14. jún A hackerek is nagyon várják már a foci vb-t

A hackerek is nagyon várják már a foci vb-t

Tech Hírek           2018.06.14 - 10:08           Írta: L Ferenc           906

A 2018-as labdarúgó-világbajnokság kapcsán többféle átverés fenyegeti a gyanútlan szurkolókat.

Ahogy minden olyan nagy sportesemény, amely kiemelt figyelemre számíthat a világ minden táján, úgy a ma kezdődő 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság is számos lehetőséget kínál az internetes csalások minden formájára. Akár személyesen nézzük meg a mérkőzéseket, akár otthonról követjük az eseményeket, érdemes felkészülnünk a kiberbűnözők lehetséges akcióira. 

Az egyik leggyakoribb módszer során a csalók különféle "akciókkal" kecsegtetik a gyanútlan felhasználókat: olcsó meccsjegyek, közeli szállásfoglalási lehetőségek, transzferek a mérkőzések helyszíneire. Ezeket a remek lehetőségeket általában kéretlen levelekben vagy közösségi felületeken kínálják az érdeklődők számára, amivel leginkább az emberek érzelmeire hatnak, hiszen ki ne szeretné az akciókat, leértékeléseket?

Miután a célpontokkal elhitetik, hogy értékes szolgáltatásokat kínálnak számukra, és rákattintanak a megadott linkre, olyan adathalász weboldalra kerülnek, amely meggyőzően utánozza például akár a világbajnokság hivatalos oldalát. Az áldozatok, miután a fizetés során megadják személyes adataikat, hiába várják a jegyeket, szolgáltatásokat. E helyett az ellopott hitelkártya-adatokkal felfegyverkezett támadók csapolják meg az adott bankszámlákat.

A csalók a FIFA mellett, annak támogatóit és partnereit - például Visa, Adidas vagy Coca-Cola - is megszemélyesítik, hogy egy nemlétező sorsolás állítólagos nyerteseinek szóló gratuláló leveleket küldjenek az áldozatoknak. Annak érdekében, hogy a "nyereményt" megkapják, a felhasználóknak meg kell adniuk személyes adataikat, vagy elsőbbségi díj kifizetésére kérik őket.

Más csalások középpontjában az utazási vízumok vagy a szurkolói azonosítók állnak. Az utóbbi az orosz hatóságok által igényelt dokumentum, amely az érvényes jeggyel való belépést biztosítja. Érdemes megemlíteni még a hamisított világbajnoki termékeket (pólók, sálak, zászlók) is, amelyeket a csalók átverős weboldalakon keresztül árulnak az áldozatoknak.

Egy másik gyakori forgatókönyv a mérkőzések ingyenes online megtekintésének felajánlása egy állítólag élő közvetítéseket kínáló weboldalon. Ehhez arra kérik a felhasználót, hogy kattintson egy linkre vagy pedig töltsön le egy kiegészítő szoftvert, kodeket, meghajtó programot, frissítsen egy már meglévő programot, majd ezeken keresztül vírusokkal, kártevőkkel fertőzik meg a gyanútlan áldozatok számítógépét.

A szakemberek a nyilvános Wi-Fi pontok veszélyeire is figyelmeztetnek, amelyek látványos (például Free Wi-Fi) néven csalogatják a gyanútlan felhasználókat a megbízhatatlan hálózatokra. A bűnözők a hivatalos, de nem megfelelően biztonságos nyilvános Wi-Fi hálózatokat is felhasználják a közbeékelődéses támadások végrehajtására.

A turistákat fenyegető veszélyek közé tartoznak az ATM csalások. Az orosz bűnüldöző szervek a közelmúltban figyelmeztetést adtak ki, miszerint forgalomból kivont pénzkiadó automatákat vásárolnak a bűnözők, majd újra telepítik ezeket, hogy gyanútlan turistákat csapjanak be velük. Egy másik jól bevált ATM-es átverés, hogy a csalók hamis billentyűzetek, vagy rejtett kamerák segítségével szerzik meg az áldozatok bankkártya adatait.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások

Több Apple hír
18. jún

Ez a legnagyobb probléma az iPhone-ok 3D Touch-ával.

Tech Hírek

Egy felhasználói élménnyel foglalkozó szakember rávilágított a 3D Touch legnagyobb hibájára.

Bővebben

18. jún

Készen álltok az Apple-ös Netflixre?

Almás Pletykák

A rengeteg tartalom nemsokára megvan, kérdés, hogy mi lesz vele.

Bővebben

Cikkek, amik tetszhetnek
16. máj

Úgyis csinálod, ha iPhone-od van!

Tech Hírek

Avagy miért húzzuk ki a gyufát az androidosoknál…

Bővebben