan vállalat tulajdonában van, amely eleve hozzáfér 800 millió ügyfél bankkártyájához. Emellett azt is nehezményezik, hogy az iTunes Store-on keresztül ügyfelek százmillióinak zenei adataihoz férnek hozzá és az almás vállalat bármikor felbonthatja a szerződést az előadókkal, amennyiben a kiadójuk nem fogadja el a feltételeket.

Továbbá aggasztónak tartják, hogy az App Store szabályzata szerint a más zenei szolgáltatásokhoz tartozó applikációk (pl.: Spotify) bevételének egy részét, szintén az Apple kapja, míg az Apple Music-al kapcsolatban nincs ilyen megkötés.

A bírósági ügyek Európában sem kerülték el az Apple-t: az European Commission and the Department of Justice is kapott hasonló trösztellenes felhívást, ami mögött a Spotify állhat. Júniusban az Universal Music Group olyan levelet fogalmazott meg, melyben tagadta az Apple-el kötött illegális üzletekkel kapcsolatos vádakat. A hónap elején pedig újabb támadások érték az almás vállalatot, a United States Federal Trade Commission ugyanis átfogó vizsgálatot kezdett az App Store szabályzata miatt.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy az Apple Music szolgáltatás bármilyen szempontból akadozna, legfeljebb a vállalat ügyvédei idén kevesebbet fognak nyaralni.

Forrás: 9to5mac.com

A kép forrása: versus.com , watchdog.org


Kommentek megjelenítése