Hamis iPhone-okkal verték át az Apple-t – 1 millió dollárt kaszáltak

Tech Hírek   |   2019.04.05 - 11:50   |   Írta: SzavaRicsi   |   7004
05. ápr Hamis iPhone-okkal verték át az Apple-t – 1 millió dollárt kaszáltak

Az Apple-nek nem tűnt fel, hogy hamis iPhone-okat cserélnek eredetikre.

Két kínai származású oregoni mérnöktanonc több százezer dollárral károsította meg az Apple-t hamis iPhone-ok becserélésével – írja az Oregonlive helyi hírportál.

A két diákot, Yangyang Zhout és Quan Jiangot kínai iPhone-másolatok csempészésével és csalással vádolják. Az oldal közlése szerint a két fiatal 2017 óta több ezer hamis iPhone-t csempészett be az Egyesült Államokba, amelyeket hibásként küldtek el az Apple-nek. A cupertinói techcég meglepő módon sok esetben kicserélte a mobilokat – egy másolatot egy eredetire -, amiket a fiatalok ezután visszaküldtek Kínába, ahol valaki eladta azokat. A profit egy része végül Jiang édesanyján keresztül került vissza a fiatalokhoz, aki az iPhone-t értékesítő személyektől kapott pénzt feltöltötte a fia Egyesült Államokban is használt bankszámlájára.

Jiangot és Zhout azzal vádolják, hogy közel egymillió dollárral károsították meg az Apple-t a több mint egy éven keresztül folytatott akciójukkal. A két fiatal ügyvédjei szerint a kínai származású fiúk, akik díákvízummal tartózkodnak az Egyesült Államokban, nem tudták, hogy hamis iPhone-okat kapnak Kínából, így fogalmuk sem volt a csalásról.

Mint kiderült, Jiang összesen 3069 készüléket vitt garanciális javításra az Apple-höz, amelyekből 1493-at gond nélkül ki is cseréltek. Ez a rendőrség becslése szerint 900 000 dollár kiesést jelentett az Apple számára. Különös, hogy a szervizekben csupán a készülékek feléről derült ki, hogy hamisítvány. Az Apple elmondta, hogy ránézésre nehéz megállapítani a különbséget egy jól összerakott másolat és az eredeti mobilok között, ha azok nem kapcsolnak be.

Hogy az Apple-nek emiatt ne tűnjön fel a csalás, Jiang állítólag fizetett az ismerőseinek azért, hogy a nevükkel és lakcímükkel érvényesíthesse a hamisítványok nem létező garanciáját. Mindenesetre érdekes, hogy az Apple szakembereinek nem tűnt fel, hogy másolatoka kapnak csupán. Főleg úgy, hogy figyeltek a különbségekre, hisz a 3069 mobilból 1567 lebukott az Apple-nél.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése