23. dec Nagy IQ teszt: Siri, Alexa és Google Assistant, melyik a legokosabb?

Nagy IQ teszt: Siri, Alexa és Google Assistant, melyik a legokosabb?

Tesztek   |   2018.12.23 - 18:01   |   Írta: H.A   |   3058

Az idei évben kiéleződött a digitális személyi asszisztensek versenye. Egy nyolcszáz kérdésből álló teszttel ellenőrizték, hogy melyik a legokosabb.

Rengeteget fejlődtek a digitális asszisztensek

Sokan megelőlegezték a Google digitális asszisztensének a koronát és korábban több olyan tesztet láthattunk, amelyben a Google Assistant végzett az első helyen. A konkurenciának viszont egész évben lehetősége volt a javításra. A legfrissebb teszt szerint ez nem is sikerült rosszul. Jelenleg sokkal kisebb a különbség az Assistant a Siri és az Alexa között. A Microsoft Cortana kissé lemaradt, de a redmondi óriás komoly fejlesztéseket ígért 2019-re.

A Loup Ventures idén is elkészítette a nagyszabású digitális asszisztens tesztjét, melyben 800 kérdéssel tette próbára a Google Assistant, Siri, Amazon Alexa, illetve Cortana tudását. Az első helyen idén is a Google digitális asszisztense végzett. A kérdések 100 százalékát megértette és a kérdések közel 88 százalékára válaszolt helyesen. A kérdések megértésében egyébként az összes asszisztens 99 százalék felett teljesített. A második helyen a Siri végzett, amely a kérdések közel 75 százalékát válaszolta meg helyesen, a harmadik az Alexa lett 72,5 százalékkal, a negyedik pedig a Cortana 63,4 százalékkal (tehát jól látható a Cortana idei lemaradása).

Ez egy igen összetett eredmény

Ezek az eredmények nem túlzottan meglepőek: egyrészt szinte megegyeznek a 2017-essel, másrészt a hasonló tesztek eredményeivel is közel azonosak. A Loup Ventures ezeket az eszközöket használta a teszt során: Amazon Echo, Google Home Mini, Apple HomePod, és Harmon Kardon Invoke. A kérdések igen vegyes kategóriákba tartoztak: lokális kérdések, kereskedelem, navigáció, információ és parancsok. Ezekből a Google Asszisztens szinte az összeset megnyerte, viszont a parancsok terén a Siri brillírozott.

Van, ami nehezebben ment

A legnehezebb kategóriának a kereskedelem bizonyult, ahol a Google Assistant 86 százalékot, az Apple HomePod 56 százalékot, az Amazon Echo 52 százalékot és a Microsoft Cortana csak 31 százalékot ért el. Ez a terület az, amiben a Google nagyon elhúzott a konkurenciától. A Siri számára az információ kategória is nehezen ment: itt 66 százalékot sikerült elérnie, ami a leggyengébb a mezőnyben. A Cortana 75 százalékot, az Amazon Echo 91 százalékot, a Google Assistant pedig 94 százalékot ért el.

 

 

A 2017-es teszthez képest minden digitális asszisztens jobb eredményt ért el. A Google Assistant tavaly 81 százalékot teljesített, az Alexa 64 százalékot. Ekkoriban a Siri még nem volt a HomePod-on, de a 2018 februárjában végzett teszten csak 52 százalékot ért el. Ennek fényében úgy tűnik a Google Assistant riválisai rengeteget tudtak ledolgozni a hátrányukból. A második helyen végzett Siri pedig bizonyos területen meg is előzte a Google asszisztensét.

Jövőre minden vállalat izgalmas újításokat ígér, reméljük sikerül megvalósítaniuk őket és javítani a helyes válaszok arányát.

Forrás: AppleRider/HasznaltAndroid

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése
Több Apple hír
09. jan

iPad Pro 12,9 – Nem biztos, hogy neked is meg kell venned [videó]

Tech Hírek

Egy tábla mind felett, mondtuk az első iPad megjelenésekor. Azóta lett egy csomó különböző iPad, de továbbra is van egy, amelyik mid felett áll.

Bővebben

16. jan

Összecsukható kijelzős mobilt dobna piacra a Motorola

Tech Hírek

Az új Motorola RAZR ára 1 500 dollár lehet, ami igen borsosnak tűnik.

Bővebben