Durván alulteljesít az idei MacBook Pro - rossz döntés a vásárlás?

Tech Hírek   |   2018.07.18 - 13:50   |   Írta: SzavaRicsi   |   3077
18. júl Durván alulteljesít az idei MacBook Pro - rossz döntés a vásárlás?

Eddig csak a fagyasztóban erősebb az idei csúcskategóriás MacBook Pro.

Idén megérkezett a MacBookok törénetének első hatmagos gépe, amely a 15 colos Pro modellek csúcsát képviseli. Az eszméletlen teljesítménnyel bíró Intel i9-es processzor olyan Benchmark-eredményeket mutat, amelyeket az eddigi gépek meg sem voltak képesek közelíteni, de egy amerikai YouTuber szerint a számok ezúttal hazudnak.

Dave Lee ma osztotta meg az első tapasztalatait az idei legerősebb MacBook Próval kapcsolatban, és egyenesen aggasztó eredményeket hallhattunk. A teszt szerint az Apple új laptopja komolyabb igénybevétel mellett még a processzora alap órajelét sem képes tartani az alultervezett hűtés miatt. Huzamosabb ideig tartó komolyabb munkafolyamat esetén egyenesen elfelejthetjük a húzott órajelet.

Ebben az esetben is ugyanarról a hűtésről beszélünk, amely miatt többek között Magyarósi Csaba is savazta nemrég az Apple-t. Ez a rendszer még a négymagos gépek esetében is gyengén teljesített, a hatmagos i9-cel pedig Dave Lee szerint egyenesen katasztrofális a helyzet.

 

 

„Ez egy feloldott CPU, amit akár húzni is lehet, de az összes potenciál elveszik a gép házában – pontosabban a hűtési megoldásban, ami odabent van.”

A videós Premiere Pro renderidőben fejezte ki az aggodalmát. Elmondása szerint az új gépnek 39 percbe tellett kiexpotrálni ugyanazt a videót, amit a tavalyi gyengébb gép 35 perc alatt oldott meg. Márpedig minél kevesebb a renderidő, annál jobban teljesít a processzor. A hőkezelési problémát jól mutatja, hogy amikor Dave Lee egy fagyasztóba tette a gépet, akkor ugyanez a művelet csak 27 percet vett igénybe.

A „thermal throttling”, vagyis az a jelenség, amikor a melegedés miatt egy gép visszavesz a teljesítményéből, egyáltalán nem meglepő a laptopoknál. Mégis, ez a szintű visszaesés elfogadhatatlan egy MacBook Pro esetében.

A sztori szerencsére eddig egyáltalán nem kerek. Egyelőre ez az első eset, hogy arról hallunk, hogy a hardveres potenciál mellett rendkívül gyenge az új gép, ráadásul a Premiere Pro messze nincs úgy optimalizálva a macOS-re, mint például a Final Cut Pro. Kíváncsian várjuk, hogy másoknál mit mutat majd az idei i9-es MacBook Pro.

Forrás: AppleRider/MacRumors

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése