Steve Jobs bölcseletei

AlmaBlogger   |   2015.12.21 - 20:07   |   Írta: Érci Viktória   |   2642
21. dec Steve Jobs bölcseletei

Szeretnéd, ha sikeresebb lenne a következő éved?

Nagy port kavart a Steve Jobs életéről szóló film, hisz az Apple atyjának kevésbé szimpatikus oldalát mutatta be a rendező, de egy valami felől egy fikarsznyi kétségünk sem lehet: Steve ismerte a siker titkát.

Sokak számára egy igazi ikon volt Ő, követendő példa, akinek gondolatai aranyat érnek.

Összegyűjtöttünk hát párat azoknak, akik szeretnék megfejteni, miben rejlett az Ő, és „birodalma” sikere. Így látta és kezelte Ő, az üzleti világot:

"A feladatom nem az, hogy elnéző legyek az emberekkel. Az a feladatom, hogy jobbá tegyem őket, hogy összetartsam a vállalat különböző részeit, elhárítsam az akadályokat és megszerezzem a szükséges erőforrásokat. Kiváló képességű munkatársaimat motiválnom kell, hogy minél erőteljesebb dolgokra legyünk együtt képesek. Amikor új ötlet merül fel bennem, azt másokkal is meg kell beszélnem. Így láthatom, hogy bennük milyen érzéseket kelt, milyen ötleteik támadnak, és meg is vitathatjuk azt több nézőpontból. Az ötleteket egy kb. 100 tagú csapattal beszéljük meg, így különböző visszajelzéseket kapunk mindenféle szemszögből."

"A toborzás nehéz feladat. Olyan, mint tűt keresni a szénakazalban. Ráadásul az egyórás interjú nem elegendő ahhoz, hogy minden fontosat megtudjunk valakiről. A legvégén úgyis nekünk kell eldönteni, az adott személy hogyan fog viselkedni nyomás hatására. Mindenkitől meg szoktam kérdezni: Miért van itt? Nem is a válaszok a legfontosabbak az egészben. Sokkal inkább a sorok közöt olvasok ilyenkort."

"Amikor a dot.com lufi kidurrant elmondtam, hogy a válság alatt inkább a vállalatba fektetünk. Nem fogunk elbocsátani senkit, mivel korábban rengeteg energiánkba tellett, hogy felvegyük őket az Apple-höz.."

"Néha azt hallom az emberektől: Mi lenne, ha engem, a cég vezetőjét elütne egy busz? Azt gondolom, hogy több ember is alkalmas az Apple-nél arra, hogy átvegye a helyemet. Célom, hogy az egész vezetői csapatomat úgy képezzem ki, hogy el tudják látni ezeket a feladatokat. És ezek nem csak szavak, teszek is ezért."

"Amikor valakit egy magasabb pozícióba veszek fel, alapfeltétel, hogy alkalmas legyen a az adott munkakörre. Azaz rendkívül okosnak kell lennie. De ettől még nem egyértelmű, hogy képes lesz-e szeretni az Apple-t. Mert ha beleszeret az Apple-be, minden más is menni fog magától. Mert ő is azt akarja majd tenni, ami a cégnek a legjobb. Nem pedig azt, ami neki, Steve Jobs-nak, vagy bárki másnak jó."

"Az emberek azt hiszik, hogy egyet kell választani a több száz jó ötlet közül. Pedig nem erről van szó. Arról van szó, hogy több száz jó ötletre kell nemet mondani. Megfontoltan kell választani."

"Mi nem sok mindent készítünk, de fontos, hogy mindenki tökéletesen dolgozzon. Hisz ez az életünk. Az élet pedig rövid, és egyszer utolér minket a vég. Ha pedig úgy döntöttünk, hogy erre áldozzuk az életünket, akkor legyünk nagyon jók benne, hogy megérje."

Forrás: Profession




Kommentek megjelenítése