WWDC 2019: bemutatkozott az iOS 13, ezek az újdonságok!

Apple Hírek   |   2019.06.03 - 20:50   |   Írta: N Marcell   |   3045
03. jún WWDC 2019: bemutatkozott az iOS 13, ezek az újdonságok!

Dark Mode, jobb teljesítmény és fejlesztett appok a mobil OS 2019-es etapjában.

Az Apple nemsokkal ezelőtt bemutatta az iOS 13-at, az iPhone-ok operációs rendszerének legújabb frissítését. Igen, csak az iPhone-okét: az iPadek külön OS-t kapnak, hogy nagyobb hangsúlyt fektethessenek a táblagépek fejlesztésére.

Jobb teljesítmény

Az iOS 12 is különösen nagy hangsúlyt fektetett a szoftver optimalizációjára, azonban még így is sokan panaszkodtak a lassuló telefonokra. Reméljük, az Apple tanult a hibáiból, és a 13-as verziónál már nem lesz gond ezzel, hiszen idén is komoly fejlődést ígérnek: a FaceID 30%-kal gyorsabban, az alkalmazások akár kétszer olyan gyorsan indulnak majd, mint korábban.

Dark Mode

Az Apple végre-valahára engedett, és elhozta az oly régóta hiányolt sötét módot a mobil eszközökre is (a macOS-ben már tavaly használhatóvá vált). Sok évnyi könyörgés ment bele a rajongók részéről ebbe a funkcióba, most azonban hivatalosan is megérkezett: a Dark Mode bekapcsolásakor a rendszer és az alapértelmezett alkalmazások sötétbe borulnak, így kímélik a felhasználó szemét este (illetve sokan végig úgy fogják hagyni, csak mert menőn néz ki).

Gyors bevitel a billentyűzeten

Ez a funkció ismerős lehet azoknak, akik használtak már SwiftKey-t, Swipe-ot vagy GBoatdot: a “húzogatós”, prediktív bevitel meggyorsítja a szövegbevitelt, illetve nagy segítség lehet azoknak, akik hadilábon állnak a helyesírással. Nem hatalmas újítás, de jó látni, hogy ezen a területen is fejlődik a rendszer.

Emlékeztetők

Régi adósságát pótolja be a gyártó: az iOS 13-ban szinte az alapokról fejlesztik újra az Emlékeztetők appot. Egy teljesen új interfészre lehet számítani, filteres szűrési lehetőségekkel, ‘Ma’, ‘Megjelölt’ és ‘Összes’ tabbal. Persze a mesterséges intelligencia innen sem hiányozhat, bekerülnek az automatikus ajánlott emlékeztetők, természetesenhelyre, időre és kontaktokra való tekintettel.

Apple Mail, Jegyzetek és Safari frissítések

Az Apple alkalmazásainak keménymagja sem marad olyan, mint volt. A Mail új asztali formázási lehetőségetek kap majd, a Safari weboldalhoz rendelhető beállításokat, a Jegyzetek pedig galéria-szerű megjelenítést, ahol az összes jegyzetünket premier plánban rendezgethetjük.

Apple Maps

Az Apple szinte az alapokról építi újjá a térképszolgáltatását az iOS 13-ban. Az app kiterjedtebb térképes adatokkal lesz felszerelve, illetve egy vadonatúj nézettel, ami... nos, a Google Street View. Az új térkép kezdetben csak meghatározott városokkal és amerikai államokkal lesz ellátva, ez viszont bővülni fog a teljes USÁ-val 2019 végére, illetve a teljes világtérképpel 2020 folyamán.

Biztonság, adatvédelem

Az Apple még mindig nagyon büszke arra, hogy tűzzel-vassal védi a felhasználói adatait, az iOS 13-mal pedig tovább bővül az adatvédelmet támogató funkciók tárháza. Az új frissítéssel választható lesz az az opció, hogy az alkalmazások csak egyszer kapják meg az iPhone GPS-koordinátáit, így nem tudnak folyamatosan követni majd, ha nyitva vannak.

Ezen felül megjelenik a „Sign in with Apple” (Jelentkezz be az Apple-lel) funkció is, amit a fejlesztők tehetnek bele az alkalmazásaikba, ez esetben pedig a felhasználók FaceID-val, személyes adatok megadása nélkül tudnak majd belépni az alkalmazásba. Sőt, az Apple fiókok automatikusan létre tudnak majd hozni új, privát e-mail fiókokat az alkalmazásokhoz, ahonnan a fontosnak ítélt tartalom egyből továbbítódik a „fő” e-mail címre, a spamnak ítélt levelek azonban nem – így szűrik az alkalmazások által küldött, kéretlen üzeneteket.

iMessage profilképek

Az iMessage-ben is meg fognak jelenni a WhatsAppban és Facebook Messengerben megszokott profilképek a beszélgetésekben. Természetesen a Memojinkat is beállíthatjuk majd ilyen profilképnek – és ha már Memojinál tartunk, rengeteg új lehetőség érkezik majd a 3D-s avatárunk személyre szabására a piercingektől kezdve a különböző fogakon át az ékszerekig. A Memojikat egyébként matricaként is használthatjuk majd (a Bitmojihoz hasonlóan).

Új fotó- és videószerkesztő eszközök

Az Apple újabb fotószerkesztő lehetőségeket rak majd az iPhone-okba, illetve – az iOS története során először – beépített videószerkesztő eszközök is érkezni fognak. Állítható lesz a fényerő, az árnyékok, a kontraszt, a fehérbalansz, az élesség és még sok egyéb részlet. És ami a videókat illeti, végre közvetlenül a fotók között el lehet majd forgatni őket.

A Fotók alkalmazás ezen felül egy új dizájnt is fog kapni, ami a gépi tanulásnak hála tisztogatja majd a galériáinkat, eltüntetve az összes dupla screenshotot és egyéb, a hatékony kutatást gátló dolgokat.

Find My

Egy ügyes húzással az Apple véget vetett az alapértelmezett alkalmazásokban fennálló redundanciának: összevonják a Find My Friend barátkereső és a Find My iPhone eszközkereső applikációkat egy helyre, a ’Find My’ név alá. Ráadásul az appal megkereshetünk olyan eszközöket is, melyek nem csatlakoznak hálózatra. A keresett eszköz egy Bluetooth jelzést küld más Apple eszközöknek, akik az Apple-nek továbbítják azt, végül pedig eljut a felhasználóhoz. Az egész procedúra teljes mértékben titkosított, és még az akksi üzemidejét sem befolyásolja.

Külső tárhelyek

És végül, de nem utolsó sorban, az iOS képes lesz file-okat lehúzni SD kártyákról és pendrive-okról a fájlok alkalmazásba, így téve valamivel könnyebbé a munkavégzést és az adatmentést a mobil eszközökön.

Elérhetőség, támogatott eszközök

Az iOS 13 az iPhone 6S-en és újabb társain lesz elérhető, ami azt jelenti, hogy az 5S és 6 tulajok már ki lesznek hagyva az idei frissítés alól. A rendszerfrissítés fejlesztői verziója már a prezentáció után elindult, a nyílt béta programnak pedig valamikor a hónapban kellene indulnia. A teljes, mindenki által tölthető verzió valamikor szeptemberben látja majd meg a napvilágot.

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése