A Te iPhone-od kijelzőjében van már beégés?

Apple Hírek   |   2018.11.10 - 21:10   |   Írta: Zakariás Zsombor   |   14802
10. nov A Te iPhone-od kijelzőjében van már beégés?

Az OLED kijelzők egyik legnagyobb átka, hogy egy idő után könnyen beleéghetnek a megjelenített tartalmak.

Beégésről akkor beszélünk, ha a képernyő örökké megőrzi azt a képtartalmat, ami hosszabb időn keresztül jelenik meg rajta változtatás nélkül. Eddig viszont még nem nagyon merült fel ez a kérdés iPhone-ok esetében, mivel az Apple csak 1 éve használja a telefonjaiban ezt a technológiát, elsőnek az iPhone X esetében. Viszont így, hogy már több mint 1 éve annak, hogy piacra került ez a mobil, egyre aktuálisabb foglalkozni a témával. 

Az iPhone X esetében csupán 2 olyan terület van, aminek magas a beégési kockázata: a virtuális főgomb és az állapotsor, amely az időt, az akkumulátort és az internetelérést mutatja. Ezek mind-mind olyan képelemek, amik folyamatosan megjelennek a képernyőnkön, állandó helyen, már 1 éve. Na de vajon akkor ezek már eggyé is váltak a kijelzőnkkel?

Egy igen egyszerű módja van annak, hogy megkapjuk a kérdésünkre a választ. Szimplán csak kell egy fehér háttér, és hogy eltűntessük ezeket az állandó ikonokat. legjobb módja ennek az, hogy beírjuk a Google-ba, hogy „fehér”, és egy teljesen fehér színű képet letöltünk a fotókönyvtárunkba. Ha ezt a képet széthúzzuk teljes képernyős nagyságra, könnyen szemügyre vehetjük az érintett területeket. Az én közel 1 éves iPhone X-emen tökéletesen kivehető a főgomb és az akkumulátor ikon helye, ugyanakkor az idő helyén is látható már egy kis elváltozás.

Mindez igazából egy teljesen természetes folyamat és ezeknél az elemeknél nem is annyira zavaróak, viszont nagyon vigyázni kell arra, hogy a kijelző más területén ne forduljanak ilyen beégések elő. Az Apple erre már az iPhone X-ek megjelenésekor figyelmeztetett bennünket, és azt javasolják, hogy mindenképpen állítsunk be automatikus lezárást a telefonra, hogy nehogy úgy felejtsük a telefont az asztalon, hogy éppen nyitva maradt például egy cikk vagy bármi olyan tartalom, ami nem mozog. Nagyon zavaró lehetne, ha a kijelzőnk örökre megjegyez egy cikket.

 

Ez a veszély természetesen nem csak az iPhone-okat fenyegeti, ugyanis minden telefon, amelyik OLED kijelzővel rendelkezik, hajlamos a beégésre. Erről korábban készült is egy teszt, ami épp azt mutatja, hogy talán az iPhone az, amelyik a legkevésbé érintett a beégésekben.

 

 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése