Gond van: nem fogynak az idei iPhone-ok

Tech Hírek   |   2018.11.22 - 19:14   |   Írta: N Marcell   |   5822
22. nov Gond van: nem fogynak az idei iPhone-ok

Túlbecsülte magát az Apple, vissza kellett venniük a megrendelésekből.

Az elemzők és az Apple-t nagyon közelről figyelők már sejthették, hogy valami nem lesz okés az iPhone-eladások környékén, hiszen a beszállítók a közelmúltben csökkenteni kezdték az előrejelzett eladásaikat. Mégis, az optimisták reménykedhettek abban, hogy mindez csak téves riasztás, és az Apple telefonjai a tavalyi évhez hasonlóan szárnyalnak - de nem ez a helyzet. A The Journal szerint az Apple visszább vett az iPhone XS és XR megrendeléseiből. 

Úgy tűnik, a techóriás nem tudta elég pontosan belőni, mekkora kereslet lesz az idei év telefonjaira a lassuló mobilpiac és a gyengülő kínai érdeklődés mellett. Számukra valószínűleg nem jelent nagy érvágást a variálás, azonban a beszállítókat igencsak kellemetlenül érinti a megrendelések mennyiségbeli és időpontbeli variálása. 

 

 

És hogy mit is jelent ez az Apple számára? Nos, nem lehet tudni pontosan. A csökkenés persze nyugtalanító lehet a befektetők számára (a részvény az elmúlt napokban ezt tükrözte, rengeteget esett), de nem szabad elfelejteni, hogy az Apple így egyre többet ad el a régi készülékei közül, illetve hogy rengeteget keres a szolgáltatásain keresztül is. Ráadásul az elemzők szerint ebben a negyedben is emelkedni fog az iPhone-ok átlagos eladási ára (ASP - average selling price), így kevesebb telefont kell eladniuk, hogy ugyanazt az összeget keressék. A beszállítók sokkal inkább ki vannak téve a nagyobb cég és a tőzsde szeszélyeinek. Egy névtelen beszállító Wall Street Journalnak tett nyilatkozata szerint 

“a pénzügyi növekedés rengeteg csorbát köszörül ki minden téren. Azonban ha a növekedés lelassul, lassan elkezdenek megjelenni a sziklák az óceán alján."

Ugyanez a forrás nyilatkozta: 

“Az Apple-lel bizniszelni gyakran nagyon rizikós. Nem egyszer előfordul, hogy épp az ellentettjét teszik annak, amit megígértek.” 

És hogy mennyivek is csökkentek a megrendelések pontosan? Az iPhone XR mennyiségének harmadát visszavonták, és a héten még tovább csökkentették a számot. A XS és a XS Max valószínűleg nem lett ilyen drasztikusan visszavágva, azonban a befektetőik számára kiadott jelentésben az Apple közölte, hogy számítsanak a korábbi becsléseknél kevesebb eladásra. 

Az iPhone X-nél is hasonló folyamatok játszódtak le, azonban az a modell a világ legnépszerűbb telefonjává vált. Tavaly szintén az Apple volt túlságosan optimista, és kénytelen volt 20 millió darab iPhone-t visszamondani. Úgy tűnik, tanultak az esetből: a következő negyedévtől kezdve már nem adják közre az eladott eszközök számát a szokásos negyedévi jelentésükben - ez valószínűleg minimalizálni próbálják a részvény értéktelenedését, de szerintem nem túl etikus a cég befektetőivel szemben. 

Persze mielőtt mindenki bepánikolna és bolond módjára szórná ki az Apple-részvényeit az ablakon, érdemes észben tartani, hogy az ünnepek folyamán mindig elképesztően jól teljesít a cég. A pesszimistább becslések 89-94 milliárd dollár profitot jeleznek 2018 októberétől decemberig. A pesszimistább becslések.

Forrás: AppleRider9to5mac

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése