7 iOS funkció, amit az Alma másokról koppintott

Tippek és trükkök   |   2016.03.29 - 20:09   |   Írta: Pausch Rita   |   7149
29. márc 7 iOS funkció, amit az Alma másokról koppintott

Minden ősszel az Apple kiad egy új iOS verziót, a bemutatott új készülékeihez, valami újdonsággal. Habár ez az újdonság nem is mindig olyan nagyon új...

Fogalmazzunk úgy, hogy az IT világában a szoftvergyártóknál előfordul, hogy ötletet merítenek másoktól. Amikor egy cég bemutat valami „újdonságot” a platformján, vagy új készülékén, előfordul, hogy valami hasonlót más cég a saját felületén, vagy készülékein, már megalkotott. Nézzük végig, hogy melyek azok a funkciók az iOS-ben, amiket az Apple mások ötleteiből merített, vagy mondjuk ki: máshonnan koppintott!   

1. Térképek és tömegközlekedés

 Végre az iOS 9-ben az Apple Térképekkel megtervezhetjük az útvonalat tömegközlekedéssel is! Legalábbis, ha New York City-ben élünk… Vagy ezen kívül, a másik 13 város valamelyikében, ahol már elérhető ez az egyébként tényleg hasznos funkció. Nem. Budapest, nincs köztük. Pedig állítólag hamarabb megtalálni vele a metrólejáratokat, a buszmegállókat, sőt Mac-en is megtervezhetjük az utat, amit aztán csak követünk az iPhone-ról.

Legyünk csak pozitívak és örüljünk, hogy legalább már tudja néhány városban, ha itt nálunk még nem is. Arról pedig csak simán kussoljunk, hogy mi is a Google-t és a BKK Futárt használjuk suttyomban. Csendben kivárjuk, amíg a szolgáltatás eljut ide és talán sokkal jobb lesz, mint a versenytársaké, akiknél ez már vagy 4 éve működik…

2. Energiatakarékos üzemmód (Low Power Mode)

Ennek biztos nagyon örültek mindazok az iPhone felhasználók, akik túlparázzák az üzemidőt, vagy, akiknek valamiért mindig a legrosszabbkor merül le a készüléke. 10-20 százalékos töltöttség körül aktiválódó mód (manuálisan is beállítható) lecsökkenti a teljesítményt azzal, hogy bizonyos másodlagos funkciókat leállít. Ilyenek pl. app frissítés a háttérben, Facebook, e-mailek letöltése, stb. Ezeknek köszönhetően elég jelentős teljesítmény-csökkenés következik be és kitolódik az üzemidő.

A bökkenő csak annyi, hogy az akkumulátorkímélő módot az Android felhasználók évek óta élvezik. Persze azért jó, hogy már az iOS 9-ben is elérhető…

3. Intelligens funkciók

Az iOS 9 egyik várva várt újításának számított a proaktív asszisztens. A lényege a keresőképernyőn megjelenő, időhöz és felhasználói szokásokhoz kötött javaslatok (appok, kontaktok, infók, naptárból találkozók, stb.). Szép és hasznos, de a baj az, hogy a Google Now appot megszólalásig hasonló funkciókkal már korábban felvértezték.     

Nem jobb a helyzet a Gyorskereséssel sem. Csak már a harmadik féltől származó alkalmazás, a Textra, valamint az Android Marshmallow is képes volt olyasmikre, mint például a leggyakrabban használt appok vagy kontaktok megjelenítése.   

Az Apple proaktív asszisztense egyébként annyiban mindenképpen jobb, hogy míg a felhasználói aktivitás nem naplózódik az Apple ID-hoz, addig a Google-nél a szolgáltatás összekapcsolódik a Google-fiókkal.  

4. News app

„A News segítségével multimédiás tartalmakban – például galériákban, videókban és animációkban – gazdag cikkeket olvashat. Számos különféle forrásból származó témakör között válogathat, és megjelölheti kedvenceit, ha mindig az adott típusú híreket szeretné olvasni. Mentheti is azokat a cikkeket, amelyeket később szeretne elolvasni akár online, akár offline üzemmódban. A News az Egyesült Államokban áll rendelkezésre.” – írja az Apple honlap.

Az idegesítő érzés mellett, hogy megint egy funkció, amit nem használhatunk, még az is keseríti a szánk ízét, hogy hasonló alkalmazásokat már évek óta használunk. Flipboard a Samsungon már beépített alkalmazás, de ott a HTC BlinkFeedje is. Mire várt eddig az Apple? Ja, és nálunk miért nincs még (ez se)? 

5. Harmadik féltől származó billentyűzet támogatása és könnyített funkciók a billentyűzethez

Az iOS 8-ba bekerült a lehetősége annak, hogy az iPadre vagy az iPhone-ra letölthessünk más billentyűzet alkalmazást, noha ez a Droidon már jóval régebben elérhető. Így végre a felhasználónak lehetősége van, rendhagyó, vagy akár a QWERTY-től eltérő megoldásokat használni a gyorsabb gépelés érdekében.

A saját billentyűzetén is változtatott az Apple és könnyebbé tette a szövegszerkesztést. Igen, ez is volt már a Droidon. Mondjuk miért is lenne ez pont most másként, hiszen pl. a prediktív szövegbevitellel anno nem csak a Google, de még a BlackBerry is megelőzte akkor.

6. Könnyített mozdulatok a Mailben

Az iOS 8-ba kerültek be a gyors mozdulatok a levelezés kezeléséhez. Így végre mi is egyetlen suhintással töröltünk, archiváltunk vagy akár még többet: a „Tovább” jelzés mögé rejtett válasz, továbbítás, megjelölés, stb. lehetőségekhez is gyorsabban hozzáfértünk.

Mindezt azonban egy korábban nagyon is népszerű e-mail alkalmazás, a Mailbox már ekkor régen tudta, sőt, ahogy kiderült már ez sem az ő egyedi ötletük volt, hanem egy webOS elnevezésű alkalmazás fejlesztőjéé még 2009-ben. Amióta a gesztusok használata bekerült a Mail appba, azóta szegény Mailbox tönkre is ment. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Google Gmail alkalmazása és Samsung mail is rég tudta már ezt, amikor az Alma végre elérhetővé tette…

7. Kép a képben, a „haverjai” és a multitasking

„Slide Over, a Split View és a Kép a képben új lehetőségekkel bővítik a multitaskingot az iPaden.” Vagyis az iPaden végre egyszerre két app is futhat a képernyőn. A Slide Over segít, hogy amíg az egyiket aktívan használjuk, a másik is nyitva maradhat.  A Kép a képben lehetővé teszi, hogy FaceTime beszélgetés közben is csinálhassuk a dolgunkat egy másik alkalmazásban, vagy akár pofátlanul filmet nézzünk, amíg valaki dumál hozzánk... Jó, ez hülyeség lenne, de a lényeg, hogy a FaceTime-ot könnyen letehetjük kicsibe, anélkül, hogy bezárnánk. A Split View segítségével pedig két alkalmazás is aktív maradhat egyszerre, pl. egy könyvből lehet jegyzetelni.

Na, kitaláljátok, hogy ezek egyedi dolgok-e? Hát, sajnos nem. Az androidos készülékek közül több gyártóé is tudja már mindezt évek óta. Sőt, mostanra, amikor az iPad már kettő alkalmazást is tud egyszerre kezelni, van olyan tablet, ami akár már négy nyitott alkalmazással is könnyedén boldogul egyszerre.

Nem. Mi sem akarjuk hallani! Fül befog, szem behuny, énekre fel!

Forrás: CheatSheet
Köszi: Erdős Péter

Kapcsolódó cikk:
5 ok, amiért utálják az iPhone tulajdonosokat

 


Kommentek megjelenítése