iOS 12 pletykák: ezek lehetnek a fő újítások

Almás Pletykák   |   2018.03.23 - 20:28   |   Írta: Máté Gergő   |   7551
23. márc iOS 12 pletykák: ezek lehetnek a fő újítások

2018 júniusában érkezhet a "Peace" kódnevű rendszer, az iOS 12.

Több pletyka is terjed arról, hogy milyen újításokat hozhat az iOS 12. Ezek alapján viszont inkább apró változásokra számíthatunk, mintsem olyan drasztikus újításokra, amelyeket  korábban szeptemberben adott ki az Apple. A hosszú és komplex funkciólista egyszeri kiadása helyett az Apple mérnökei folyamatosan szeretnék kiadni a kisebb fejlesztési/javítási csomagokat (verziókat). Ez nem meglepő, hiszen volt már erre példa:Jó példa erre az Apple Pay Cash a 2017-es WWDC rendezvényen került bemutatásra, de csak az iOS 11.2 kiadásával érkezett meg 2017 Decemberében. A Bloomberg munkatársa, Mark Gurman szerint az Apple a funkciókra fog koncentrálni az új iPhone és iPad kiadások során. Annak ellenére, hogy az Apple minden évben kiad egy fő verziót az iOS rendszerből, a mérnököknek meg lesz az a rugalmasságuk, hogy visszavonják a kevésbé letisztult funkciókat.

Az év elején az Apple vezérigazgatója, Tim Cook bejelentette, hogy a vállalat elérte az 1.3 milliárd eszközt. Ebből következik, hogy minden egyes hiba felhasználók százmillióit érintheti. Képzelhetjük, hogy emiatt mennyire fontos szerepe van a megfelelő tesztelésnek. Az iOS 11 rendszer esetében például igen jelentős hibák bukkantak fel: az iPhone X használhatatlanná vált a hidegben, kezelhetetlenné váltak a szöveges üzenetek, illetve a Számológép sem működött megfelelően.

De milyen változásokra számíthatunk az iOS 12 rendszerben?

Egységes applikációk iOS és macOS rendszerben

Az Apple régóta dolgozik ezen, de most az iOS 12 és a macOS 10.14 ("Liberty" kódnéven is ismert) rendszerek esetében végre közelebb kerülhetünk ehhez a célhoz. Jó példa lehet erre az Apple Home applikáció, mellyel az otthonunkban lévő okoseszközöket kontrollálhatjuk: a hőmérséklet szabályozását, a zárakat és a világítást is ezen keresztül végezhetjük. Ez az applikáció is elérhető lesz idén macOS-en. Jelenleg az Apple lehetőséget nyújt a fejlesztőknek arra, hogy az iOS applikációkat tvOS-en és watchOS-en is megjelentessék, de ez hamarosan macOS-re is igaz lehet. Ha az Apple megvalósítja az egységes applikációkat az iOS 12-vel, akkor sem elsőként teszi ezt. A Microsoft jelenleg is képes erre az Universal Windows Platform-mal (UWP) és a Google is lehetővé teszi az Android-os applikációk telepítését Google Chromebook-on.

AirPlay 2

Az AirPlay 2 eredetileg az iOS 11.3-ban érkezett volna áprilisban, de nemrég el lett távolítva a beta verzióból. Emiatt azt feltételezzük, hogy az AirPlay 2 csak az iOS 12-ben fog megérkezni. Az AirPlay 2 lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyszerre több eszközre stream-eljenek zenét. Ez azok számára lesz hasznos, akiknek több Apple HomePod hangszórójuk van. Az AirPlay 2 tesztelve lett az iOS 11.3 első beta verzióiban, de később törlésre került.

Digital Health Tool

Az okostelefon függőség mára tagadhatatlan problémává vált. A szülők szeretnék megvédeni a gyermekeiket. Az iOS 12-ben megjelenhet egy "Digital Health Tool" applikáció, melynek segítségével a szülők ellenőrizhetik, hogy a gyermekük mennyi időt tölt az eszköz képernyőjének nézésével. 

Animoji frissítések

Egy másik érdekes terület, amelyben újdonságokat hozhat az iOS 12: az Animoji karakterek használata valós idejű FaceTime beszélgetések során. Tehát egy Animoji maszkkal beszélhetnénk a barátainkkal és a családunkkal. Emellett új karakterek és egy egyszerűbb menü bevezetésére számíthatunk és az Animoji elérhető lesz iPad-en is.

Siri fejlesztések

Az Apple csatlakozott az okoshangszórót forgalmazó vállalatokhoz a HomePod-dal, méghozzá a Siri egy kifinomultabb változatával. Sokak szerint az Amazon Alexa és a Google Assistant jobban megérti a különböző kiejtéseket, akcentusokat, mint a Siri. Ezen az Apple-nek változtatnia kell. Az iOS 12 rendszerben a Siri jobban integrálva lesz a Keresés applikációval és a Siri mesterséges intelligenciáján is csiszolhatnak.

150-nél is több új emoji

A múlthónapban az Emojipedia megosztotta az új, 2018-as listát. Az emoji lista 157 új emoji-t tartalmaz, ezzel a számuk 2.823-ra fog nőni. Az Emoji 11.0 lista vörös hajúakat, göndör hajúakat, szuperhősöket, kengurut és sok egyebet fog tartalmazni. Emellett aktív emoji figurák megjelenésére is számíthatunk: varró, kötő, lacrosse-ozó, gördeszkázó is lesz. Továbbá lesz fog, labda kabát, mosómedve, lámpa, víziló, borz, hattyú, páva, papagáj, homár, szúnyog, mangó, bagel, cupcake, mackó, mágnes, petri csésze, DNS, seprű, szappan és kalóz zászló is. Mindez bekerülhet az iOS 12 rendszerbe 2018 októberéig.

Egy nagyobb FaceTime frissítés érkezhet 2019-ben

Az egyik legjobban várt funkció, amelyet az iOS felhasználók várnak, az a csoportos videokonferencia FaceTime-on keresztül. Erre jelenleg is van lehetőségünk Skype-on és a Google Hangouts-on, valamint a Facebook Messenger-en. Sajnos azonban jelenleg úgy tűnik, hogy az említett funkció csak 2019-ben fog megérkezni. Jó hír viszont, hogy a FaceTime képernyő megosztásra is alkalmas lesz.

Forrás: Forbes

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése