A mobiltelefonok fele kockázati tényező

Tech Hírek   |   2016.10.31 - 17:24   |   Írta: L Ferenc   |   6574
31. okt A mobiltelefonok fele kockázati tényező

Nem csak a számítógépeink, a mobiljaink is komoly veszélyben lehetnek.

A Kaspersky Lab által közzétett legújabb kutatás szerint a mobil készülékek világszerte magas kockázatot jelenthetnek a megfelelő védelem hiánya miatt - az eredmények azt mutatják, hogy hiányzik a kellő tájékozottság, hogy hatékonyan védjük eszközeinket. Az európai Kiberbiztonsági Hónap keretében, az Europol "Mobil Kártevő Tájékoztatás Kampány" részeként ismertetett kutatás célja az volt, hogy megértesse a felhasználóval a tudatosság fontosságát és fel hívja a figyelmet az online jelenlétben rejlő kockázatokra.

A 21 országos, 12000 válaszadóval készült kutatás szerint a megkérdezettek többsége telepített vírusírtót tabletjére, okostelefonok esetében ez az arány csupán a fele. Az emberek hajlamosabbak számítógépeiket védelemmel ellátni (88%), mint a mobiltelefonjaikat, holott számos információt, köztük a legszemélyesebb adatokat legtöbb esetben mobilokon tárolunk. Úgy tűnik, a felhasználók nincsenek tudatában, hogy a hordozható eszközöket is védeni kell: míg 54% gondolja úgy, hogy az asztali számítógépeken és laptopokon feltétlenül szükség van védelmi szoftverekre, addig csak 42% vallja ugyanezt telefonok és tabletek esetében. További tény, hogy a felhasználók ötöde (21%-a) nincs is tisztában a mobil kártevők veszélyeivel.

Néhányan igyekeznek megvédeni mobiljaikat, de ez jellemzően a jelszavas védelemre korlátozódik: a válaszadók 81%-nak van a számítógépén és 82%-nak az okostelefonján jelszókérő. Ha kizárólag csak jelszavas védelmet használunk, ez azért aggasztó, mert egy jelszó nem nyújt védelmet a rosszindulatú vírus vagy adathalász támadások ellen. A fogyasztók mindössze 41% -a használ jelszót és szoftveres védelmet együttesen, ami azt jelenti, hogy a készülékek több mint a fele ki van szolgáltatva a bűnözésnek. A legkézenfekvőbb fenyegetettség, amivel mi magunk is szembesülhetünk, az online aktivitásaink során (online vásárlás, vagy egyszerű adatmegosztás) közzétett adataink ellopása. 

Kapcsolódó cikkek:
Veszélyes vírus a zsebben: Xsser
Beintett az Apple Európa legnagyobb hacker konferenciájának
5+1 módja, hogy megvicceld iPhone-os ismerőseidet!



Kommentek megjelenítése