Megjelent az ECG app és a szabálytalan szívritmus értesítés az Apple Watch-ra

Apple Hírek   |   2018.12.11 - 20:49   |   Írta: N Marcell   |   6608
11. dec Megjelent az ECG app és a szabálytalan szívritmus értesítés az Apple Watch-ra

Íme az Apple Watch Series 4 elektrokardiográfiai tudománya, kifejtve.

 

Az Apple Watch Series 4 vadonatúj elektródáinak hála a tulajdonosok akár a csuklójukon is végezhetnek bonyolult EKG-mérést 

 

Az ECG alkalmazás megjelenésével az Apple Watch Series 4 lett az első olyan bárki által megvásárolható termék, mellyel a felhasználók EKG-mérést végezhetnek a csuklóikon egy pillanat alatt rögzítve a szívritmusukat; így visszacsatolást kaphatnak, ha felgyorsult vagy kihagyó szívveréshez hasonló tüneteket észlelnek, valamint kritikusan fontos adatokkal szolgálhatnak az orvosoknak. A Watch szabálytalan szívritmus értesítés funkciója pedig időszakosan ellenőrzi a viselő szívritmusát a háttérben, és értesítést küld, ha pitvarfibrillációnak bizonyuló szabálytalanságot észlel. Az Apple hosszú éveken keresztül dolgozott közösen az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelettel (Food and Drug Administration, FDA), hogy elérje a De Novo értékelést az EKG alkalmazás és a szabálytalan szívritmust felismerő funkció számára, hogy a technológia boltokban is megvásárolható lehessen. 

A WatchOS 5.1.2 ingyenes frissítéseként érkező EKG alkalmazás és szabálytalan szívritmus értesítés funkció a felhasználók segítségére lesz a pitvarfibrilláció diagnosztizálásában, ami a leggyakoribb típusú szívritmuszavar. Megfelelő kezelés nélkül a pitvarfibrilláció az egyik leggyakoribb oka a stroke-nak, valamint a második leggyakoribb oka a halálnak az egész világon. A felmérések szerint a pitvarfibrilláció a fiatalabb generációk akár 2%-át érintheti, a 65 év fölöttieknél viszont ez a szám már 9% (az Egyesült Államokban). 

 

Az Apple Watch Series 4 digitális koronájának megérintése zárja az áramkört, és megkezdődik a szív eletromos jelzéseinek mérése 

 

“Az Apple Watch rengeteg embernek segít a Föld körül, és megtiszteltetésnek érezzük, hogy ilyen sok vásárlónk életének részévé vált.” - mondta Jeff Williams, az Apple vezető menedzsere. “A szívünk megfigyelésének fejlődésével az Apple Watch megtette a következő lépést, hogy az emberek tudatosabbak legyenek az egészségükkel kapcsolatban.”

“Bízunk benne, hogy az eszköz képességeinek hála a páciensek informáltabban állhatnak majd oda az orvosaik elé, amikor az egészségükről kell beszélniük - mondta Sumbul Desai, az Apple egészségügyi szakértője - az EKG-val és a szabálytalan szívritmus értesítésével a felhasználók jobban megértik majd a saját szívük egyes aspektusait.  

 

Az Apple Watch Series 4-gyel bárhol és bármikor végezhető az EKG-mérés

 

Az EKG app 

Az óra kristály hátába és a digitális koronába épített elektródák az EKG alkalmazással dolgoznak együtt, hogy egy egy elvezetésés elektrokardiográfiai mérést végezhessenek. Egy bármikor elvégzett, sima EKG méréshez (vagy a szabálytalan szívritmus értesítés után) a felhasználóknak el kell indítani az EKG alkalmazást, majd az ujjukat a digitális koronán tartani. Mikor az ujj hozzáér a koronához, az áromkör zárul, és az eszköz elkezdi olvasni a szív jelzéseit. 30 másodperc elteltével a szívritmus a három kategória valamelyikébe lesz beosztva: pitvarfibrilláció, szinuszritmus (normál szívritmus) vagy megállapíthatatlan. Az összes szívritmus-elemzés, a hozzá kapcsolódó kategorizálás és a megállapított tünetek mind-mind az iPhone Egészség appjában kerülnek biztonságos tárolásra. A felhasználók innen PDF formátumban nyerhetik ki őket, hogy meg tudják mutatni az orvosnak. 

 

Az elemzéseket, klasszifikációt és megállapított tünetektet a Health (Egészség) alkalmazás tárolja biztonságosan az iPhone-on.  

 

Szabálytalan szívritmus értesítés

Az első generációs Apple Watch óta jelen lévő optikai szívritmusszenzort használva méri le időnként a háttérben ez a funkció a viselő szívritmusát, közben pedig a pitvarfibrilláció nyomait kutatja. Ha öt alkalmon és/vagy 65 percen keresztül folyamatosan fennállnak a pitvarfibrilláció jelei, az óra egyből értesítést küld. 

 

Az Apple Watch Series 1, vagy későbbi órák a WatchOS 5.1.2-es verziójával értesítést küldenek, ha szabálytalan szívritmust - például pitvarfibrillációt - észlelnek. 

 

“A technológia legújabb funkciója, ami képes a felhasználókat értékes adatokkal ellátni arról, mi is történik éppen a szívükkel, miközben történik (egy bárhol és bármikor használható EKG módjára), szignifikánsan fontos lehet a jövő klinikai és kezelési modelljeinek fejlesztésében, és a páciens-orvos közös döntéshozatalaiban is” - mondta Nancy Brown, az American Heart Association vezérigazgatója. A szervezet a világ vezető önkéntes megmozdulása az emberek szívének és agyának épsége érdekében. “Az American Health Associationnél elköteleztük magunkat az emberek oktatása és felhatalmazása mellett, hogy proaktívabbak lehessenek a szívuk egészsége és általános egészségük összes területén egyaránt. 

“Az ötlet, hogy a viselhető technológia a felhasználónak és felhasználó orvosainak egyaránt hasznos ez előbbi jobb egészségéhez, komoly potenciált rejt, viszont egy bizonyos fokú óvatosságot is igényel, hogy az összes információ és adat felelősen és biztonságosan legyen kezelve, illetve hogy ezek menedzselése összhangban legyen a rájuk vonatkozó szabályokkal” - mondta C. Michael Valentine, kardiológus, az American College of Cardiology (ACC) elnöke. “Az ACC innovációra való fókuszálásán keresztül elhatározta magát, hogy olyan technológiákat ismerjen meg, amik optimizálják a páciensek kezelését és a kezelés eredményét.”

Az EKG alkalmazás képessége, hogy pontosan besoroljon egy EKG mérést pitvarfibrilláció vagy szinuszritmus kategóriákba, egy 600 résztvevős klinikai vizsgálat keretein belül lett felmérve. Az EKG app által gyűjtött adatokat egy arany minősítésű, 12 elvezetéses EKG készülék eredményeihez hasonlították a kardiológusok. A tanulmány megmutatta, hogy az EKG alkalmazás  98,3%-os pontossággal sorolta be az eredményeket pitvarfibrillációt és 99,6%-os pontossággal a szinuszritmust a gyűjtött adatokban. Az adatok 87,8%-át tudta besorolni az alkalmazás. 

 

Az Apple Watch Series 4 EKG alkalmazása a felmért szívritmust a pitvarfibrilláció, szinuszritmus és megállapíthatatlan kategóriákba osztja be. 

 

A szabálytalan szívritmus értesítésről nemrég az Apple Heart Study-ban készítettek felmérést. A közreműködő több mint 400 000 résztvevővel az Apple Heart Study volt a legnagyobb pitvarfibrillációt kutató felmérés, sőt, az egyik legnagyobb szív- és érrendszeri kutatás valaha. A gyűjtött adatok egy része az FDA-hez lett benyújtva, hogy a szabálytalan szívritmus értesítés engedélyezett lehessen. Ebben a kisebb kutatásban a részvevők úgy kapták meg a pitvarfibrilláció értesítését az Apple Watch-ukon, hogy közben egy EKG-eszköz tapaszait is viselték, az értesítések 80%-a pedig a nagyobb eszközön is pitvarfibrillációt mutatott - 98%-ban pedig ha pitvarfibrilláció nem is, de más kardiológiai elváltozás megtalálható volt az EKG mérésén. 

Az új funkciók beállításához a felhasználóknak teljesíteniük kell az óráikon megjelenő appok beállítási procedúráit, mely során megtudhatják, kik használhatják ezeket a funkciókat, mit tudnak és mit nem tudnak ezek a funkciók, milyen eredményeket kaphatnak a mérések végén, hogyan kell ezeket az eredményeket értelmezni, és érthető instrukciókat kapnak arra az esetre, ha olyan tüneteket észlelnek magukon, amik azonnali orvosi beavatkozást igényelnek. 

 

A watchOS 5.1.2 már elérhető, azonban az EKG alkalmazás csak amerikai órákkal működik, bárhol máshol vásároltakkal nem. Az elérhetőségről és a használatról itt tudhattok meg többet. 

Forrás: Apple 

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése