Itt a bizonyíték, hogy az átalakítók korát éljük

Tech Hírek   |   2018.08.26 - 17:09   |   Írta: SzavaRicsi   |   7677
26. aug Itt a bizonyíték, hogy az átalakítók korát éljük

Kiderült, hogy mely Apple termékek a legkelendőbbek a Best Buy üzletekben.

Az iPhone 7 és 7 Plus megjelenésekor egyértelművé vált, hogy nem menekülhetünk az átalakítóktól. A 3,5 milliméteres aljzat nélkül érkezett okostelefon önmagában inkompatibilissé vált azokkal az eszközökkel, amelyeket csupán a jack csatlakozón keresztül tudunk megszólaltatni. A kedélyek csitítására azért az Apple csomagolt a készülékekhez egy-egy átalakítót, amellyel a Lightningon keresztül is megoldható a zenehallgatás.

A MacBook és MacBook Pro családoknál valamelyest már más a helyzet, hiszen mindkét laptopot csupán egyetlen fajta csatlakozóval látott el az Apple, ami az USB-C. Önmagában egy bivalyerős csatlakozóról beszélünk, ami bármilyen feladat elvégzésére képes. Tölthető rajta keresztül a gép, képet ad a monitornak, kezeli az egeret, billentyűzetet. Tényleg, bármilyen feladattal képes megbirkózni az USB-C. A bökkenő csupán az, hogy az esetek túlnyomó részénél itt is egy átalakítóra van szükségünk.

Emiatt panaszkodtak már nyilvánosan tech-világ leghangosabb szereplői, de a helyzet egyértelmű. Az Apple nem tágít, az eszközök gyártóinak és a felhasználóknak kell adaptálnia – az egyébként messze fejlettebb – technológiát.

Persze ameddig nem terjed el el nagyobb mértékben az USB-C a különböző eszközöknél, addig csak az átalakítókra hagyatkozhatunk. Mi sem igazolná jobban ezt a helyzetet, mint egy friss felmérés, ami rámutat, hogy például a BestBuy üzletekben milyen szinten dominálnak az adapterek.

Az alábbi ábrából kiderül, hogy a két legerősebb delikvens a Lightning–USB 2.0, illetve a Lightning–3,5 milliméteres Jack átalakító. 2016 eleje óta ezek a vezető Apple márkájú termékek a BestBuy-nál, a sorozatuk pedig csak 2018 második negyedében szakadt meg, amikor több AirPods-ot vettek le a polcokról, mint különféle adaptereket.

Jelenleg összességében még hatalmas piaca van az Apple átalakítóinak, változásra pedig az elkövetkezendő években nem igen számíthatunk. Részben azért is, mert az idei iPhone-ok a pletykák szerint már mellékelt adapter nélkül érkeznek, másrészt pedig azért, mert még évekre van ahhoz szükség, hogy a felhasználók lecseréljék a most is használt hagyományos USB-s eszközeik zömét.

Forrás: AppleRider/9to5Mac

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése