26. dec Nemsokára EKG kerülhet az Apple Watch-okba

Nemsokára EKG kerülhet az Apple Watch-okba

Almás Pletykák           2017.12.26 - 22:00           Írta: N Marcell           2413

Komolyan veszik a vásárlóik egészségét.

A közeljövőben érkező Watch modellek olyan chippel lehetnek felszerelve, mely segítségével az óra elektrokardiográfként (EKG) funkcionálhatna. Így felfedezhetné a kialakulóban lévő, vagy már kialakult szívritmuszavarokat és egyéb rendellenességeket. 

A szóbeszéd szerint az Apple már teszteli az Apple Watch módosított verzióját, ami képes figyelni a viselő szívének elektromos tevékenységét úgy, hogy a delikvens az eszköz testére fekteti két ujját. Az EKG a bőr aprócska változásait figyeli, melyeket a szív ritmusa (vagy ritmustalansága) okoz. 

“A viselőnek két ujjal kell megszorítania az órát. A Watch egy észlelhetetlenül kicsi áramütést küld át a testén, melynek segítségével felismeri többek között a szívritmuszavart is.”

Ezeket a teszteket általában kórházakban végzik, de már most is kapható olyan EKG eszköz, amit folyamatosan tud viselni a gyakori megfigyelést igénylő páciens. Ha az Apple Watch is képes lenne felfedezni például a szabálytalan szívverést, pontosan diagnosztizálná akár a legveszélyesebb szívbetegségeket is. Egy ilyen funkció hatalmas potenciált jelentene, ugyanis képes lenne időben kiszűrni és jelezni a kialakulófélben lévő problémákat. 

Az Apple már egy ideje nagy figyelmet szentel a kardiológiának; novemberben indították az Apple Heart Study-t, egy stanfordi egyetemmel karöltve. A tanulmány célja, hogy kiderítse, az Apple Watch jelenlegi állapotában képes-e pontosan kiszűrni a szabálytalan szívritmust. 

Egyelőre az sem tiszta, hogy a beépített EKG funkciót jóvá kéne-e hagyatnia az Apple-nek a FDA-val (az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala - ők felelnek a piacra dobott gyógyászati eszközök biztonságosságáért). Tim Cook korábban kijelentette, hogy nem szeretné bevonni a kormányhivatalt az Apple Watch fejlesztésébe. Apró érdekesség, hogy az FDA nemrég jóváhagyta az EKG Kardia Band gyártását, ami az első orvosi minőségű kiegészítő, amit az okosórához gyártottak. 

Forrás: AppleRider/MacRumors

Kapcsolódó cikkek: 
Hozzászólások

Több Apple hír
19. ápr

Nyílt forráskódú lett az Apple felhő alapú adatbázisa

Apple Hírek

Az Apple egy új nyílt forráskódú projektet adott ki a GitHub-on.

Bővebben

19. ápr

Az iPod atyja szerin itt az ideje, hogy az Apple kezdjen valamit az iPhone függőséggel

Tech Hírek

Tony Fadell (őt szokták az iPod atyjának hívni) úgy gondolja, az Apple-nek igenis nagy felelőssége van a tech függőség legyőzésében. A hírek szerint pedig az almás cég már dolgozik is az ügyön.

Bővebben

Cikkek, amik tetszhetnek
16. máj

Úgyis csinálod, ha iPhone-od van!

Tech Hírek

Avagy miért húzzuk ki a gyufát az androidosoknál…

Bővebben