Két hét a Galaxy S8-cal, és még mindig az iPhone 7 Pluszt tartom a legjobbnak

Tesztek   |   2017.04.28 - 23:50   |   Írta: Zoltan C   |   37181
28. ápr Két hét a Galaxy S8-cal, és még mindig az iPhone 7 Pluszt tartom a legjobbnak

A bgr.com tesztere két hétre áttért az androidosok táborába.

A váltást természetesen a zöld droidos tábor legújabb üdvöskéje támogatta. Teszterünk érzései a két hét letelte után viszont minimum, hogy ambivalensek voltak. Érdekes dolog látni és tapasztalni, hogy hosszú hónapok szivárogtatásai, pletykái után mekkora különbség is lehet egy eszköz fejünkben élő tudása és, hogy mit mutat a valóság között. Így volt ez a Galaxy S8-cal és S8 plusszal is, és nem kell ezt feltétlenül negatívumnak venni. Több hónapos szivárogatatás után is tartogatott még olyat a Samsung zászlóshajója, ami kellemes meglepetés a felhasználónak.

De akármennyire is előremutató az irány, amit a Samsung most felvett legújabb készülékével, bármennyire is ilyen lesz a jövő okostelefonjainak külleme egytől egyig, mégsem lehet azt mondani: igen kérem, ez a világ legjobb készüléke. A trónfosztásra bizony még várni kell.

Hogy mennyire is az S8-féle dizájn a jövő, jól mutatja a bgr.com teszterében kialakult érzés. Szerinte, a hajlított Super AMOLED-ről visszatérni az iPhone 7 Pluszhoz, olyan mint lapostévéről hagyományos képcsövesre váltani. Gondolni kell itt, mind a külsőre, érzetre, és persze a bivalyerős kijelzőre is.

Bizonyára a Galaxy S8 sorozat a világ legerősebb androidos készülékei, a legújabb operációs rendszert is futtatják (Nougat). Rengeteget fejlődtek a Samsung saját beépített alkalmazásai, köztük a TouchWizzel (vagy más néven: Samsung Experience). Viszont itt joggal merül fel a kérdés: szükség van egyáltalán ezekre a gyártói appokra? Nem csak felesleges szemét az egész, ami csak lassítja a készülékünket? Nem volna jobb egy letisztultabb vonalat követni? Na igen,  itt viszont a kör bezárul: a Nougat (és az Android úgy általában) nem iOS, a Galaxy S8 pedig nem iPhone. Mindez pedig döntő jelentőséggel bír, amikor el kell dönteni melyik telefon jobb a mindennapokban.

Jobb lett volna, ha anno minden gyártó saját rendszert fejleszt, ahelyett, hogy a Google iOS koppintásából vásároljanak be? Azt hiszem, ezt már sosem tudjuk meg.

Két hét után ki is derült, hogy a dizájn és kijelző tekintetében rommá veri a legújabb Samsung a legújabb iPhone-t, ugyanakkor öt súlyos pontban össze lehet szedni, miért jobb még mindig sokkal egy fél évvel idősebb iPhone. Lássuk hát ezeket! 

  1. Még mindig jobb, pörgősebb, összeszedettebb, stabilabb az iOS, mint az Android. Sokat javult Samsung Experience ide vagy oda. Jó irány a Samsung Connect is, de még mindig nyomába sem ér az Apple-nél tapasztalható kontinuitásnak, amelynek köszönhetően zökkenőmentesen lehet a szó szoros értelmében mindent átvinni készülékről készülékre.
  2. Applikációk: Szintén unalomig ismételt szólamokról van szó, de emellett továbbra sem mehetünk el szó nélkül. 2017-ben is jobban, szebben futnak az iOS appok és a pénzünkért valóban minőséget is kapunk általában. Ez a különbség legdurvábban olyan appoknál érzékelhető, melyek mindkét platformon elérhetőek. Lehet ezt a különbséget a Google lazább, harmadik feles fejlesztői szabályaira fogni, vagy akár magára a rendszerre is.
  3. Snapdragon 835 meg billió, trillió gigabájt RAM, az egyébként korábbi fejlesztésű iPhone 7 Plus leveri a Galaxy-t, mint egyszeri magyar miniszterelnök a pénzügyi spekulánst. Tessék megnézni ezt és ezt a tesztet.
  4. A teszt talán legmeglepőbb eredménye, hogy az iPhone 7 Plus aksija jobban bírta, mint az S8 pluszé. Pedig, 100 mAh extrával van felvértezve a koreai gép a kaliforniaihoz képest. Hm.
  5. A vásárlókért mindent. Minden nagy cégnek fontos, hogy elérhető és megbízható partner legyen a vásárlói számára, legyen szó cseréről, javíttatásról, vagy akár frissítésekről. Hatalmas pénzeket ölnek Cupertinóban a támogatásra, illetve az eladás utáni szolgáltatásokra, és ez bőven meg is térül sokmillió hűséges vásárló képében. E téren is sokat lépett előre a Samsung, de még messze van az Apple támogatási rendszerétől.

Az utolsó pontnál egy átlag hazai felhasználónak talán még fontosabb az a tény, hogy az S8 (mint minden Android készülék) mélyen és nagyon jól integrált a Google ökoszisztémájába, de túl sokkal az iPhone sincsen lemaradva. A legtöbb Google szolgáltatás és app ugyanúgy ingyenesen elérhető és zökkenőmentesen is fut iOS környezetben. Sőt, saját tapasztalatom szerint, néha még jobban is.

Forrás: applerider.com / bgr.com

Kapcsolódó cikk:




Kommentek megjelenítése