09. júl Pillantsatok bele a világ legnagyobb Apple-prototípus gyűjteményébe!

Pillantsatok bele a világ legnagyobb Apple-prototípus gyűjteményébe!

Hardver Hírek           2018.07.09 - 22:30           Írta: N Marcell           1172

Hap Plain egy véletlen következtében kezdte, mostanra gyűjtővé vált.

A CNBC készítette el az interjút a világ legnagyobb Apple-prototípus gyűjtőjével, Hap Plainnel, akinek gyűjteménye több mint 250 darabból áll. Van itt minden: eredeti Macintoshok, Color Macintosh, Macintosh Portable, Macintosh TV, a LISA fejlesztői változata, és végül számtalan iPhone és iPod. 

 

 

Hap eredetileg nem is tervezte gyűjteni a ritkaságokat, az első darabra is véletlenül bukkant rá. Hobbiból akarta fejleszteni néhény Mac hardverét, mikor hogy-hogynem, felfedezett egy átlátszó házú Macintosh SE-t az interneten. Csak később jött rá, mekkora ritkaság került a birtokába, utána pedig egyből további prototípusok után nézett. Szenvedélyét sikerült bevételi forrássá is alakítania: ha olyan eszközt vesz, amilyen már van a gyűjteményében, akkor a másodikat továbbadja (nem is kevés pénzért). Egy átlátszó házú Macintosht 22 600 dollárért (kb. 6 300 000 forintért), egy másikat pedig 16 000 dollárért (kb. 4 és fél millió forintért) passzolt el. Persze az is előfordult, hogy nem tudta olajozottan lebonyolítani az üzletet: maga az Apple egyik ügyvédje szólt közbe. 

“Az eBayen próbáltam eladni az Apple LISA fejlesztői verzióját, 100 000 dollárért. A hirdetésemet eltávolították, és az Apple közölte velem, hogy nem örülnek annak, hogy prototípusokkal kereskedem.”

 

 

Plan saját bevallása szerint nem a pénzért csinálja, célja a gyűjtemény bővítése és megóvása. Múzeumokkal is fel akarja venni a kapcsolatot, hogy a történelmi darabok egyszer a nagyközönség által is megtekinthetővé válhassanak. 

Az eredeti videót az AppleRider oldalán tekinthetitek meg, további képeket a galériában találtok! 

Forrás: AppleRider / 9to5mac

Kapcsolódó cikkek: Galéria képek


Hozzászólások

Több Apple hír
18. júl

4,3 milliárd eurós bírságot kapott a Google az Android miatt

Apple Hírek

Rekord mértékű bírságot szabott ki az Európai Bizottság a Google-re.

Bővebben

18. júl

Durván alulteljesít az idei MacBook Pro - rossz döntés a vásárlás?

Tech Hírek

Eddig csak a fagyasztóban erősebb az idei csúcskategóriás MacBook Pro.

Bővebben

Cikkek, amik tetszhetnek
16. máj

Úgyis csinálod, ha iPhone-od van!

Tech Hírek

Avagy miért húzzuk ki a gyufát az androidosoknál…

Bővebben