Kezdünk leszokni a Facebookról és jön az 5G mobilnet

Tech Hírek   |   2017.02.03 - 13:00   |   Írta: L Ferenc   |   13476
03. feb Kezdünk leszokni a Facebookról és jön az 5G mobilnet

Lássuk, hogy várhatóan melyek lesznek az idei esztendő legfontosabb tech-mobil trendjei!

A mobilinternet eléri az 5 gigabites sebességet, ugyanakkor a felhasználók mind inkább belefáradnak a közösségi médiába - ezek a Telenor Csoport kutatási részlegének legfontosabb jóslatai 2017-re.
 
2017-ben egy fontos átalakulásnak lehetünk szemtanúi: bár az Y-generáció tagjai idejük jelentős részét töltik appok és közösségi oldalak használatával, e tevékenységükben az idén jelentős változásra kerül majd sor. Közel tíz éve használhatjuk a Facebookot és társait, és láthatjuk ezeken a nap 24 órájában ismerőseink státuszfrissítéseit, üzeneteit és fotóit. A végtelen közösségi interakció azonban terhessé válhat, így a szolgáltató kutatórészlegénél arra számítanak, hogy 2017-ben az emberek egyre többször aktiválják majd okostelefonjaik repülő üzemmódját akkor is, ha csak egy kis nyugalomra vágynak. 

Az idén trendinek számít majd az is, ha valaki egyes közösségi oldalakon megszünteti a regisztrációját.
A közösségi oldalakat használók frusztrációját a "posztigazság"-nak (post-truth) nevezett jelenség is fokozza, nem véletlen, hogy az Oxford Dictionaries ezt választotta 2016-ban az év szavának. A posztigazság azt a jelenti, amikor a közvéleményt az objektív tények kevésbé befolyásolják, mint az érzelmek és a személyes meggyőződés, vagyis az, hogy egy dolog igaz-e, mellékessé válik.
  
Bár például a hazai Telenornál már sikeresen teszteltek gigabites adatátviteli sebességű mobilinternetet, ezt világszerte eddig csak kevés mobilcégnél valósították meg. 2017-ben globálisan rengeteg ilyen kísérleti tesztüzem bejelentése várható, melyek fontos lépéseket jelentenek az 5G-s mobilszolgáltatások kereskedelmi bejelentése felé. Az európai kormányzatok számára az 5G bevezetése stratégiai fontosságú az iparra és társadalomra gyakorolt hatása miatt, így számos kísérleti üzem elindítása várható az egészségügyi, az autóipari és az energetikai szektorban.
 
Az 5G bevezetése egyebek mellett új antennatípusok és milliméteres hullámhosszon működő új rádiós kommunikáció bevezetését is igényli majd. Emellett olyan, ugyancsak új technológiák elterjedését is hozza, mint a szoftveralapú megoldások (softwarization), vagy egy fizikailag létező mobilhálózat felszeletelése több logikai hálózatra (network slicing). Az 5G technológia egyes részeinek szabványait az erre illetékes szervezet 2018-ban tervezi rögzíteni, a végleges szabványt azonban várhatóan csak 2020-ban készíteik el, s csak ezt követően kerülhet sor a kereskedelmi bevezetésre.

Kapcsolódó cikkek:
A 4G után máris jön a szupergyors 5G
Felrobban a mobilnet
Telenor: Apple TV és iPhone egy csomagban



Kommentek megjelenítése