Lost Within・Tesztlabor

Alkalmazások - Játékok   |   2016.10.02 - 19:19   |   Írta: Ca$h   |   2726
02. okt Lost Within・Tesztlabor

A hetente jelentkező Tesztlabor rovatunk mérföldkőhöz érkezett…

…ugyanis nem volt még arra példa, hogy egy igazán felnőtt tartalommal bíró, horror játék kerüljön a nagyítónk alá. Persze, ez is csak annak a kérdése, hogy ki milyen idegekkel rendelkezik, jómagam aki a Resident Evilen és a Silent Hillen „nőttem” fel, majd megismerkedtem a valódi fagyasztó rémülettel, amit a Dead Space első része jelentett, majd magam alá tojtam az Alien Isolation közben, a Lost Withint csak egy jól sikerült thrillernek nevezném, de abból is a legjobb fajtának.

Mondom mindezt úgy, hogy nem sok eredetiséget fogunk találni a játékban. Lesz egy hatalmas ház, ami tulajdonképpen egy szanatórium, lesz egy rendőr főszereplő, aki egy szabadon kóborló kisfiút szeretne megmenteni, majd az ajtók becsukódnak, nincsen menekvés, haladunk előre a sztoriban és bárki, aki az elmúlt húsz évben találkozott már hasonló felállással, vagy játszott hasonló játékokkal, pillanatok alatt összerakja majd a képet. Fogalmazzunk úgy, hogy legalább a játék címe lehetett volna valami más.

A játék grafikája rendkívül szép, igaz a mozgó szereplők nincsenek valami szépen kidolgozva, kb. olyan PS2-es szinten vannak, de a környezet és a mozgás teljesen folyékony. A hangeffektek rendkívül tiszták és időnként vérfagyasztóak tudnak lenni, nem véletlen, hogy fülhallgató ajánlott a tökéletes élvezethez. A szinkronszínészek is nagyon jó munkát végeztek, hála az ő áldozatos munkájuknak, nagyon magával tud ragadni az egész miliő – már, ha lehet így nevezni ezt a nyomasztó környezetet ‒ és atmoszféra. 

Játékmenetét tekintve egy klasszikus túlélő horrorral lesz dolgunk, emberünk természetesen rögtön az első pillanattól fogva elveszíti pisztolyát, szóval eléggé tehetetlenek leszünk, ha ránk támadnak. Ki fogunk bírni pár ütést, igyekszünk védekezni ellene, de a legjobb, ha futásnak eredünk és keresünk valami biztonságot nyújtó rejtekhelyet. Ilyen például az öltözőszekrény. Ide bezárkózva szerencsére hamar el tudjuk „kergetni’ ellenfelünket, aki annak ellenére, hogy látott minket berohanni, hamar elfelejti, hogy ott bent bújkálunk. Ellentétben mondjuk egy Alien Isolationnel, ahol még levegőt sem mertünk venni bezárkózva, nehogy meghaljon minket az Alien. Bevallom, én, a nagy horror rajongó, azóta elakadtam a  játékban, hogy másodjára találkoztam a szörnyeteggel, betört a plafonon, menekülni kellett, de én annyira rettegtem – főleg 5.1-es fülhallgatóval –, hogy azóta sem merem folytatni. De az Alien Isolation teljesen más kategória, egy teljesen más minőséget képviselve.

A játék első felében tehát a túlélésünk kulcsak a bújkálás lesz. Szerencsére, ahogy haladunk előre egyre több olyan tárggyal fogunk találkozni, amiket összehegesztve különböző fajta hasznos cuccokat tudunk magunknak fabrikálni. Olyanokat, mint az elengedhetetlenül fontos EÜ csomag, vagy a hallókészülék, aminek köszönhetően rövid időre látni fogjuk merre kóborolnak vérszomjas ellenfeleink. Aztán jönnek a komolyabb cuccok, mint az álcázás, terelőberendezés vagy éppenséggel a sokkoló fegyver, amit idővel nála sokkal komolyabbak fognak felváltani. Ezt a vonalat ugye, igazán a Last of Us tette közkedveltté, majd ugyancsak az Alien Isolation fejlesztette tökélyre. Jó dolog ez a fabrikálás, csak legyünk képesek okosan beosztani azt, amink van. A lopakodás egyébként mindig a legjobb módszer, de ha kőkemény csávók akarunk lenni, a játék második felétől már átmehetünk akár Rambóba is. 

A játék meglepően hosszú, tartalmas, változatos és mozgalmas kampánnyal, történetvezetéssel rendelkezik. Ha jó az angolunk, és szeretjük mélyebbre beleásni magunkat a történésekbe, számtalan irattal, aktával, olvasnivalóval fogunk találkozni, ezeket végigolvasva nem csak komolyabban átlátjuk majd a történéseket, de magát a játékidőt is megnövelhetjük vele. Ha jól vettem észre, érdekes módon olvasás közben senki nem fog ránk rontani, szerencsére ez nem a Dead Space. Szóval, azt tanácsolom olvassatok bőszen, ássátok bele magatokat mélyebben a jó kis sztoriba, még akkor is, ha egy rajongónak nem sok újdonságot fog mutatni.

A Lost Within egy nagyon jó kis survivor horror-thriller játék. A stílus rajongóinak igazán „felüdülő” élmény lesz mobillal a kezében rettegni egy kicsit. Kicsit nagylelkű voltam a játékkal, amikor pontozásra került a sor, de számomra olyan nagy élmény volt iPhone-nal a kezemben félni egy kicsit, hogy lehet elragadtattam magam. Tegyetek vele egy próbát, igazán nem fogjátok megbánni! 

Szerintünk: 8/10

 

A játék 3.99 dollárért letölthető az iTunes áruházból.


Kommentek megjelenítése