Így változhat az iPhone 6S és az iOS 9

Tech Hírek   |   2015.01.19 - 22:34   |   Írta: Máté Gergő   |   1175
19. jan Így változhat az iPhone 6S és az iOS 9

Radikális változás az iPhone 6S-ben

Mit várunk az Apple következő iPhone készülékétől? Lehet, hogy nagyobb (vagy kisebb) kijelzője lesz, valamint sokan elképesztő kamerát és nagyobb akkumulátort, új dizájnt jósolnak. Ezen felül a legtöbben a memória bővítését szeretnék látni.

A Technews hírei szerint az Apple az iPhone 6S és 6S Plus okos telefonokba 2GB-os LPDDR4 alapú RAM memóriát szerelne. Ez nem csak számbeli, de technológiai ugrást is jelent a jelenlegi iPhone 6 széria készülékeiben lévő LPDDR3 RAM-okhoz képest.

Hardver szempontból a DDR4 igen nagy lépés, hiszen 32Gbps-os (gigabit/másodperc) sávszélességgel rendelkezik, mely kétszerese a DDR3 RAM-énak, amit a prémium kategóriás készülékekbe szerelnek, úgy, mint Galaxy S5, Note 4 és Nexus 6. A gyorsabb és modernebb RAM lehetővé teszi az applikációk sebesebb megnyitását, hozzájárul az összetettebb (sok erőforrást igénylő) alkalmazások és widget-ek zökkenőmentes betöltéséhez, valamint a multitasking (több alkalmazás egyidejű futtatása) funkciót is lehetővé teszi. A memória méretének duplázásával az Apple valójában megnégyszerezi az élményt.

Jelentős változások az iOS 9-ben?

Vajon mit nyújthat még az Apple? Az iPhone 6 és 6 Plus okos telefonok hihetetlenül gyorsak, ám ezt tovább fokoznák. Az Apple okos készülékeinek alapját nem az extrém hardverek jelentik, ellentétben a már jelenleg is 2-3 GB memóriával telerakott Android-os készülékekkel, sokkal inkább maga az iOS. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy megkezdődtek az Apple iOS 9 rendszerének tesztjei.

Korábban az iOS 5-el érkezett a felhő alapú tárolási lehetőség, az iCloud, a vezeték nélküli szinkronizálás, az iMessage és az értesítések. Ezeket az iOS 6-ban tökéletesítették és megkaptuk az Apple Maps (Térképek) alkalmazást. Az ezt követő iOS 7-ben teljesen újratervezték a dizájnt és az iOS működését, míg az iOS 8 új programokat és szolgáltatásokat hozott: az Apple Pay-t és a Healthkit-et (Egészség).

Az iOS 9 nagy dobása ismét a rendszer működésén való változtatás lehet, többek között az OS X-el történő együttműködés terén. Magának az iOS-nek nincs szüksége gyorsulásra, minden művelet megfelelően optimalizálva van a 8-as rendszerben, ám az iPhone 6S és 6S Plus bővített RAM-al további lehetőségeket kínál.

Persze mindennek ára van.

Jelen esetben arról van szó, hogy az LPDDR4-es memóriák 35%-al többe kerülnek, mint az LPDDR3-asok, ami pedig még szembeötlőbb, hogy az Apple dupla annyit szeretne használni belőlük. Az iPhone-ok felsőkategóriáját képező S-ek mindig új funkciókat kaptak az „alapmodellekhez” képest. Például az iPhone 4S megkapta a Siri-t, de a memóriája azonos maradt az iPhone 4-ével (512 MB).

Nyilvánvaló, hogy prémium kategóriás termékről van szó, de kérdéses, hogy mekkora tábort sikerül átcsábítaniuk az „S” szériára. Az, hogy a modern memóriával lesöpörnék a konkurencia zászlóshajóit a térképről viszont csábító gondolat lehet. A memória szállítójáról egyelőre nincs információnk, de abban biztosak lehetünk, hogy az Apple új csúcskészüléke, az iPhone 6 S idén kerül a boltok polcaira és akár hatalmas méretével, akár új funkcióival kápráztat el, abban biztosak lehetünk, hogy valamivel több lesz az alapmodellnél.

Forrás: forbes.com


Kommentek megjelenítése