Nyílt forráskódú lett az Apple felhő alapú adatbázisa

Apple Hírek   |   2018.04.19 - 22:26   |   Írta: Máté Gergő   |   2901
19. ápr Nyílt forráskódú lett az Apple felhő alapú adatbázisa

Az Apple egy új nyílt forráskódú projektet adott ki a GitHub-on.

A FoundationDB-t az alábbiakkal jellemzik: "egy olyan elosztott adatbázis, melynek célja nagy mennyiségű struktúrált adatok kezelése a különböző célú szerverek clusterein". Az adatbáziskezelő rendszert a nagy teljesítményűre, skálázhatóra és hibatűrőre tervezték. Mindez a projektek számára azt jelenti, hogy ezzel az adatbázis rendszerrel a backend műveletek gyorsabbak és kevésbé költségesek.

A FoundationDB-t eredetileg 2009-ben készítette Dave Rosenthal, Dave Scherer és Nick Lavezzo azzal a céllal, hogy egy olyan NoSQL adatbázist alkossanak, amely ACID kompatibilis (vagyis az adatok integritását garantálja a hibák előfordulásának esetén is). Az Apple 2015-ben vásárolta fel a vállalatot és az említett adatbázist az iCloud-hoz kezdte felhasználni. Nemrég a CloudKit működésének bemutatása közben a mérnökök egy NoSQL adatbázis felhasználásáról számoltak be, amely képes az applikáció fejlesztők számára egyszerű szinkronizálást biztosítani a felhasználói adatokhoz különböző eszközök között. A CloudKit az az adatbáziskezelő rendszer, amely az iCloud számos funkcióját biztosítja: például az iOS mentéseket, a fénykép mentéseket és az iWork megosztásokat az iCloud Drive-on.

A nyílt forráskódú projekt azt jelenti, hogy bármely magánszemély vagy cég használhatja a FoundationDB-t. Az Apple célja, hogy a projekt erős közösséget szerezzen és ezáltal a FoundationDB válhasson a következő generációs elosztott adatbázisok etalonjává. A nyílt forráskódnak köszönhetően a kívülállók is hozzájárulhatnak a projekthez, ezzel közvetve biztonságosabbá és megbízhatóbbá téve az Apple szolgáltatásait a felhasználók számára.

Forrás: 9to5Mac

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése