iPhone 7 teszt női szemmel – Szöszi módra

AlmaBlogger   |   2016.12.01 - 17:08   |   Írta: Pausch Rita   |   13433
01. dec iPhone 7 teszt női szemmel – Szöszi módra

Így látja egy nő az Apple ősszel megjelent, legújabb iPhone 7 készülékét egy hónap használat után.

Mivel a férfiak szempontjai alapján Dunát lehet már rekeszteni a tesztekkel és technikai paraméterekkel, nézzük másként! Szöszi vállalta, hogy megosztja velünk tapasztalatait legújabb készülékéről.

Nekünk, nőknek ugyanis az adatoknál sokkal fontosabb a használhatóság! Tesztelőnktől pedig szerintem meg is kapjuk mindezt. Szöszi nem informatikus, nem egy tech megszállott, „csak” egy hétköznapok szupergörlje, aki anyuka, feleség, kutyatulajdonos, fitnesz őrült és nem mellesleg dolgozó nő is egyben. Persze nem elveszett, ha tech a téma, de nem is ez a szakterülete. Mikor mondta, hogy szeretné az iPhone 6 készülékét egy iPhone 7-re cserélni, azonnal lecsaptam az alkalomra és kértem tőle egy tesztet.

Egy nap után – Jó, de miben más?

Az első nap után, bár még közel sem gondoltam, hogy egy komplett teszt lesz, de meglepődtem a reakcióján. Szösziről ugyanis tudni kell, hogy Apple fan (boy) girl. Régóta szereti az almás készülékeket, és míg én megjártam az androidos hadak útját is, addig ő végig, kitartóan márkahű maradt.

Ám, amit először mondott, az nekem csalódást tükrözött. Ugyanis azt kérdezte, hogy „jó, jó, de mi változott a 6-hoz képest”?

Elgondolkodtatott ez a mondat. Fel tudom sorolni mi más a 6s-ben a sima 6-hoz képest és mi más a 6s-hez képest a 7-ben. Így azt is könnyű megmondani, hogy összesen miben más a 7. De a kérdés után mégis vakarni kezdtem a fejem. Mégpedig azért, mert számomra azt jelentette, hogy lényegében első blikkre nem sok. Márpedig, ha ez így van, akkor nagyobb slamasztikában van az Apple, mint gondoltam!

Reménykedtem benne, hogy ennek ellenére csak nem lesz csalódás a végén…

 

 
Külcsín

A rozéarany szín iPhone fronton a 6s szériánál érkezett. Szöszi azóta vágyott egy ilyen színű készülékre, így a választása egyértelműen erre esett. Furcsa eltérés van az 5 colos iPhone-ok és az SE rozéarany színe között. Az iPhone 7-nél (és a 6s szériánál) ez a szín inkább fordul az arany felé, míg az iPhone SE-nél például a rózsaszín irányába húz.

A színnel tehát tesztelőnk nagyon is elégedett, sőt a készülék teljes megjelenését nagyon szépnek találta. Bár azt azért megjegyezte, hogy első ránézésre a külcsín mennyire hasonlít a 6-ra. Igen, esetünkben abszolút helytálló a megállapítása: az iPhone 7 megszólalásig úgy néz ki, mint az iPhone 6. Ám, amikor megszólal…

Kijelző

Szöszi a kijelző minőségét méltatta a legjobban. „Nagyon szép a kijelzője, szépek a színei. Nagyon szeretek rajta bármit megnézni, annyira szép”.

Az iPhone 7 kijelzőjét egy nagyon rangos szervezet, a Display Mate dicsérte az egekig. A tesztjük szerint az Apple mindent kihozott a – kicsit az okostelefon kijelző-mezőny után kullogó – LCD technológiából, amit lehet. Sokan piszkálják az almás céget, hogy még nem álltak át a jelenleg legmodernebb AMOLED technológiájú kijelzőkre. Ám a DisplayMate a mostani kiértékelésében azt pedzegette, hogy az átlagos emberi szem egy ekkora kijelző esetén már csekély különbségeket tud észrevenni az ilyen remekül megoldott LCD és az AMOLED között.

Hangok, fülhallgató

Az iPhone 7-nél sokaknak gondot okozott, hogy az Alma egyszerűen eltávolította a jack aljzatot a telefonból. Tudjátok ez az a port, ahova a fülhallgatót dugjuk. Szóval ez azoknak jelentett igazából rossz hírt, akik extra fülhallgatót használnak és nem a telefonhoz csomagolt gyári headsetet, az EarPods-ot. Az iPhone 7 tulajdonosok már olyan EarPods-ot kaptak a telefonjukhoz, aminek Lightning csatlakozós vége van, de a telefonhoz jár a biztonság kedvéért egy átalakító is.

Szöszi a gyárit használja többek között futáshoz is. Nem érzékelt különbséget a régebbi és az új hangminősége között, sőt neki a jack így egyáltalán nem is hiányzik.

Ami a készülék saját hangfalainak a minőségét illeti, tesztelő szupercsajunknak ezekre sincs panasza, idézem „A fülhallgató nélkül is tök jól szól a hangszóró”.

Szintén fogós kérdés, hogy a telefonon lévő egyetlen Lightning portba lehet dugni a töltőt és a fülhallgató csatiját is. Erre szintén sokan morogtak a kritikusok, de Szöszi azt mondja, hogy a mindennapi használat során neki ez nem okozott fennakadást. Egyszer sem adódott olyan helyzet, hogy egyszerre, egy időben töltött és fülhallgatózott volna.

 

 
Gyorsaság

Tesztelőnk a készülék gyorsaságát is észrevehetőnek tartja, szerinte sokkal gyorsabban nyílnak meg az alkalmazás és a rendszer is gyorsabb, úgy ahogy van.

Üzemidő

Az üzemidőnek elvileg hosszabbnak kellene lennie, már csak azért is, mert a két telefonban más az aksi és igen, a 7-ben elvileg jobb, nagyobb kapacitású. Ráadásul az iOS 10-et erre a kicsikére optimalizálták, tehát csúnya baleset, ha rövidebb ideig elég a szufla.

Nos, Szöszi megerősítette, hogy jobban bírja. Márpedig, ha érezhetően jobban bírja az jó hír.
Mennyivel? Szöszi szerint azonos használat mellett, amikor a 6 már régen töltőért kiáltott, az iPhone 7 még vígan elvan. Ez viszont jó hír.

Kamera és fényképek

Kamera elég jó és jobb, mint az előző. Szöszinek a Live fotók is az újdonság erejével hatott, mivel szintén a 6s szériánál került a készülékbe, de ahogy én sem nagyon használom, ő sem találta túl hasznosnak. Persze jó, hogy van, csak azért nagyobb helyet foglalnak az így készített „mozgó” képek, mint a sima fotók és így hamar betelik a tárhely.

A fényképek minőségére tesztelőnk kifejezetten hangsúlyozta és bizonyossággal állította, hogy sokkal jobb. Ennek pedig így is kell lennie, mivel az uncsi adatokat tekintve a hátlapi kamera az iPhone 6-nál 8 MP-es, míg a 7-nél 12 és az utóbbival már úgynevezett 4K-s videókat is lehet készíteni.

 

 
Egyéb funkciók

Az ujjlenyomat-olvasót (Touch ID) főhősnőnk korábban a 6-osán sem használta. Most azonban egy 9 hónapos telefonra szomjas, apró fenevaddal otthon, rákényszerült a funkció használatára. Ezek a mai gyerekek ugyanis mindent meghackelnek, ami csak a kezük ügyébe kerül. Viccet félretéve az iOS 10 újítása pontosan az iPhone 7 miatt, hogy a telefont úgy lehet feloldani, ha kétszer nyomjuk le a Home gombot, a korábbi csúszka használata helyett.

Ezt ki lehet kerülni, ha a Touch ID-t beállította valaki, aztán szépen kikapcsolja a funkciót és nyomogatás helyett csak szépen rajta tartja az ujját a főgombon. Ám a mi Szöszink pont arra panaszkodott, hogy így nem valami gyorsan tud bejutni a telefonjába.

A 3D funkció szintén még a 6s széria újdonságai közé tartozott, így tesztelőnknek is újdonság erejével hatott. Ez a nagyon szép marketing megnevezés a nyomásérzékeny kijelzőt jelenti valójában és a gyakorlatban annyit tesz, hogy különféle funkciókat tudunk a telefonból előcsalogatni, ha csak megérintjük, és mást, ha meg is nyomjuk. Noha Szöszi gyorsan és könnyen elsajátította ennek is a használatát, mivel eddig sem használta, elég hajlamos elfelejteni, hogy létezik és így használni is.

A vízállóságról nem tudtunk meg sokat sajnos, mivel a „tesztkészülék” saját tulajdonú, kártyafüggetlen darab, így tesztelőnk ezt a funkcióját egyelőre félt kipróbálni – ami egyébként érthető is. Az Apple pedig noha, a telefonnak bírni kéne víz alatt, nem vállal garanciát a vízkárokért továbbra sem. Tehát nem csak Szöszi fél víz alá tenni a telefont, hanem az Apple maga is félti ettől készülékeit.

Azért, az nagyon valószínű, hogy a készüléknek nem lesz attól baja, ha belesik a mosogatóba, ráömlik egy üveg vörösbor, vagy a fürdőkádba pottyan – netán a vécébe –, ám azt mégsem ajánlanám senkinek, hogy búvártúrára magával vigye.

 

 
Összefoglalás

„Nagyon szeretem! Nagy újdonság a 6 után a 3D Touch, amit szoknom és tanulnom kell még, de tetszeni fog. Szerintem 6-ról még érdemes volt váltani, de 6s-ről már nem vagyok benne biztos. Annyival több újdonság nincs benne. A Jack nem hiányzik. Szép telefon, de a 6 ugyanilyen szép volt. Olyan nagyot nem újítottak, hogy bármin is meglepődtem volna.”

Tehát Hölgyek, az iPhone 7 első „ájfónosoknak” azért jó, mert egyszerű a kezelése, sok profi funkció van benne és – tudom, tudom, ízlések és pofonok – egy igazán mutatós, prémium készülék. Azoknak, akik már rendelkeznek ilyen készülékkel és váltanának: csak iPhone 6 és annál korábbi modellekről érdemes, mert a 6s és 6s Plus modellek már a vízállóságot leszámítva nagyon közel teljesítenek az iPhone 7-hez.

A készülék egyik legnagyobb hátránya az ára. Ár/érték arányban ugyanis nem a legjobb döntés. A többi gyártóval ellentétben, az Apple csak 1 év gyári garanciát vállal rá, ami a két- és hároméves garanciákhoz képest elég gyengécske. Ettől függetlenül jó minőségű készülékről beszélünk. Az iOS rendszer használata igazán egyszerű, valamint nagyszerű fotókat lehet vele készíteni és nagyon impozáns a külseje.

Külön köszönet a tesztért Szöszinek, és a férjének a képekért!

Forrás: Divatech - Tech nőknek!

Kapcsolódó cikkek:
iPhone 6s „sufnitunning” ütésteszt
Hogyan lehet felkészülni maratonra az Apple órával?​

 


Kommentek megjelenítése