WWDC 2019: itt az összes frissítés, fejlesztés és új termék egy helyen! (összefoglaló)

Apple Hírek   |   2019.06.05 - 02:14   |   Írta: N Marcell   |   2751
05. jún WWDC 2019: itt az összes frissítés, fejlesztés és új termék egy helyen! (összefoglaló)

Az idei év fejlesztői konferenciája nagyon termékenynek bizonyult, a cikkben pedig összegyűjtöttünk mindent, amit az Apple bejelentett.

Tegnap lement az idei WWDC (World Wide Developers Conference), a minden évben megtartott Apple esemény, ahol a gyártó bemutatja, milyen szoftveres újításokat hozott össze az elmúlt év folyamán a cupertinói boszorkánykonyhában, illetve jobb esetben egy-két új terméket is megvillant a nagyközöség előtt. Idén két új eszköz is bemutatkozott, és a szoftveres oldal is erősre sikeredett, úgyhogy lássunk hozzá: ez minden, ami a tegnapi WWDC 2019-en történt!

 

iOS 13

Az iOS 13 rengeteg meglepetést rejtett, kezdjünk is bele. Míg az iOS 12 inkább a stabilitásra és az optimalizáltságra ment rá, addig a 13 sokkal inkább a funkcióiról marad majd meg, de azért a teljesítményére sem lehet panasz: a FaceID akár 30%-kal gyorsabban old fel az új verzióval, és az alkalmazások kezelését is újragondolták. Az App Store-os letöltések mérete akár a felükre csökkenhetnek, az applikációk indulási ideje pedig kétszer olyan gyors is lehet, mint iOS 12-n. 

 

 

És végre... megérkezett a Dark Mode. Mióta világ a világ, a rajongók megállás nélkül nyaggatták az Apple-t egy sötét módért, majd miután tavaly megjelent mac-re (mintegy kekeckedve a fanokkal), idén az iOS-be is implementálták. Az összes rendszerrel kapcsolatos panel és alkalmazás besötétül: a térkép, az iMessage, az emlékeztetők, az Apple Music, minden. A funkció bekapcsolásával komoly terheléstől szabadítjuk meg este a szemünket, illetve szerintem az emberek nagy része bekapcsolva fogja hagyni, pusztán azért, mert menőn néz ki. 

 

 

És ha már az alapértelmezett dolgoknál tartunk, a billentyűzet is új funkciót kapott. Ez már ismerős lehet a korábbi SwiftKey és GBoard felhasználóknak, a „húzogatós”, prediktív bevitel ugyanis már jó ideje a piacon van, az Apple pedig végre bepótolta ezt az adósságát is. QuickPath-nak nevezik, és komoly segítséget nyújthat majd a helyesírással hadilábon állóknak. Arra azért kíváncsi leszek, magyarul működik-e majd. 

Átszabták a megosztási ablakot és az Apple Musicot is, a zeneszövegeket a számhoz szinkronizálva olvasgathatjuk majd hallgatás közben. Néhány alapértelmezett alkalmazáson is változtattak: a Safari most már weboldalhoz kapcsolódó beállításokat is tárol, a Mail új szerkesztési lehetőségeket kapott, a Jegyzetek új megjelenítési és megosztási módokkal gazdagodik. Az Emlékeztetőket viszont nemcsak hogy átszabták, hanem szinte teljesen újratervezték: a vadonatúj interfészen könnyedén megtalálható lesz minden, a filteres szűréssel és a kategóriákkal pedig könnyedén rendszerezhetjük majd a teendőket. Sőt, a mesterséges intelligenciának hála az app magától meg fogja tippelni, milyen emlékeztetőt akarhatunk beállítani legközelebb, és ennek függvényében tesz ajánlásokat. Az Apple Maps is megújul: jobban fel lesz szerelve adatokkal, illetve egy vadonatúj nézettel, ami szinte egy az egyben koppintja a Google Street View funkcióját. A frissített térkép eleinte csak meghatározott amerikai városokkal és államokkal lesz ellátva, 2019 végére az egész USA bekerül, 2020 folyamán pedig az egész világgal bővül a megújított Apple Maps repertoárja. 

 

 

Az Apple még mindig megszállottan ragaszkodik a felhasználói adatainak védelméhez, amit az iOS 13 újabb funkciókkal támogat meg. Választhatjuk, hogy egy alkalmazás csak egyszer kapja meg a helyzetünket, és ne kövessen le végig, amíg nyitva van. A ’Sign in with Apple’ opcióval pedig biztonságosan, FaceID-n keresztül, személyes adatok megadása nélkül léphetünk be olyan helyeken, ahol eddig csak Facebookkal vagy Google-lel jelentkezhettünk be. Az iOS 13 képes lesz minden alkalmazáshoz külön e-mail fiókot csinálni (ha arra kérjük, hogy rejtse el a fő fiókunkat), ekkor pedig az összes fontos levél továbbításra, a spam pedig szűrésre kerül. 

 

 

Az iMessage sem maradt érintetlenül, megjelentek a WhatsAppban és Facebook Messengeren látott profiképek az emberek nevei mellett. És ha már az üzenetekben járunk, a Memoji is sokat fejlődött. Rengeteg új személyre szabási lehetőség lesz elérhető, ráadásul jönnek a Memoji matricák (a Bitmoji után szabadon), melyek egészen az alapértelmezett billentyűzetig jutottak, hogy a lehető legegyszerűbben küldhessünk matricát a saját fejünkről másoknak. Ja, és rakhatunk a Memojink fülébe AirPods-ot. Elképesztő, hol tart a technológia, nemde?

 

 

 

A Fotók alkalmazásba rengeteg friss funkció került. Portréfotózáshoz új fényeffektek jelentek meg, ha pedig elkészült a kép, a szerkesztéséhez egy vadonatúj interfész és csomó változtatható lehetőség nyílik meg: a telítettség, a színmélység, a fényerő, a zajszűrés és még sok más részlet lesz utólagosan befolyásolható. Sőt, az iOS történetében most először videószerkesztési eszközök is be fognak kerülni a Fotók appba! Végre nem kell harmadik féltől származó alkalmazásokkal, importálással és exportálással szenvedni, ha csak el akarunk fordítani egy videót 90 fokkal. Maga a Fotók alkalmazás is megújul, az új dizájnon felül öntisztító funkciót is kap: a mesterséges intelligencia kiszűri a felesleges, akár duplán jelen lévő képeket, hogy hatékonyabban keresgélhessünk a fotóink között. Kicsit átszabták a kategorizálást is, az időtartamokra lebontott válogatás saját csúszkát kapott. 

 

 

A következő szekciót a HomePod, a CarPlay, az AirPods és Siri kapta. Ha AirPods-ot visel az ember, iOS 13-mal Siri fel tudja olvasni a beérkező üzeneteket, és egyből lehet is rájuk válaszolni, még a ’Hey, Siri’ parancsra sincs szükség. Ezen felül megoszthatjuk egy másik ember iPhone-jával azt, amit éppen hallgatunk. A HomePod egy nagyon jópofa kényelmi funkcióval lett gazdagabb: ha közel tesszük hozzá az iPhone-t, a HomePod automatikusan átveszi a lejátszást róla (pl. ha egy zeneszám vagy egy videó megy a telefonon, az kihangosodik és a hangszórón szól tovább). Rengeteg új rádióállomást tanult meg a HomePod (több, mint 100 000-et), így már azokat is kérhetjük Siritől, ha meguntuk volna a szabad zeneválasztást. A CarPlay elképesztő sebességgel terjed: az USÁ-ban eladott új autók 90%-án fut, világszinten ez a szám 75%. Új műszerfalakat is kapott, amiken már egészen kellemes mennyiségű infó jelenik meg, nem kell annyit kutatni az appok között. Siri már a Waze-zel is tud kommunikálni, ráadásul a CarPlay-en kívül is sokat javult: szebben artikulál és új nyelveken beszél. 

 

 

Végül pedig jött a gyorstüzelés. Rengeteg funkciót küldtek fel a kijelzőre, a szemfülesek pedig ki is szúrták a legjavát: alacsony adathasználati mód, optimizált töltés, és végre, Wi-Fi választás a Vezérlőközpontból! Végül, de nem utolsó sorban, az egész kijelzőt kitakaró hangerőszabályozó-panel is megújult, egy sokkal szolidabb és letisztultabb megoldás veszi át a helyét.

 

 

Az iOS 13 dugig van újításokkal, mi már alig várjuk, hogy élesben is kipróbálhassuk őket. A fejlesztői béták már elrajtoltak, a publikus béták valamikor júliusban fognak, a teljes verzió pedig szeptemberben jelenik majd meg. A támogatott eszközök listája sajnos rövidült: az iPhone 5S és 6 idén már kimarad, úgyhogy legalább egy iPhone 6S-sel kell rendelkeznie annak, aki töltené a frissítést. 

 

iPadOS

Igen, jól látjátok, az iPadek valóban külön operációs rendszert kapnak. Az Apple véletlenül az előadás kezdetén kiszivárogtatta az infót, de nem vártak vele sokat, hogy jobban kifejtsék a dolgot. Widgeteket rögzíthetünk a főoldalra, jobb lett a multitasking, rengeteget lehet játszani a különböző ablakokkal. A Files app lassan rendes fájlkezelővé érik be, az iCloud Drive-ban pedig megoszthatunk mappákat a közös munkavégzéshez. Sőt, az iPadek már külső tárolóegységeket és digitális kamerákat is támogatnak, megint egy lépéssel közelebb kerültek a teljes értékű munkaeszközzé váláshoz! A Safari is egyre inkább hasonlít a számítógépes verziójához, a menedzselhető letöltésekkel és érintéshez szabott weboldalakkal. Az Apple Pencil nagyot gyorsul, és egy csomó új gesztussal gazdagodik. 

 

 

macOS Catalina

Az Apple végre rájött, hogy az iTunes-nak már nincs sok értelme, úgyhogy háromfelé bontja: az Apple Music, Apple Podcasts és az Apple TV alkalmazások lépnek majd a nyomdokaiba. A Sidecarnak nevezett funkcióval már iPadet is használhatunk másodlagos monitorként a mac-kel, vagy akár beviteli eszközként is használhatjuk azt, ha éppen úgy szottyan kedvünk. A rendszer teljes hangvezérlést is kap, hogy tényleg mindenki használhassa. A Find My app pedig egy helyre kombinálja a Find My Friends-et és a Find my iPhone-t, és macen és iOS-en egyaránt elérhető lesz. Akár offline eszközöket is megtalál, a Bluetooth-t használja az eszközök helyzetének pontos belövésére. Okos megoldás, az iPhone-tolvajok reszkethetnek. Egy csomó, fejlesztőknek nagy segítséget jelentő funkció is került a rendszerbe, viszont ez minden. A macOS idén csak kevés érdemi újítást kapott, ez azonban érthető, hiszen tavaly meg teljes Dark Mode és egyéb érdekességek kerültek bele, így nem meglepő, hogy idénre kevesebb puskapor jutott, amit el tudtak durrogtatni.

 

 

watchOS 6

Az Apple-ös okosórák is sok mindenre számíthatnak. Először is, egy csomó új óraszámlap érkezik a watchOS frissítésével: színátmenetes, „nagyszámjegyes”, Kaliforniás, napállást mutatós. Egyes számlapokat tele lehet majd tömni különböző „complication”-ökkel, amik a különböző alkalmazásokból származó információkat és gyors hozzáférést biztosító gombokat jelentik. Értelmetlen, de jópofa extra: bekapcsolható lesz a funkció, amitől minden óra első másodpercében az Apple Watch csiripelni kezd, így jelez a felhasználónak (vagy rezeg egyet, ha le van némítva). Ez inkább idegesítőnek tűnik, mint hasznosnak – szinte biztos vagyok benne, hogy többen csak azért hagyják majd bekapcsolva, hogy a környezetüket az őrületbe kergessék. Fun fact: a csiripelés egy, az Apple Parkban lakó vörösbegytől származik. 

 

 

Ennél sokkal fontosabb, hogy új alapértelmezett Apple alkalmazások érkeznek majd az órákra. Az Audiobooks-nak hála már a csuklóinkról hallgathatunk hangoskönyveket, a Hangjegyzetekkel villámgyorsan rögzíthetjük gondolatainkat, a Számológép érkezésével pedig külső appok nélkül számolhatunk borravalót az óránkon. Sőt, az Apple a watchOS 6-tal lehetővé teszi a Watch-exkluzív alkalmazások létrehozását, iPhone-os társ nélkül. Sőt, ami még nagyobb hír, hogy külön App Store érkezik az órákra, így azok sokkal függetlenebbek lehetnek (eddig ugye csak úgy lehetett alkalmazást telepíteni, hogy lehúztuk az appot iPhone-ra, és ha volt Apple Watch-ra tervezett verziója, akkor jött vele az is). Ez valószínűleg nagyot fog dobni a Watch-ra tervezett appok felfedezettségén és letöltésein, úgyhogy fejlesztők: tudjátok, mi a dolgotok! 

 

 

Persze az óra egészségmegőrző oldala sem maradt érintetlenül. A Health Trends nevű funkcióval összehasonlíthatod a napi teljesítményedet az elmúlt hét teljesítményével, illetve az elmúlt 365 nap teljesítményével – fitnessfüggőknek ideális. A hallásunk megőrzéséhez is érkezett funkció, az óra szólni fog, hogyha a környezetünk annyira zajos, hogy annak már halláskárosító hatása is lehet. A Noise appban saját értéket is beállíthatunk, ami után már jön az értesítés, illetve itt nézhetjük meg az éppen aktuális hangerőszintet is. 

 

 

Végre megérkezett a Cycles alkalmazás, amivel egyszerűen és diszkréten követhető nyomon a menstruációs ciklus. Manuálisan is rögzíthetők a termékeny időszakok, az óra pedig szól, ha éppen egy ilyen következik. A Cycles az Apple Watch mellett az iPhone-os Egészség appban is elérhető lesz, így azok sincsenek kizárva a használatából, akiknek nincs almás okosórájuk.

 

 

Ezeken kívül bekerül még néhány apróbb újítás is a rendszerbe: Siri zenéket ismer majd fel a Shazammal és weboldalakat tud megnyitni, az óra fennhangon tud majd navigálni, jön az esőesély-mutató és a monokróm opció a számlapoknál. Végezetül pedig új Pride-os szíj is érkezik.  

 

 

Amikor tavaly megérkezett a watchOS 5, az Apple hivatalosan is abbahagyta az első generációs (Series 0) modellek támogatását, csak az annál újabb órák kapták meg a frissítést. Idén is ugyanez a helyzet, a Series 1, 2, 3 és 4 órák egytől-egyig frissíthetők lesznek, amikor megjelenik a watchOS 6. 

 

tvOS 13

A tvOS talán a legkevésbé izgalmas dolog, ami tegnap történt, de azért nem szabad megfeledkezni az Apple tévéokosító dobozkáin futó szoftverről sem, hiszen hasznos funkciók érkeznek majd a legújabb verziójával. 

 

 

A tvOS 13-mal minden egyes felhasználó saját fiókot kap majd, külön-külön filmnézési sorrenddel (ahova a megnézendő műsorokat mentheti), illetve személyre szabott ajánlásokkal. Az interfész teljesen át lesz szabva, kicsivel modernebb kinézetet kap majd az Apple TV főmenüje, saját Dockkal és teljes kijelzős előnézetekkel a filmekről. A tvOS egy, a mobileszközöktől ellesett Vezérlőközpontot is kap, ahol lehet játszani a beállításokkal, illetve váltani a felhasználói fiókok között. Az Apple Music is jobban fog működni a platformon, és szintén megkapja a szinkronizált dalszövegeket.

 

 

A gyártó készül az Apple Arcade megérkezésére is: az új frissítéssel az Apple TV-k támogatni fogják az Xbox One és Playstation 4 Dualshock kontrollereket is a lehető legjobb játékélmény érdekében (már csak az a kérdés, a játékok is készen állnak-e erre). 

 

 

Végül új és gyönyörű, a vízalatti világot bemutató képernyővédők is érkeznek, melyeket a BBC Natural History-val kollaborálva hozott el az Apple. Korábban pedig bemutatkozott egy a cég saját gyártású sorozatai közül, ami ősszel válik majd elérhetővé. A hidegháborúban helyzetben a Holdra tartó versenyt mutatja majd be, egy alternatív jövőképpel: a „For All Mankind”-ban a szovjetek érnek először a Föld körül keringő égitestre. Mindenki szeret egy jó hidegháborús sztorit, úgyhogy kíváncsiak leszünk a sorozatra, és persze a többi, Apple TV-hez is kapcsolódó szolgáltatásra, ami az év folyamán indul majd el. 

 

Mac Pro

Az Apple már nagyon régen nem frissítette a professzionális felhasználóknak szánt, brutálisan combos mac-felhozatalát, ami éppen ezért borzalmasan rossz vásár volt a szemeteskuka (vagy Darth Vader sisak) dizájnjával és elképesztően túlárazott hardverével. A gyártó tisztában volt vele, hogy egy piaci rést hagytak így figyelmen kívül, ezért most be is tömték azt: bemutatkozott az új Mac Pro, ami elképesztő számaival (minden értelemben) és az eredeti előtt tisztelgő, megújított sajtreszelő dizájnjával minden profi nyáltermelését megindította. 

 

 

A gép egy rozsdamentes acél keretre épül, és nagyon nagy hangsúlyt fektet a modularitásra. Összesen akár 28 magos Intel Xeon processzor kérhető bele, ami mellé 1,5 terabájt RAM is társulhat. Nem, nem írtam el. A hatalmas hűtőrendszernek hála nem kellett külön a komponensekhez is hűtőket szerelni, így a brutális gép meglepően halk tud maradni. Videókártyából összesen négy szerelhető bele, de van még itt másodpercenként 6 milliárd pixelt feldolgozó Afterburner kártya, és még rengeteg olyan szám és adat, ami szinte hihetetlennek hangzik; aki nem hiszi, járjon utána.A színpadon demózták az új gép tudását, a közönség pedig szinte megőrült, amikor játszva bedobtak 1000 különálló audiósávot a Logic Próba, a gép pedig röccenés nélkül birkózott meg a feladattal.

 

 

 Persze azzal gondolom mindenki tisztában volt, hogy ennek a már-már űrtechnológiának az ára is csillagászati lesz. Az új Mac Pro 5000 dollártól (adók nélkül kb. 1,7 millió forinttól) indul, a combosabb konfigurációkról pedig még nincs infó, de az biztos, hogy a nullák adják majd a másikat. 

 

Apple Pro Display XDR 

Az új Mac Pro mellé új monitor is dukál, az Apple idén leporolja a már elföldelt monitorait, hogy az ismét lenyűgözzön minket elképesztő minőségével és áraival. Az Apple Pro Display XDR 32 hüvelykes, felbontása pedig 6016x3283 pixel, ez egy 6K-s szörnyeteg! 

 

 

40%-kal nagyobb, mint egy 5K-s iMac megjelenítője, és olyan tudással rendelkezik, mint a méregdrága (akár 40 000 dolláros) hollywoodi referenciamonitorok. A hátán a Mac Pro dizájnvonalának követését láthatjuk, a sajtreszelő hűtőrendszernek hála a monitor bármennyi ideig bírja az 1000 nitnyi világosságot, de akár 1600 nitre is képes (1 nit egy gyertya lángja által kibocsátott fénynek felel meg). 120 millió pixellel és 1 000 000:1-hez kontrasztaránnyal rendelkezik, ráadásul egy olyan komplex állvánnyal is, aminek működtetése nevetségesen könnyű még az igencsak nagydarab monitorral is. 

 

 

Tényleg felfoghatatlan számok, az ára viszont visszazökkent a valóságba: 5000 dollártól, azaz adók nélkül másfél millió forinttól indul a Pro Display XDR, ami ezzel az árral garantálja, hogy tényleg csak a profik asztalán trónol majd. A slusszpoén pedig az, hogy az állvány nem jön vele: további 1000 dollárt (kb. 280 000 forintot) kell kicsengetni, ha Apple-logós, forgathatós állványon akarjuk tárolni a Pro monitorunkat.

 

Nos, ez volt minden, ami a tegnapi WWDC konferencián kiderült. Rengeteg új funkcióval és két elképesztő termékkel lettünk gazdagabbak, összességében pedig úgy gondolom, nagyon izgalmas estét tudhatunk magunk mögött. 

 

Képek forrása (image sources): The Verge / 9to5mac

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése