A Facebook internetkapcsolat nélkül is kémkedhet utánunk

Apple Hírek   |   2018.06.28 - 21:02   |   Írta: Máté Gergő   |   7633
28. jún A Facebook internetkapcsolat nélkül is kémkedhet utánunk

Egy olyan kémkedési módszert szabadalmaztatott a Facebook, amivel az offline eszközökön keresztül is megfigyelheti a felhasználók szokásait.

Az embereknek általában eléggé hajmeresztő elképzeléseik vannak arról, hogy az olyan óriás vállalatok, mint például a Facebook milyen módszerekkel próbálják lehallgatni és megfigyelni a felhasználókat. Rengeteg álhír kering erről az interneten, viszont az ijesztő pletykák közül sajnos néhánynak van valóságtartalma is.

A Mashable friss cikke alapján a Facebook egy olyan technológiát szabadalmaztatott, ami az offline lehallgatás fortélyait tartalmazza:

A Metro által június 14-én közzétett hírek szerint a Facebook megtalálta a módját, hogy távolról bekapcsolják a felhasználók eszközeinek mikrofonját. Mindehhez magas frekvenciájú hangjelzést használhatnak (pl.: TV adásokból), amelyet az emberi fül ugyan nem hall, de az okostelefonunk és egyéb eszközeink képesek rögzítési parancsként értelmezni. A rögzített audiotartalmat pedig a későbbiekben a készülékünk továbbíthatja elemzés céljából a Facebook számára.

Ennek a technológiának a konkrét célja, hogy a jövőben a TV reklámokra adott felhasználói reakciókat rögzíthessék és elemezhessék. Lehetséges, hogy ezt a technológiát sosem fogják alkalmazni (legalábbis a felhasználók engedélye nélkül), de a hírek szerint a szabadalom elkészült, így a lehetőség adott.

A Facebook reagált a Mashable cikkére: természetesen azt válaszolták, hogy nem tervezik a szabadalomban rögzített technológia bevezetését. Azzal érveltek, hogy rengeteg szabadalmuk van és nem mindegyiket valósítják meg. Ennek ellenére a felvázolt technológia eléggé aggasztó és talán az sem véletlen, hogy Mark Zuckerberg számítógépének webkamerája és mikrofonja le van ragasztva...

Forrás: AppleRider / 9to5mac

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése