Így válaszd ki a számodra legmegfelelőbb iPhone-t!

Tech Hírek   |   2016.03.29 - 22:02   |   Írta: Zoltan C   |   11900
29. márc Így válaszd ki a számodra legmegfelelőbb iPhone-t!

Segítünk a döntésben.

Ismét bővült az iPhone kínálat, ezúttal az 5s-től kellett búcsút vennünk, amit az 5 SE vált. Kis, kedves, kezelhető, mérhető minierőmű az iPhone 6s tudásával - ez röviden az SE. Ugyanakkor továbbra is itt van nekünk a 6, 6s és ezek Plus változatai. Így adja magát a kérdés, hogyan és mi alapján válasszam ki a nekem legmegfelelőbb fónit.

Hivatalosan az Apple mindegyik modellből jelenleg 16 és 64 gigás változatot árul, illetve az S sorozatból 128 gigásat is. Természetesen a webes áruházak és egyéb beszerzési helyek esetén már más a felállás, például ezeknél 128 gigás sima iPhone 6-ot is el lehet csípni. Mi viszont most inkább szorítkozzunk a hivatalos kínálatra ‒ már csak azért is, mert ugyanezzel fogunk találkozni a nagy elektronikai áruházak és mobilszolgátatók kínálatában is.

Mind az öt modell retina kijelzővel rendelkezik, viszont csak az S változatokban van nyomásérzékeny 3D Touch funkció is. Az S és SE sorozat négy színopcióval rendelkezik, köztük a legújabb rozéarannyal. A többi csak a már jól megszokottnak mondható arany, ezüst és asztroszürke színekben kapható. Vagyis lehetne kapható, ha az Apple jó szokásához híven a kifutó modellek színpalettáját nem korlátozná le: a 6 és 6s csak ezüstben és asztroszürkében kapható a hivatalos viszonteladóktól. Ahogy már fentebb is megjegyeztem, ez nem jelenti azt, hogy például nálunk ne tudnátok arany 6-ost beszerezni.

Méret, kijelző, hordozhatóság

Az iPhoen 6 Plus és 6s Plus jó nagy dögök a maguk 5,5 coljával, a 6 és 6s 4,7, míg az SE a ma már retrónak számító 4 colt villantja. A Pluszok 158,2 mm (6s Plus) és 158,1 mm (6 Plus) magasak és 77,8 mm szélesek, 7,3, illetve 7,1 mm vékonyak. Az eddigi sorrendnél maradva, a két telefon 192, illetve 172 grammot nyom.

A 6 és a 6s 138,3 mm és 138,1 mm magassággal, 67 mm szélességgel, 7,1 és 6,9 mm vékonysággal büszkélkedhetnek. Tömegük egyenként 143, illetve 129 gramm.

1920x1080-as felbontást kapunk a Plus modellektől 401 ppi-vel, a 6 és 6s 1334x750-es felbontást tud 329 ppi-vel. Míg az iPhone SE esetében csupán 1136x640 és 326 ppi ugyanezen mutatók. Sőt, az SE kijelzőjének hivatalos Apple elnevezéséből hiányzik a HD jelző, így az csak retina, a többiek retina HD-jához képest. Továbbá a nagyobb verziók, úgynevezett Dual-domain pixel, fícsörét sem kapta meg, amely a jobb betekintési szögeket szolgálja.

Teljesítmény

Érdekes kérdés a chipset, ugyanis a régebbi 6 és 6 Plus A8+M8 CPU+mozgáskövető koprocesszor kombóval dolgozik, míg a 6s, 6s Plus és az SE is (!) a jelenlegi legújabb A9+M9 megoldással.

TouchID-t találunk az összes készüléken, bár elvileg a 6s és a 6s Plus érzékelője jobb, mivel ezek a készülékek már egy második generációs ujjlenyomatolvasóval vannak ellátva. Igen, jól érzitek: az SE az első generációst kapta meg. Továbbá, az SE kivételével mindegyik modell rendelkezik barométerrel.

A Plus modellek hosszabb akkuidőt is ígérnek, ez 24 órás beszédidőt vagy 16 napos készenlétet jelent. A többiek ‒ beleértve az SE-t ‒ rövidebb, 14 órás beszédidőt nyújtanak, papíron 10 napos készenléttel. Érdekes módon  a Plus és az SE modellek is 12 óra netezést ígérnek bármilyen hálózaton, míg a 6 és a 6s 10 órát mobilneten és 11-et Wifin.

Kamera

A 6 és 6 Plus kivételével mindegyik tud 4K videót rögzíten‒  a régebbiek 1080p-t tudnak nyújtani. S és SE iPhone-nal a zsebünkben képesek leszünk slo-mo videót 1080p 120 fps-en, illetve 720p 240 fps-sel felvenni. Ugyanez a 6 és 6 Plus esetén így néz ki: 120 fps vagy 240 fps áll rendelkezésünkre, de 1080p felbontásról szó sincs. Mindegyik True Tone vakkuval szerelt, így a kevés fény sem okozhat gondot a fotózásnál.

12 megapixeles kamerát kaptak az újabb iPhone-ok, plusz Live Photos fícsört. Jóllehet, az optikai képstabilizálást csak a 6 Plus és 6s Plus tudja.

12 és 8 megapixel között talán még akkora különbség nincs is, ami sokkal durvább  ‒ és jogosan elvárt ‒ fejlesztés, az a szelfikamera (vagy Facetime kamera, ki hogy szereti): 5 megapixel áll szemben a 6s és 6s Pluszban, a 6, 6 Plus é SE 1,2 megapixelével szemben. Most komolyan Apple, tényleg nem fért már bele egy 5 megapixeles előlapi kamera a 6-osba? De még az SE-be se? Ez 2014 végén is vicces volt, hát még most, 2016 márciusában. Ja igen, van még itt egy úgynevezett Retina Flash fícsör is, aminek segítségével vakkuként használhatjuk a képernyőfényt ‒ természetesen ezt is csak a legújabb modellek tudják...

Árak

Idevéve a különböző szolgáltatók ajánlatait, a webshopokat, elektronikai áruhazákat és esetleg azok hitelkonstrukciót is, nagyon sok féle módon fizethetünk egy iPhone-ért. Sőt, nézzetek szét az oldalunkon bátran, hiszen sok, eddig nem, vagy alig használt, illetve bontatlan példányra is bukkanhattok! Az egyszerűség kedvéért viszont most engedjétek meg, hogy az Apple hivatalos magyar oldalán feltüntetett árak szerepeljenek itt összehasonlítási alapként.

16 gigás iPhone 6s 248 ezer forint, a 64-es 287, a 128-as pedig 325 ezer forint. A 6s Plus esetén ugyanez így néz ki: 287 ezer, 325 ezer és 365 ezer jó, magyar forint. A friss és ropogós iPhone SE 16 gigabájtos alapmodellje 159 ezer forint, a pedig már valamire jó is, 64 gigás verzió már 199 ezret kóstál ‒ tényleg, tapasztalatból mondom, senkinek se forduljon meg a fejében 16 gigás készüléket venni, egyikből sem! Semmire sem lesz elég.

A lassacskán kifutó iPhone 6 16 gigás alapkészülék 209 ezer, míg a 64 GB-os 248 ezer forint. Ha Pluszt szereténk, akkor 248, illetve 287 ezret kell kicsengetnünk.

Tehát, melyiket is vegyem?

iPhone SE: az olcsó(?) és hiánypótló réteg okostelefon ‒ egyesek szerint a csajok kedvence.

Sokszor hallani, hogy az SE milyen kényelmes a kiskezűeknek, illetve a hölgyeknek. Ezt én direkt nem hangsúlyoznám ki, szerintem nem csak e két csoport lelheti örömét egy kezelhető méretű, esztétikus 4 colos kijelzőjű iPhone-ban. Android oldalról nem igazán lehetne egy modellt sem említeni, ami kategóriájában felveszi vele a versenyt. Kijelenthetjük, hogy a legjobb kisméretű okostelefonnal van dolgunk. Akinek erre a formára van igénye ‒ valljuk be, tényleg az 5s volt talán a legszebb iPhone ‒ az nem fog csalódni a belsőben sem: szédületesen gyors készülékkel van dolgunk.

iPhone 6s/6s Plus: tech őrültek, játékosok gyülekezzetek!

Aki a csúcsot akarja, annak az S vonalból kell választania. Minden olyan újdonság megvan benne, ami az előző sima 6-os sorozat felé emeli, plusz van végre 128 gigás opció is. Valamennyire magukra adó telefonfotósoknak pedig az optikai képstabilizátoros 6s Plus a legjobb választás.

iPhone 6/6 Plus: bátran ajánlható mindenki másnak

Én is egy iPhoen 6 büszke tulajdonosa vagyok és elmondhatom, hogy mindennel megbirkózik. Most nagyot esett az ára is, érdemes meggondolni.

Forrás: cultofmac.com


Kommentek megjelenítése