Hatalmas adathalászati rést foltozott be az Apple

Tech Hírek   |   2018.06.13 - 17:30   |   Írta: SzavaRicsi   |   1929
13. jún Hatalmas adathalászati rést foltozott be az Apple

Az idei évben a cupertinói tech cég mégjobban ráfeküdt az adataink biztonságára.

Az Apple idén komoly szigorításokat vezetett be az App Store áruházban. Egy hatalmas rést is befoltoznak, amelyen keresztül eddig az ismerőseink adatait ránthatták át az okostelefonunkról az alkalmazások.

Ezidáig az applikációknak csak egy engedélyre volt szüksége tőlünk, hogy mindenestől lemásolhassák a kontaktlistánkat. Bizonyos esetekben persze érthető, hogy megadjuk a hozzáférést a névjegyeinkhez, de azt, hogy ezután mi történik velük, csak a fejlesztők tudhatják.

Egy programozó még a WWDC előtt hívta fel rá a figyelmet, hogy az engedély után az Apple már nem követi nyomon a névjegyeinket, így azonnal feltöltheti őket egy szerverre anélkül, hogy bárki értesülne erről. Ha listába rendezi a kontaktokat, akkor akár értékesítheti is őket, arról pedig talán már nem is kell beszélnünk, hogy bizonyos cégek komoly összegekért vásárolják fel az információkat. Ráadásul mindez a saját tudtunk nélkül történik.

Az új szabályzatban az Apple megszabja, hogy az alkalmazások csak az általuk feltüntetett célokra használhatják fel a névjegyzékünket. Mostantól tilos bármiféle listát vagy adatbázist készíteni a begyűjtött kontaktokból, ennek megszegése pedig könnyedén kitiltást eredményezhet az App Store-ból.

Forrás: AppleRider/AppleInsider

Kapcsolódó Cikkek:




Kommentek megjelenítése