Tovább folytatódik az Apple házi fotókurzusa

Tippek és trükkök   |   2018.06.14 - 19:37   |   Írta: N Marcell   |   2673
14. jún Tovább folytatódik az Apple házi fotókurzusa

Ismét beleáshatjuk magunkat a kamera rejtelmeibe, az alkalomhoz illően focis körítéssel.

Öt új videó került fel az Apple hivatalos Youtube csatornájára, ismét fotózás témában - ezúttal kifejezetten a futball élményének megörökítésére kihegyezve. A videósorozatot az iPhone X promózására készítették, azonban minden egyes iPhone képes a videóban látott képek elkészítésére, hiszen egy exkluzív funckiót sem használtak a tutorialokhoz. Megtanulhatjuk, hogyan lehet kreatív panorámákat készíteni, a Képsorozat funkcióval elcsípni a pillanatot, a lassítással látványos videókat készíteni, illetve drámai klipeket létrehozni a háttérfénnyel való játékkal. Végül az összefoglaló videóban bemutatják, mit “tanultunk” eddig, valamint a képeket, amiket a forgatás során készítettek. 

Panoráma készítése

Ha egy kis kreativitást tudunk vegyíteni a panoráma módba, akkor a videóban látotthoz hasonló jópofa képek tudnak születni. Az egymással szemben álló csapatok ugyanazokból a tagokból állnak; az effekt elkészítéséhez pedig csak egy kis odafigyelés szükséges. 

 

 

Lépések:

  • Panoráma mód megnyitása 
  • Kép első felének elkészítése 
  • Megállás középen (fontos, hogy ne mozogjon a telefon!)
  • A modellek átcsoportosítása (még fontosabb, hogy ne mozogjanak bele a kamera látóterébe, így célszerű hátulról megkerülni a fotóst!)
  • Végül a kép befejezése

 

Képsorozat készítése

Főleg gyors, intenzív mozgás megörökítéséhez hasznos. Ha valaki például egy látványos trükkre készül, amiről képet szeretnénk, nem is kérdés, mit kell használni. 

 

 

Lépések:

  • Megfelelő pozíció és szög megkeresése
  • Képsorozat készítése a kioldógomb hosszan történő lenyomásával
  • A legjobban sikerült fotó kiválasztása 

 

Lassítás készítése: 

Ha a Képsorozatnál felvázolthoz hasonlóak a körülmények, de ezúttal videót szeretnénk az adott mozgásról, akkor a Lassítás móddal érhetjük el a leglátványosabb végkimenetelt. 

 

 

Lépések: 

— A videó készítéséhez legmegfelelőbb szög megkeresése (célszerű minél közelebb kerülni a földhöz!)
— Lassítás mód megnyitása
— Ha megtörtént a videó elkészítése, utómunka: a szerkesztőben a lassítás kezdének/végének optimális beállítása

A háttérvilágítás kihasználása drámai felvételekhez

 

 

Lépések: 

— Fókusz zárolása hosszú érintéssel, videó fényeinek beállítása függőleges húzással
— Lehetőség szerint drámai atmoszféra megteremtése (egy marék por is megteszi) 
— Videó rögzítése

 

 

 

A videókban látott anyag nagyon profinak tűnhet, és bár megfelelő körülmények között az iPhone tényleg képes hasonló képek és videók elkészítésére, nem szabad figyelmen hagyni az apróbetűs szöveget: a forgatás során további eszközöket és szoftvereket használtak. Igen, tényleg tud ilyen színeket produkálni a telefon, de a valóságban lehet, hogy tökéletes körülmények kellenek hozzá - a Photoshopnak ezzel szemben semmi sem akadály, viszont azt az Apple nem csomagolja a telefonjaihoz. Tényleg készülhet ilyen komoly bevonulós videó egy kis porral és egy átállított csúszkával, de a valóságban az egész kép rázkódna, hiszen az operatőr is sétál - egy gimbal, és máris elfejelthetjük mindezt. Egy szó mint száz, a telefonok *fizikailag* képesek ilyen teljesítményre, de gyakran további felszerelés/tudás/szerencse szükséges hozzá. 

Forrás: AppleRider / Youtube 

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése