Bemutatkozik a Watchlabor - 2. rész

Tesztek   |   2018.09.26 - 12:00   |   Írta: Ca$h   |   2095
26. szept Bemutatkozik a Watchlabor - 2. rész

Új rovatunk folytatódik.

Az előző részt itt olvashatod: Bemutatkozik a Watchlabor - 1. rész​

Az óra kettő gombbal rendelkezik, minden más az érintőképernyővel megoldható, ami egy az egyben az Apple-től elvárható minőségű érintőlap, soha semmi gondunk nem lesz vele, tökéletesen működik. Az operációs rendszer könnyen tanulható, intuitív módon működik, minden opció és lehetőség olyan szinten logikus egy Apple felhasználónak, hogy mindenféle leírás nélkül is rögtön beletanulunk.

Pár apróságot esetleg leírnék, az egyik ilyen a 3D touch használata, érdemes minden appnál kipróbálni mi történik, ha gyengéden megnyomjuk a képernyőt. Illetve mindkét gombnál, a folyamatos nyomással más fog történni, a kiválasztó gombnál meg fog jelenni a kikapcs opció, itt tudunk vészhívást kezdeményezni és megnézni a Medical ID-t ami minden fontos dolgot tartalmaz  rólunk, ha mondjuk elájultál volna és valaki segíteni szeretne rajtad, ezeket az adatokat egyébként az iPhone-os Healthből szedi le az óra. A series 4 baj esetén magától hívja a mentőket, ami nagyon menő dolog szerintem, ha kérdeznéd hogy miért okos óra, hát például az ilyen dolgok miatt. A tekerhető gombot folyamatosan nyomva pedig Siritől kérdezhetünk bármit, ami ha jól tudom a series 3 egyik újdonsága volt. Akárcsak telefonon itt is lesz felső illetve alsó „swipe”-menü, a felső fogja mutatni a nem olvasott értesítéseket. Apropó értesítések, ezeket kedvünkre beállíthatjuk, akármilyen telefonos értesítést beállítható az órán, legyen szó játékokról, e-mailről, messenger, viber vagy sms üzenetekről, amikre egyébként válaszolni is tudunk, vagy smiley-kal vagy előre elmentett üzenetekkel, vagy hangüzenettel, de még a jópofa rajztáblának köszönhetően a betűket egyesével lerajzolva is írhatunk választ. Ha csörög a mobilunk akkor az órán is csörögni fog, ezt bármikor felvehetjük, sőt telefonhívást is kezdeményezhetünk, mindezt persze bluetooth távolságon belül, a hang minősége olyan tökéletes, hogy ember legyen a talpán aki megállapítja hogy éppen nem a telefonon beszélünk, a Knight Rideres menőségi faktorról nem is beszélve. Az alsó menüt felhúzva olyan hasznos dolgokat tehetünk majd mint a zseblámpa bekapcsolása, némítás, töltöttségi százalék (itt kapcsolhatjuk be az energiatakarékos üzemmódot amikor csak az időt fogja mutatni a készülék). Itt lesz a repülő mód, éjszakai mód, mozi üzemmód, megpingelhetjük az iPhone-t ha éppen nem tudnánk hol van, illetve úszás esetén akár le is lockolhatjuk a képernyőt a nagyobb biztonság érdekében. Itt is lehetőségünk lesz arra, hogy kiválasszunk egy bluetooth eszközt amin zenét szeretnénk hallgatni, legyen az headset vagy éppen egy wireless hangfal.

A két gombot egyszerre megnyomva pedig screenshotot csinálhatunk, ami persze rögtön meg is jelenik a telefonunk képek szekciójában. Még egy nagyon jópofa dolog így a végére, lehetőségünk lesz arra, hogy az órát távkapcsolónak használva fotót készíthessünk, esetlegesen kémkedni is tudunk a kedvesünk után vagy a másik szobában lévő babát is megleshetjük, ha olyan helyre rakjuk a telefont ahol tisztán látható minden, ugyanis az órán azt fogjuk látni amit az iPhone lát és csak egy gombnyomással akár fotót is készíthetünk.

Ennyit akkor az alapokról, nézzük meg a legfontosabb dolgokat, amik sporttal kapcsolatosak. Az AW rendelkezik mindennel amire a sportoláshoz csak szükségünk lehet. Van benne lépésszámmérő, sebességmérő, magasságmérő, pulzusszámmérő, a series 4 már EKG-t is mérni tud, ami eszméletlen menő dolog, bár nem tudom hogy ez miért is jó nekünk? Vízálló ötven méterig, tehát nyugodt lelkiismerettel tudunk vele úszni is, vele fürödni illetve a kijelzője elvileg nagyon jól bírja a karcolásokat, felületi sérüléseket is. Én bevallom már az első héten rendeletem hozzá egy Spigen „páncélt” mert az óra olyan elképesztően szép és elegáns, hogy kb. az első fára felkötném magam ha megkarcolódna. Ennek a rengeteg mérésnek köszönhetően tökéletes rálátásunk lesz arra, hogy egy adott napon mennyit mozogtunk, és hogy esetlegesen mennyit kéne még. Jómagam már negyven évesen sok mindennel próbálkoztam, hogy kicsit fittebb legyek, végül úgy alakult hogy a séta bizonyult a legalkalmasabbnak erre a célra. Igyekszem minden nap lemozogni a 10.000 lépést a viszonylag aktív munkámnak köszönhetően ez általában eléri a 15.000-ret is. Nagyon kellemes, hogy mindezt folyamatosan nyomon tudom követni az órámnak köszönhetően, ami természetesen megállás nélkül kapcsolatban áll a telefonommal és az ottani „Health” appal. Ugyanennek köszönhetően a letöltött vagy megvásárolt 3rd party appokkal az ég világon mindent nyomon követhetünk, nekem például a számtalan lépésmérő programon kívül, fel van rakva egy folyadék figyelő app is, ami mindig figyelmeztet, hogy figyelj öreg inni kéne már valamit. A legtöbb ilyen app kompatibilis az órával, ezért mindenről időben értesülni fogunk, még akkor is ha éppen nincsen nálunk a telefon. Ha megszakadna a kapcsolat az iPhone-al akkor amint az újra létrejön, már észvétlenül szinkronizálják is egymást.

Az óra rendelkezik saját appstore-al amit persze a telefonunkon keresztül érhetünk el, ahogy valamit letöltöttünk az már rögtön szinkronizálja magát az órára és már használhatjuk is. Beállíthatunk komplett lejátszási listákat a kedvenc zenéinkből, amiket felrakva az órára már telefonra se lesz szükségünk, futás közben azt hallgatunk amit csak szeretnénk, nem kell hozzá más csak egy bluetooth headset, ha nincsen pénzünk a fullos AirPodsra, akkor természetesen bármilyen wireless headset megteszi majd. Több száz app van a piactéren, még Apple Watch játékokat is leszedhetünk, az óra belső memóriája több mint elég lesz ahhoz, hogy kedvünkre mazsolázhassunk.

Úgy érzem nagyjából mindenre kitértem, minden fontosabb dolgot megemlítettem. Az Apple készülékeknek van ez a sajátos tulajdonsága, hogy eleinte úgy gondolod túl drága, nem éri meg, nincsen ennek semmi értelme, van nála sokkal olcsóbb is, de miután megvetted egyszerűen képtelen vagy nélküle élni. Nem egy olyan embert ismerek, aki a több százezres, fullos óráját tette vissza a fiókba, mert annyira szereti a kis sütijét hogy nem akar nélküle élni. Igen jól olvastad, ez így megy kedves olvasó, szóval jól gondold meg mit teszel, de vigyázat, minél többet vársz az óra annál jobb lesz évről évre, tehát egyre nagyobb függőséget fok okozni, ez már a series 4 esetében is tisztán látszik. Mondanom sem kell, hogy az órához az elmúlt három év alatt számtalan kiegészítő érdekezett. Lesznek különböző szíjak, legyen akár gumi, akár fém, állványok a szebb és könnyebb töltődés érdekében, a mágneses wireless töltést kihasználva egyik állvány jobb a másiknál, lesznek képernyővédő fóliák, gumi és műanyag, látványosabbnál látványosabb páncélok, csak győzz mazsolázni a jobbnál jobb dolgok közül, én az Amazont ajánlanám. A hihetetlen könnyedséggel és eleganciával megoldott mágneses szíjcseréről még nem is beszéltem, a könnyedén megoldott módszernek köszönhetően akár minden nap kedvünkre cserélhetjük a szíjakat, soha semmi nem fog kilazulni vagy tönkremenni, de ezt a minőséget már megszokhattuk nem igaz? Na mire vársz még, mit gondolkodsz? Megveszed akkor végre?

Az előző részt itt olvashatod: Bemutatkozik a Watchlabor - 1. rész​

 


Kommentek megjelenítése