Megbüntették az Apple-t Európában az iPhone-ok lassítása miatt

Tech Hírek   |   2018.10.25 - 16:05   |   Írta: SzavaRicsi   |   3271
25. okt Megbüntették az Apple-t Európában az iPhone-ok lassítása miatt

Az Apple-t és a Samsungot is megbírságolták az olasz hatóságok, de az almás techcéget duplán.

Az iPhone-ok szándékos lassításának sztorija még egyáltalán nem ért a végéhez. Az Egyesült Államokban továbbra is vizsgálják az Apple frissítéseit, amelyek miatt lelassultak az idősebb mobilok, az olasz hatóságok pedig nemrég bírságot is kiszabtak az ügy miatt. Az almás cég mellett az egyik fő konkurenst, a Samsungot is megbüntették.

Mindkét céget ötmillió euróra büntették, de az Apple-t további ötmilliós bírság érte azzal az indokkal, hogy nem szolgált egyértelmű információval a vásárlóinak az akkumulátorok karbantartásáról, illetve azoknak cseréjéről.

A hatóság kijelentette, hogy az Apple és a Samsung olyan frissítéseket szállított az mobilokra, amelyek „komoly rendellenességeket és jelentős teljesítménybeli romlásokat okoztak, így felgyorsítva az eszközök leváltásának idejét”. Azt is hozzátették, hogy a gyártók nem szolgáltak pontos leírásokkal a frissítések hatásairól, illetve nem nyújtottak semmiféle lehetőséget arra, hogy visszahozzák a készülékek eredeti funkcionalitását.

A mobilok szándékos lassításáról már régóta folynak a viták. Az első kézzel fogható bizonyítékra azonban csak az iOS 10-dik verziójában találtak rá, amely egyértelműen arra mutatott, hogy a szoftverfrissítés problémákat okoz a régebbi modelleken. A felfedezés után hamarosan a Geekbench is megerősítette, hogy az új iOS-sel gyengültek a mobilok, de az Apple-nek volt hivatalos magyarázata a jelenségre.

Az almás techcég ugyanis az akkumulátorokra kezdett mutogatni. Elmondásuk szerint azért gyengítették idővel a mobilokat, hogy az azokban lévő idősödő akkumulátorokon enyhüljön a terhelés, különben a felhasználók akár váratlan kikapcsolásokkal is találkozhatnak. Akár még igazuk is lehet ezzel kapcsolatban, de a felhasználóknak egyértelműen nem tetszett a kivitelezés. A nyomás hatására végül kedvezményes akkumulátorcseréket ajánlották, továbbá az iOS új változatában lehetőséget nyitottak arra, hogy kikapcsolható legyen a szoftveres visszafogás.

Később más hatóságok is megbírságolhatják az Apple-t, ráadásul más országok akár nagyobb büntetéseket is kiszabhatnak a mobilok lassítása miatt.

Forrás: AppleRider/9to5Mac

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése