Bemutatkozik a Watchlabor - 1. rész

Tesztek   |   2018.09.19 - 10:10   |   Írta: Ca$h   |   2530
19. szept Bemutatkozik a Watchlabor - 1. rész

Series 3, avagy szerelem első látásra

Köszöntök minden kedves olvasót, bemutatkozik kedvenc oldalotok legújabb rovata, a Watchlabor. Itt az lenne a célunk, hogy havonta pár alkalommal bemutassunk, leteszteljünk nektek valami jópofa kis appot, hőn szeretett Apple Watch-unkhoz. Most, hogy hamarosan kijön a Series 4 szerintem egyre több ember felfigyelt az okosórákra, így igazán eljött már az ideje, hogy külön rovatot kapjon ez a kis technikai csoda. Első körben leírok pár személyes tapasztalatot, kicsit sztorizgatok, majd talán még ebben a hónapban bemutatom a Series 3 legfontosabb appját, az Activity-t. A Series 4-ről már mindenki mindent tud: nagyobb lett, jobb lett, erősebb lett, szebb lett, ha eddig nem vettél Apple Watch-ot (innentől csak AW), akkor eljött a Te időd. Vágjunk akkor bele, lássuk azt a barna mackót!

Érdemes rólam tudni, hogy fanatikus Apple-rajongó vagyok, igaz Steve Jobs halála óta  történtek olyan dolgok, amik még az én rajongásomat is kikezdték - de most ebbe talán inkább ne menjünk bele. Lényeg a lényeg, 2001-ben ismerkedtem meg az első Apple termékkel, ami egy iMac volt. Akkoriban itthon még nem nagyon ismerték az emberek az Apple-t, amolyan tiltott téma, ufó technológia volt nekünk, mondanom sem kell, hogy miután kitapasztaltam a különbségeket a kettő operációs rendszer között (Windows vs macOS), a rajongásom azonnal kialakult. Mérhetetlenül felhasználóbarát, logikus, stabil (akkor még tényleg az volt), kikapcsolás nélkül is soha semmi baja nem volt. Teljesen odáig voltam érte, főleg hogy munkára, grafikai szerkesztésekre és előkészítésre használtuk, amire egyenesen egy álom volt. Aztán jött az iPod, iPhone, iPad és mindez már történelem.

Hatalmas rajongásom ellenére valahogy mindig is ódzkodtam az új Apple termékektől, nem értettem mi értelme van az iPadnek, hiszen az csak egy nagy iPhone, minek nekem nagy iPhone ugye, miközben az a jó benne, hogy kicsi (ekkor még az volt) és elfér a zsebemben az egész világ. Aztán amikor a bátyám megvette élete első iPadjét a fellángoló szerelem olyan hatalmas lett, hogy azóta el nem mennék még WC-re se az iPadem nélkül. Pontosan ugyanezt éreztem amikor kijött a Series 1. Mi a fenének egy kicsi iPhone? Mi értelme van ennek az egésznek és különben is olyan borzalmasan drága, nekem nem kell ilyen. Aztán persze mindig szemezgettem vele, a Series 2 sorozatot úgy ahogy van ki is hagytam, magánéletbeli nehézségek miatt, és pont amikor helyrerázódtam némileg anyagilag, akkor néztem rá a series 3-ra. Valahogy úgy emlékeztem, mintha sokkal drágább lenne az Apple Watch, nem emlékszem már pontosan de mintha olyan 200 és afelett lett volna a Series 1. Mindegy is igazából, mert a Series 3 árfekvés pontosan olyan volt amit még képes voltam megemészteni, szóval egy hónap görcsölés után rávettem magam és megvásároltam életem első Apple Watch-ját, egy Series 3, 42mm, space gray-t, ezt a gyönyörűséget.

Legyél zseniális elme vagy csak egy átlag felhasználó, pár alap dolgot nem árt tisztázni az Apple Watch-csal kapcsolatban. Az AW nem egy világot megváltó technikai találmány, nem olyan forradalmi eszköz, mint amilyen az iPhone volt annak idején, vagy akár egy iPad. Ez az óra csak egy okosóra, Apple környezetben. Rajongóknak készült, akik szeretik ezt a céget, és azt szeretnék, hogy az órájuk is Apple legyen, és ennek élvezhessék pár előnyét az eszközök közti kompatibilitásnak köszönhetően. Ne vegyél Apple Watch-ot, ha nincs iPhone-od, ha nem szereted az Apple-t, ha csak vadzsizni akarsz másoknak, vagy ha úgy gondolod, hogy meg fogod váltani vele a világot, mert akkor ez nem a te kütyüd lesz. Van még egy nagyon fontos dolog, az AW egy világmozgalomnak a része, aminek az lenne a célja, hogy megmozgasson minenkit. Ne vegyél Apple Watch-ot, ha nem sportolsz, mozogsz (ez lehet akár séta is) rendszeresen, mert a legtöbb funkció és képessége az órának ezzel kapcsolatos lesz.

Most nem szeretnék belemenni a különböző Series-eknek az összehasonlításába, egyszerűen leírom, hogy így a S3 után mik azok a dolgok, amiket tud ez a kis sütike (én csak így hívom), mire számíthatsz és esetlegesen mire nem. Az Apple Watch elsősorban óra, tehát mutatja az időt, akár egyszerre több világidőt is, van rajta stopper, visszaszámláló, ébresztési funkció, minden amit egy órának tudnia kell. Az érdekes az lesz hogy miért okosóra, és miért Apple. Az, ahogyan kapcsolatban áll az iPhone-nal zseniális, már magához az aktiváláshoz is szükségünk lesz egy iPhone-ra, majd a telefonunkon lévő külön AW app segítségével kedvünkre perszonalizálhatjuk az óránkat. Hogy milyen számlapja legyen (face), számtalan, több tucatnyi közül válogathatunk, ezek általában nagyon látványos, interaktív kijelzők, mégiscsak egy okosóráról beszélünk vagy mi. A legtöbb face-en be tudunk állítani egy vagy akár négy (néha még több is) gyorselérést a kedvenc watchos appunkhoz, ezzel még könnyebbé téve a felhasználást. Az ég világon mindent be tudunk itt állítani, hogyan legyenek elhelyezkedve az appok, melyik kezünkön legyen az óra, merrefelé nézzen a főgomb, mikre kapjunk értesítést és mire ne, illetve apponként egyenként is minden apróságot beállíthatunk. Magán az órán is van egy settings, de ha nincs kedvünk ezzel bajlódni, akkor iPhone-on keresztül pillanatok alatt megtehetjük ezt is.

Vége az első résznek, a folytatást itt olvashatod:

https://hasznaltalma.hu/hirek/tesztek/2018/09/26/bemutatkozik-a-watchlabor-2-resz


Kommentek megjelenítése