15 alkalom, amikor Jobs durván beszólt

AlmaBlogger   |   2017.06.18 - 14:27   |   Írta: Pausch Rita   |   11558
18. jún 15 alkalom, amikor Jobs durván beszólt

Jobs káromkodott és osztott mindenkit a környezetében. Itt van néhány durva beszólása.

Steve Jobs amellett, hogy egy szervező zseni volt, akinek örökét már az egész világ használja, igencsak gyarló emberi oldalát is bőszen fitogtatta a közvetlen környezetében. Íme, néhány „érdekes” történet:

 

Ki vagy rúgva!

Ha Jobs kirúgott valakit, nem aprózta el. Az iCloud kvázi elődjét jelentő, MobileMe vezetője például igencsak pórul járt. Jobs az Apple főelőadóban, dolgozókkal teli rendezvényen tartott beszédben tette szóvá:

Valaki meg tudná mondani, hogy a MobileMe-nek mit is kéne csinálnia? – kérdezte az ott lévőket. Mikor elkezdtek neki válaszolni, ezzel folytatta: – Akkor mi a sz**ért nem azt csinálja?

Upsz.

 

Ötcsillagos szálloda? Lehetne jobb is.

Jony Ive foglalt egy szobát Londonban Jobs-nak egy ötcsillagos boutique hotelben. Jobs azonban közölte:

„Gyűlölöm a szobám. Egy rakás f*s, húzzunk el innen!”

Ezzel ott is hagyta, a feltehetően tényleg „f*s” környezetet az az ember, akiről a munkatársai gyakran állították, hogy bűzlött az izzadtságtól…

 

„Minden, amit eddigi életedben csináltál sz*r.”

Amikor a nyolcvanas évek elején a Xerox Star komputer megbukott, Jobs úgy döntött, hogy felveszi az egyik hardver tervezőjüket, Bob Belleville-t. A férfi a következő ajánlatot kapta tőle:

„Minden, amit eddigi életedben csináltál sz*r. Miért nem jössz és dolgozol nekem?”

Nos, Bob elfogadta az ajánlatot…

 

Pakoljátok a vinyóitokat, és húzzatok innen!

Jobs egy egész csapat dolgozót rúgott ki a Pixartól mindenféle végkielégítés nélkül. Pamela Kerwin, aki a legelsők között kezdett ott dolgozni, szóvá tette, hogy legalább két hét végkielégítés járna a dolgozóknak.

„Oké. – mondta Jobs. – Jó... Visszamenőleg két hétre meg is kapják…”   

 

A KTS csapat

Mikor Jobs elégedetlen volt az partnercégük, a VLSI Technology teljesítményével, beviharzott az egyik meetingre és – az életrajzíró, Walter Isaacson leírása alapján – azt üvöltötte az ott tartózkodókkal, hogy „kib***ott töketlen s***fejek”.

Az eset után a VLSI-nél csináltattak dzsekiket „A KTS csapat” felirattal a hátukon.

 

„Az egész el van b***va”

Jobs nem csak az alkalmazottait inzultálta folyton, de a barátainak is odapörkölt jó néhányszor. Barátja és kollégája, Lee Chow is megtapasztalhatta a nagyvezér Hyde oldalát, közvetlenül a „Bondi blue” (kék) iMac bemutatóját megelőzően.

„Nektek, srácok, lövésetek sincs róla, mit csináltok. Úgyhogy keríteni fogok valakit, aki megcsinálja a reklámokat, mert az egész el van b***va.”

 

„A reklámotok szívás!”

A leírások alapján eléggé úgy tűnik, hogy nehéz volt a kedvére tenni ezen a téren. Az iPad eredeti reklám kampánya úgyszintén cseppet sem tetszett neki.

„A reklámotok szívás. Az iPad forradalmasítja a világot, ehhez valami igazán nagyra van szükség. Ti meg csak egy valami kis sz*rt adtok nekem.”

 

Neked nem jár bónusz

Az egyetlen, ami teljes bizonyossággal kijelenthető a néha vezetőről, hogy sohasem viselkedett túl szépen Steve Wozniakkal. Az Atarinál egész egyszerűen megtagadta egy bónusz kifizetését Wozniaknak egy munkáért, amin mindketten rettenetesen sokat dolgoztak. De végülis kinek van szüksége barátokra, amikor ott volt Steve Jobs?

 

Neked meg részvény nem jár…

Jobs sohasem volt hajlandó az Apple első alkalmazottjának, Daniel Kottke-nak részvényeket adni. Az almás vállalat akkori alelnöke, Rod Holt egyszer valami mesés jutalom reményében közölte, hogy ő is pontosan annyit szeretne, amennyit Kottke kap majd.

„Oké. Mert egész pontosan nullát adok neki.” – közölte az Apple fenegyerek és komolyan is gondolta.

 

„...már semmi szex sincs ezekben.”

Mikor kirúgták Jobs-ot a saját cégétől (átmenetileg), a vezetőséget kritizálta, beleértve Gil Ameliot is. 1997-ben mondta:

„Minden termékük szívás. Már semmi szex sincs bennük.”

Amelio ezek után lemondott, Steve pedig visszaült a kormányhoz.

 

"Bozók, bozók mindenütt"

Bozónak nevezik azokat, akik sokkal okosabbnak és hozzáértőbbnek gondolják magukat, mint amilyenek egyébként. Jobs bárkit, aki nem bírta őt, előszeretettel nevezett bozónak, majd egy interjúban, amit Walter Isaacson készített vele, mégis azt állította, hogy neki már nincsenek „csontvázak a szekrényében, amiket nem engedhet ki”. A betegsége viszont mégsem egészen ezt mutatta…

 

Tükör bosszú

Egy Apple alkalmazott azt írta Jobs-nak, amíg ő a Pixarnál dolgozott, hogy „Kérlek, ne gyere vissza az Almához, úgyis csak tönkreteszed”.

Steve így válaszolt:

„Talán igazad lesz. De, ha mégis sikerre viszem, akkor majd ne felejts el a tükör elé állni és a kedvemért s***fejnek nevezni magad.”

 

Nagyobb a füstje

A nyolcvanas években New Yorkban egy vacsora közben Jobs szavak helyett a tettek szintjén mutattak ki nemtetszését egy cigarettázónak az asztaltársaságában. Miközben beszélt, anélkül, hogy odanézett volna, elvette az épp egy hamutál szélére helyezett cigarettát az illetőtől, és egyszerűen belehajította a poharába.

 

A közértben sem jobb

A néhai cégvezetőt kifejezetten jól ismerték a jellegzetesen durva stílusáról a Palo Altó-i Whole Foods szupermarketben. Egy szemtanú elmondása szerint egyszer például azzal tartotta fel a sort hosszú ideig, hogy egyetlen negyeddollároson vitatkozott a pénztárossal.  

 

Az utolsó szavak

Annak ellenére, hogy bizony igen kellemetlen viselkedés és a fentiekhez hasonló szavak is kitörtek néha belőle, sőt egyszer egy állásinterjún megkérdezett egy jelöltet, hogy nem szűz-e még és hányszor használt LSD-t, Jobs-nak azért voltak briliáns, inspiratív mondatai is.

Az összeállítás végére egy igazán építő beszólása:

„Emlékezni arra, hogy egyszer úgy is meg fogsz halni, segít elkerülnöd a bármit is veszíthetsz gondolkodás csapdáját. Már meztelen vagy. Nincs okod arra, hogy ne kövesd a szíved.”

 

Forrás: C|Net

Kapcsolódó cikk:

 


Kommentek megjelenítése