WWDC 2019: Bemutatták az újragondolt Apple Mac Pro-t

Apple Hírek   |   2019.06.03 - 20:51   |   Írta: Máté Gergő   |   2461
03. jún WWDC 2019: Bemutatták az újragondolt Apple Mac Pro-t

A cupertinói vállalat teljesen áttervezte az Apple Mac Pro-t: szemetesvödör helyett moduláris felépítésű erőgép lett a végeredmény.

Megérkezett a legerősebb Mac.

A nagyközönség a mai napon ismerkedhetett meg a WWDC 2019 rendezvényen bemutatott Apple Mac Pro-val. Erre a számítógépre már nagyon ráfért a megújulás, hiszen a 2013-ban debütált szemetesvödör dizájnnal megjelent előd hardvere és külseje is idejétmúlttá vált. Első ránézésre az új Mac Pro a korábbi modelleknél megismert sajtreszelő dizájnra hasonlít. Természetesen ennek a számítógépnek a tervezésekor inkább a sokoldalú felhasználhatóság és a teljesítmény maximalizálása lehetett a fő cél, a dizájn is inkább praktikus, mint szemetgyönyörködtető.

Csúcsteljesítmény dobozba zárva.

Az Apple továbbra is az Intel egyik fő partnere, így nem véletlen, hogy a legújabb Mac Pro processzora Intel Xeon márkajelzésű, az viszont meglepő fordulat, hogy akár 28 magos processzort is választhatunk a készülékhez (amely önmagában 300 wattos, emiatt persze komoly hűtésre számíthatunk). A számítógép memóriája maximálisan 1,5 TB lehet, amire még a sokat tapasztalt veteránok is felhúzhatják a szemöldöküket. A Mac Pro-ban nyolc önálló PCI Express foglalat van, amelyből négy dupla szélességű, továbbá két USB-C és két USB-A port. Ez legalább egyel több USB-C portot jelent, mint amennyit egy átlagos PC-n manapság találunk.

Emellett a Mac Pro egy MPX modult is kapott, melynek segítségével villámgyorsa adattovábbításra képes egy Thunderbolt 3 port segítségével. Az MPX modul valójában egy óriási, négyszeres szélességű PCIe kártya, amely két grafikus kártyának is helyet biztosít és egy dedikált hűtőbordával rendelkezik. Az Apple szerint az AMD Radeon Pro Vega 2 vagy az AMD Radeon Pro Vega 2 Duo kártyákat is hadrendbe állíthatjuk az új Mac Pro-val és így akár négy GPU-val is büszkélkedhet a rendszerünk.

Az almás vállalat erőgépe összesen 1,4 kW-os, három nagy hűtőventilátort szereltek az elejére, de állítólag még így is elég halk. További érdekesség, hogy akár kerekeket is szerelhetünk rá, ezáltal pedig egy igen mobilis munkaállomást kapunk. Az új Mac Pro ősszel debütál 5999 dolláros kezdőáron. Ebbe a specifikációba egy 32 GB memóriával ellátott nyolcmagos Xeon CPU-val és Radeon Pro 580X videókártyával felszerelt 256 GB SSD-s háttértárú rendszer tartozik. A készülékhez az Apple meleg szívvel ajánlja a 4999 dolláros 32 hüvelykes Pro Dislay XDR monitorát.

Forrás: The Verge

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése