Ennyit csökken a mobilod értéke az évek során - tényleg jobban megéri az iPhone?

AlmaBlogger   |   2019.04.04 - 21:00   |   Írta: SzavaRicsi   |   30819
04. ápr Ennyit csökken a mobilod értéke az évek során - tényleg jobban megéri az iPhone?

Tényleg jobban tartják az árukat az iPhone-ok? Kiderítjük.

Talán eddig egyetlen androidos és iPhone-os közti vita sem végződött úgy, hogy az egyik meggyőzte a másikat, hogy bizony az általa pártolt platform a nyerő. Mindkét tábornak vannak nehézfegyverei, amiket bedobhat a vitába, mint az iPhone-osok esetében az értékvesztéssel kapcsolatos érv, amit oly sokszor hallottunk már. De vajon mit mutatnak a használt árak a valóságban? Láttunk már konkrét adatokat, vagy csak saccolunk, amikor azt mondjuk, hogy az iPhone jobban tartja az árát? Most megpróbáljuk kideríteni, hogy mennyi alapja van ennek az érvnek.

A valóság azonban nem olyan egyszerű, főleg, ha nem áll rendelkezésünkre valamiféle pontos statisztika arról, hogy a hónapok múlásával melyik telefon mennyit ért a használtmobil-piacon.

Ilyen statisztikáink sajnos nekünk sincsenek, de megpróbálunk abból gazdálkodni, amink van. Összemérjük a telefonok újkori árát a mostani használttal, majd bevesszük a számításba az eszközök korát is. Az összevetésben igyekszünk a legolcsóbb, vagyis legkisebb tárhellyel szerelt modelleket vizsgálni, és az áraknál azokat a hirdetéseket keressük, amelyekben vélhetően jó, vagy újszerű állapotú mobilt kapunk. Lássuk az összevetéseket.

iPhone X/8/8 Plus vs Samsung Galaxy S9/S9+/Note8 vs Huawei P20 Pro/Mate 10 Pro

Első nekifutásra megpróbáltunk összeszedni néhány mobilt 2017 végéről és 2018 elejéről. Az iPhone 8 és 8 Plus egy az egyben összevethető a Note8-cal, hisz ezek a mobilok ugyanabban a hónapban jelentek meg. Az iPhone X egy hónappal később érkezett, a Galaxy S9 és S9+ pedig ez után öt hónappal került fel a polcokra. A Huawei P20 Pro egy hónapra rá követte a koreai mobilokat.

Jól láthatjuk, hogy a legdrágább mobil veszített százalékban a legkevesebbet, ami talán annak is köszönhető, hogy az Apple egyből az iPhone X megjelenésével mondhatni elavultatta a 8 és 8 Plus külsejét. A Galaxy Note 8 csúnyán sokat veszített az értékéből az iPhone X-hez képest, hisz a lista első és második helye az első és az utolsó helyeken állnak.

Lássuk, hogy mit mutat mindez, ha az értékvesztést a kiadás dátumától számítjuk. A csökkenést elosztottuk a mobilok korával, és megnéztük, hogy havonta átlagosan hány százalékot csökkent eddig a versenyzők értéke.

Azt nagyon jól tudjuk, hogy a mobilok értéke a megvásárlás után kezd gyorsan zuhanni, majd idővel kezd beállni az az ár, amiért sokáig el lehet adni az eszközt. Ennek fényében nem csoda, hogy a hat hónappal fiatalabb Galaxy S9 és S9+ rosszabbul végez akkor, ha hónapokra átlagoljuk az értékcsökkenést. Láthatjuk, hogy az iPhone-ok jobban tartották az értékük mint a  Samsung és a Huawei eszközei, miközben a P20 Pro átlagban kevesebbet veszít, mint a Galaxy S9. Igaz, ezt befolyásolhatja az is, hogy a P20 Pro csak most kapta meg az utódját, míg a Galaxy-é valamivel hamarabb, de már megérkezett.

Az iPhone X így ugyanazzal az értékkel végez, mint a 8 Plus, ám mivel egy hónappal fiatalabb mobilról beszélünk, és az idő múlásával egyre kevesebbet csökken az eszközök értéke, így ebben az esetben is az iPhone X volt a nyerő.

iPhone X/8/8 Plus vs OnePlus 6/5T

De mi történik akkor, ha a méregdrága iPhone-okat a költséghatékony OnePlus-szal mérjük össze? Az eredmény kiábrándító lehet az iPhone-osok számára.

Az eleve nem túl drága áron érkezett OnePlus 6 használtan ugyanis csupán 32 százalékot veszített az értékéből, és ha ezt nézzük, akkor az 5T 48%-a is kevesebb, mint amit arányaiban az iPhone-osok buknak. Van még egy rosszabb hír is az Apple-fanoknak. A OnePlus 6 csupán 11 hónapos, és vélhetően egyre kevesebbet veszít majd az értékéből, így a havi átlaga olyan idős korára, mint most az iPhone X, bekúszhat az almás mobilok átlaga alá.

Azonban a 2017 végén érkezett iPhone-ok számára ezen a téren inkább a szintén 2017 végén érkezett 5T a direkt kihívó, mintsem a 2018 közepén megjelent 6. Érdekes, hogy a fél éves különbség ellenére egy OnePlus 6 havi arányaiban ugyanannyit veszített, mint egy 5T. Kíváncsiak leszünk, hogy a jövőben hogy alakul ennek a mobilnak a használt ára.

iPhone 7 Plus vs Galaxy S7 vs OnePlus 5

Vessünk össze három régebbi telefont is, de ezúttal legyen a Galaxy jóval idősebb, mint az iPhone. Ezesetben az S7-et vetettük össze az iPhone 7 Plus-szal, és melléjük raktuk még a fiatalabb OnePlus 5-öt is. Jól láthatjuk, hogy a fél évvel fiatalabb iPhone értéke jóval kevesebbet csökkent, mint a Galaxy S7-é. Ha havi átlagot vizsgálunk, akkor a Galaxy és az iPhone fej fej mellett haladnak, ami az Apple üdvöskéjének kedvez, a nála 9 hónappal fiatalabb OnePlus pedig most arányaiban nem győz akkora fölénnyel.

iPhone XS Max vs Samsung Galaxy Note9 vs Huawei Mate 20 Pro vs Xiaomi Mi 8 vs OnePlus 6T

Most pedig lássuk, hogy mennyit veszítettek mostanra az értékükből a 2018 végén megjelent okostelefonok.

A OnePlus ezúttal minden tekintetben megette az iPhone-t, hiszen majdnem fél év távlatában még az újkori árának négyötödéért eladható egy 6T. Ezzel szemben egy iPhone XS Max vásárló már csak a kétharmadát kapja azért a telefonért, amit hét hónapja vett horrorisztikus áron. A Huawei Mate 20 Pro öt hónap alatt annyival olcsóbban adható el, hogy a 330 000 forintos újkori árú mobilért éppen egy OnePlus 6T új árát kapjuk. Azonban ami a legcsúnyább, hogy a Xiaomi Mi 8 használtan már csak a listaára felét éri. Görgessünk vissza a fenti grafikonra, hisz az iPhone X több mint kétszer ennyi idő alatt érte el ugyanezt a szintet.

Százalékok helyett konkrét számok – ennyit költesz, ha márkahű maradsz.

A százalékok persze becsapósak. Azt látjuk csupán, hogy a befektetett összeg mekkora részét veszítjük el, de mi most azt is megvizsgáljuk, hogy mennyibe kerül márkahűnek maradni. Vegyük újra példának a 2017 végén és 2018 elején érkezett mobilokat, és nézzük meg, hogy mennyit kell költenünk, hogy azokról az eszközökről a legújabbakra váltsunk, már a megjelenés napján.

Ezesetben az iPhone-nal járunk a legjobban, ha nem vesszük figyelembe a költséghatékony OnePlus-t. Mint láthatjuk ugyanis, annak, aki 2017-ben vásárolt iPhone X-et, és most eladja a mobilját, csak 210 ezret kell hozzácsapnia, és máris egy vadonat új iPhone XS tulajdonosa. Ezzel szemben a Galaxy S esetében 220 ezerrel kell kipótolni a régi készülék árát, a Note-nál pedig 225 ezer kell még az újhoz. A Huawei Mate esetében csak 90 ezret ér a régi készülék, és így még 240 ezerre lesz szükség az újhoz. A OnePlus természetesen teljesen más ligában játszik. Ott igaz, csak 75 000-ért lehet eladni a használtat, ám így is csak 111 ezret kell hozzárakni, hogy meglegyen a legújabb modell.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése