26. dec Nemsokára EKG kerülhet az Apple Watch-okba

Nemsokára EKG kerülhet az Apple Watch-okba

Almás Pletykák   |   2017.12.26 - 22:00   |   Írta: N Marcell   |   2765

Komolyan veszik a vásárlóik egészségét.

A közeljövőben érkező Watch modellek olyan chippel lehetnek felszerelve, mely segítségével az óra elektrokardiográfként (EKG) funkcionálhatna. Így felfedezhetné a kialakulóban lévő, vagy már kialakult szívritmuszavarokat és egyéb rendellenességeket. 

A szóbeszéd szerint az Apple már teszteli az Apple Watch módosított verzióját, ami képes figyelni a viselő szívének elektromos tevékenységét úgy, hogy a delikvens az eszköz testére fekteti két ujját. Az EKG a bőr aprócska változásait figyeli, melyeket a szív ritmusa (vagy ritmustalansága) okoz. 

“A viselőnek két ujjal kell megszorítania az órát. A Watch egy észlelhetetlenül kicsi áramütést küld át a testén, melynek segítségével felismeri többek között a szívritmuszavart is.”

Ezeket a teszteket általában kórházakban végzik, de már most is kapható olyan EKG eszköz, amit folyamatosan tud viselni a gyakori megfigyelést igénylő páciens. Ha az Apple Watch is képes lenne felfedezni például a szabálytalan szívverést, pontosan diagnosztizálná akár a legveszélyesebb szívbetegségeket is. Egy ilyen funkció hatalmas potenciált jelentene, ugyanis képes lenne időben kiszűrni és jelezni a kialakulófélben lévő problémákat. 

Az Apple már egy ideje nagy figyelmet szentel a kardiológiának; novemberben indították az Apple Heart Study-t, egy stanfordi egyetemmel karöltve. A tanulmány célja, hogy kiderítse, az Apple Watch jelenlegi állapotában képes-e pontosan kiszűrni a szabálytalan szívritmust. 

Egyelőre az sem tiszta, hogy a beépített EKG funkciót jóvá kéne-e hagyatnia az Apple-nek a FDA-val (az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala - ők felelnek a piacra dobott gyógyászati eszközök biztonságosságáért). Tim Cook korábban kijelentette, hogy nem szeretné bevonni a kormányhivatalt az Apple Watch fejlesztésébe. Apró érdekesség, hogy az FDA nemrég jóváhagyta az EKG Kardia Band gyártását, ami az első orvosi minőségű kiegészítő, amit az okosórához gyártottak. 

Forrás: AppleRider/MacRumors

Kapcsolódó cikkek: 
Kommentek megjelenítése
Több Apple hír
22. okt

Durván alulmarad a Google csúcsmobilja az iPhone-okkal szemben

Tesztek

Nem jött össze a Google-nek, ha azt gondolták, hogy meg tudják közelíteni az iPhone Xs és Xs Max teljesítményét.

Bővebben

19. okt

Két új iPhone XR bemutató érkezett – videó

Apple Hírek

Bemutatkozik az idei "olcsó", színes iPhone.

Bővebben