A Huawei lett az Android Apple-je - megérkezett a Huawei P20 Pro

Tech Hírek   |   2018.03.31 - 10:44   |   Írta: Máté Gergő   |   13130
31. márc A Huawei lett az Android Apple-je - megérkezett a Huawei P20 Pro

A Huawei évek óta a leginkább feltörekvő Android márka. Termékpalettája évek óta nagyszerű zászlóshajókkal és jó árazású közép kategóriás készülékekkel van tele.

A vállalat nyíltan kijelentette, hogy az Apple és a Samsung babérjaira kíván törni. Az Egyesült Államokban tapasztalható visszaesések ellenére a Huawei nyilvánvalóan nem elégedett a világpiacon elért harmadik hellyel. Legalább második, de főként első szeretne lenni. Az új Huawei P20 és P20 Pro minősége és funkciói megerősítik ezt a szándékot, és kimondhatjuk, hogy ezek az okostelefonok az az idén megjelenő leglenyűgözőbb és legérdekesebb okostelefonok közé tartoznak. Azonban ezek az okostelefonok nem szokványosak, hiszen a Huawei gyorsan szeretne a csúcsra törni. Persze ez érthető, hiszen ha valamelyik vállalat az Apple trónjára pályázik, annak olyanná kell válnia, mint az Apple (sőt, igazából egy jobb Apple-lé).

A Huawei P20 esetében nem csak a külsőségekről kell szót ejtenünk, persze az is egy fontos témakör. A leginkább szembeötlő hasonlóság az iPhone X-nél megismert bemélyedés a másodlagos (szelfi) kameránál. Ezt gyakorlatilag teljesen lemásolta a Huawei. A hátlapi kamera pedig egy fekete függőleges területet kapott, ellentétben a P10 vízszintes elrendezésével. A készüléknek nincs jack csatlakozója, (ami sok okostelefonról elmondható manapság) így ebben is hasonlítani kezd az iPhone-ra. Ha egy pillantást vetünk a Huawei FreeBuds fülhallgatóira, akkor egyből feltűnik, hogy mennyire hasonló az Apple AirPods-hoz. A Huawei P20 rendelkezik ujjlenyomat olvasóval, de a Porsche Design Huawei Mate RS még ennél is közelebb áll az Apple új készülékeihez: arcfelismerő rendszert és ujjlenyomat olvasót is tartalmaz.

Új stratégia a Mate 10-hez képest?

A féléve megjelent Mate 10-el összehasonlítva a Huawei stratégiája sokat változott. A Mate 10 Pro-nak teljesen egyedi dizájn jutott: kombinálta a vékony kávákat az egyedi megjelenést nyújtó üveg felhasználással, az érzékeny ujjlenyomat olvasó rendszerrel és a vízszintes kamera elrendezéssel. Egyetlen okostelefon sem nézett ki ehhez hasonlóan, a Huawei megtalálta a készülékek egyedi formáját.

A P10-es is egyedinek tűnt a korábbi P szériás mobilokhoz képest, amelyek inkább tűntek iPhone klónoknak. Ezzel szemben az új Huawei P20 szakított az egyediséggel és ismét az Apple készülékeihez hasonló külsővel jelent meg. Nem minden változás példa nélküli: a jack csatlakozót már a magasabb árkategóriájú Mate 10 Pro is elhagyta, az csak az olcsóbb Mate 10-nél maradt meg.  A Huawei igazgatója, Richard Yu korábban azt nyilatkozta Párizsban, hogy örül, amiért vállalata kevésbé kapzsi, mint az Apple. Nos, a Huawei P20 Pro kezdőára 899 euró (nagyjából 1.105 dollár), míg az iPhone X kezdőára 999 dollár. Ráadásul az 512 GB-os Porsche Design Mate RS ára 2.095 euró (~2.576 dollár). Minek köszönhető ez a drágulás? Kínában az Apple a prémium minőség szinonimája. Ahhoz, hogy a Huawei hasonlóan megbízhatónak és elfogadottnak tűnjön, emelnie kellett a csúcskészülékeinek árazásán. 

Fókuszban a fotózás

Sok tekintetben a Huawei P20 teljesen eltér az Apple iPhone X-től, és bizony van amiben felülmúlja. A készülékbe a legújabb technológiák kerültek zenei téren is: aptX HD és LDAC a vezeték nélküli fejhallgatók növekvő száma miatt, valamint szupergyors töltési lehetőséget kapott, viszont a vállalat nem vesztegetett időt az animoji lemásolásával, mint a Samsung és az ASUS. Ezek persze mind értékes újítások, de a vásárlókat manapság a legjobban a képminőség érdekli. 

A Huawei újítása ezen a téren a megnövelt kameraszám: a HuaweiP20 Pro hátlapi kamera rendszere egy 40 megapixeles egy 20 megapixeles és egy 8 megapixeles Leica kamerából áll, míg a szelfi kamerája 24 megapixeles. Amellett, hogy a Huawei zászlóshajója jobb kamerával rendelkezik, mint a riválisok, más újításokat is bevezettek például a rosszabb fényviszonyokban készített képek javítására, valamint a fejlesztettek a nagyításon és a képstabilizátoron. Richard Yu szerint ha az Apple készített volna olyan okostelefont, mint a P20 Pro, akkor az legalább 1500 euróba kerülne. Jelenleg a Huawei P20 és a Huawei P20 Pro vezeti a DxOMark listáját, ami nagy győzelemnek számít. Sokak számára ez bizonyítja, hogy a Huawei P20 Pro egy ligában szerepel a legjobbakkal: az iPhone X-nel, a Galaxy S9-cel és a Google Pexel-lel. 

Saját hardver

Az egyik legnagyobb különbség az Huawei és a legtöbb Android gyártó készülékei között maga a hardver. Az Apple, a Huawei és a Samsung saját processzorokat használ, mind külön területekre és erősségekre fókuszálva, hogy előnyt szerezzenek a konkurenciával szemben. A Huawei Kirin 970-es processzora sokat fejlődött az AI területén: egy dedikált NPU processzort (neural processing unit) kapott, amely képes szoftveres folyamatok átvételére, beleértve a P20 új kamerájának szoftveres működését is. Az A11 Bionic hasonló machine-learning (gépi tanulás) folyamatokkal működik. Az Apple és a Google saját kamerákat használ és a Samsung ISOCELL szenzorai is egyediek. A Huawei felismerte, hogy a Leica nem csak hatalmas marketing előnyhöz jutatta, de minőségben is a riválisok elé helyezi a képminőséget illetően. A Huawei készülékek akkumulátorainak üzemideje szintén jól optimalizált. Ezek mellett az Apple-nek a szoftveres kontrollja is egyedülálló, hiszen az iOS-szel saját operációs rendszerük van. A Huawei szintén a nagyob kontrollon dolgozik, de a lehetőségei limitáltak az Android OS miatt. Azonban az EMUI rendszerrel és a saját applikációval sokat bizonyított a kínai gyártó.

Összegezve hiba lenne alábecsülni a Huawei készülékeit, hiszen a Huawei P20-ban és P20 Pro-ban nem egyszerű iPhone X klónokat üdvözölhetünk, hanem egyedi megoldásokkal teli minőségi készülékeket. Viszont a piaci igények jelenleg úgy diktálják, hogy jobban megéri az Apple iPhone-ok és a Samsung Galaxy okostelefonok külsejét lemásolni, mint egyedi megjelenést biztosítani és kockáztatni, hogy a vásárlók a saját dizájn miatt esetleg mégsem a Huawei készülékeit választják.

Forrás: AndroidAuthority

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése