Felrobban a mobilnet

Tech Hírek   |   2016.06.04 - 06:00   |   Írta: L Ferenc   |   5631
04. jún Felrobban a mobilnet

A fejlett után a fejlődő országok is felpattannak az egyre sebesebben robogó mobilnet vonatra.

Egy a közelmúltban készült elemzésből kiderül, hogy a mobil szélessávú előfizetői bázis a 2015-2021-es időszakban megnégyszereződik a Közel-Keleten és Afrikában, a mobil adatforgalom pedig Indiában 2021-re a jelenlegi szint tizenötszörösére nő. Az Egyesült Államokban - annak ellenére, hogy fejlett piacról van szó - a mobilforgalom még az idén további 50%-kal fog növekedni.

Az adatforgalom világszerte töretlenül tovább növekszik: 2015 és 2016 első negyedéve között a globális mobil adatforgalom 60%-kal nőtt - egyrészt az okostelefon előfizetések számának növekedése, másrészt az egy felhasználóra jutó adatforgalom növekedése miatt. 2021 végére a mobil adatforgalom mintegy 90%-át okostelefonok adják majd.

Az LTE, vagyis 4G előfizetések száma 2016 első negyedévében gyorsan nőtt: a negyedév során az LTE előfizetések száma világszerte 150 millióval nőtt és elérte az 1,2 milliárdot - a növekedés mögött a javuló felhasználói élmény iránti kereslet és a gyorsabb hálózatok terjedése áll. A várakozások szerint az LTE hálózat maximális adatátviteli sebessége már 2016-ban elérheti az 1 Gbit/s sebességet.

Az Ericsson szakértői szerint az 5G korai kiépítését tervező országok között további spektrum-harmonizáció szükséges: az 5G hálózat kiépítése a várakozásoknál gyorsabban haladhat, és a korai bevezetésben résztvevő országok között további spektrum harmonizációra lesz szükség, a WRC-19-re vonatkozó jelenlegi folyamaton felül, amely a 2020 utáni kereskedelmi 5G kiépítéshez szükséges spektrumra összpontosít.

Kapcsolódó cikkek:
Milyen gyors a neted? Itt a legegyszerűbb sebességteszt!
Töltsd meg a telefonod emojikkal!
Felszabadíthatjuk a mobilnet korlátait!


Kommentek megjelenítése