302 millió dollárt fizethet az Apple a világ talán legnagyobb szabadalom trolljának

Apple Hírek   |   2016.10.02 - 18:30   |   Írta: Zoltan C   |   11194
02. okt 302 millió dollárt fizethet az Apple a világ talán legnagyobb szabadalom trolljának

Szintet léptek a trollok

A VirnetX nevezetű kvázi kamucég próbálkozásairól már eddig is írtunk, év elején 625 millió dollárt és az iMessage, FaceTime lekapcsolásást követelték ‒ természetesen szabadalmi jogsértésre hivatkozva. Augusztusban már úgy tűnt vége az egésznek, a bíróság kukába hajítja az egész ügyet, de ez a hét rossz hírekkel szolgált az Apple jogi osztálya számára.

Péntek este Texasban egy szövetségi bíró 302,4 millió dollár megfizetésére kötelezte az Apple-t, kárpótlásként a VirnetX részére, mivel Almáék a sértett szabadalmainak jogtalan felhasználásával húz hasznot a FaceTime és iMessage szolgáltatásból.

Ha felcsaphatnánk az értelmező kéziszótárat a "notórius szabadalom troll" vagy akár a "szabadalom troll archetípusa" szócikkeknél, ott biztosan a VirnetX szerepelne. Története az Apple-lel egészen 2012-ig nyúlik vissza. Ekkoriban, első körben megítéltek nekik 368,2 millió dolláros kártérítést, amelyet végül a fellebbviteli bíróság semmisnek nyilvánított, a kártérítés számításában megállapított ellentmondásokra hivatkozva. Majd, ez év elején 625,6 millió dollárt kapott már majdnem a VirnetX, de végül csak elbukott a kártérítés, arra való hivatkozással, hogy idézem: "az ismételt utalások az előző ügyre megtéveszthették az esküdteket, így az ítélet igazságtalan volt az Apple-lel szemben".

Most ismét ott tartunk, hogy két állítólagosan megsértett szabadalma miatt 302,4 milliót kaphatnak az Apple-től. Koránt sincs még lezárva az ügy, legalább még egy bírósági meghallgatás vár az Apple-re, ahol akár még magasabb kártérítési összegről is dönthetnek. Tehát, akármennyire is hangzik nevetségesen a VirnetX állítása, illetve követelése, jelenleg abszolút kétesélyes a dolog.

Bárhogyan is alakul, mi be fogunk számolni nektek minden fejleményről. Mindenesetre az Apple-nél már nagyon elegük van a trollokból, 92 ilyen jellegű pere volt a cégnek az elmúlt három évben.

Forrás: 9to5mac.com


Kommentek megjelenítése