26. dec Nemsokára EKG kerülhet az Apple Watch-okba

Nemsokára EKG kerülhet az Apple Watch-okba

Almás Pletykák           2017.12.26 - 22:00           Írta: N Marcell           2597

Komolyan veszik a vásárlóik egészségét.

A közeljövőben érkező Watch modellek olyan chippel lehetnek felszerelve, mely segítségével az óra elektrokardiográfként (EKG) funkcionálhatna. Így felfedezhetné a kialakulóban lévő, vagy már kialakult szívritmuszavarokat és egyéb rendellenességeket. 

A szóbeszéd szerint az Apple már teszteli az Apple Watch módosított verzióját, ami képes figyelni a viselő szívének elektromos tevékenységét úgy, hogy a delikvens az eszköz testére fekteti két ujját. Az EKG a bőr aprócska változásait figyeli, melyeket a szív ritmusa (vagy ritmustalansága) okoz. 

“A viselőnek két ujjal kell megszorítania az órát. A Watch egy észlelhetetlenül kicsi áramütést küld át a testén, melynek segítségével felismeri többek között a szívritmuszavart is.”

Ezeket a teszteket általában kórházakban végzik, de már most is kapható olyan EKG eszköz, amit folyamatosan tud viselni a gyakori megfigyelést igénylő páciens. Ha az Apple Watch is képes lenne felfedezni például a szabálytalan szívverést, pontosan diagnosztizálná akár a legveszélyesebb szívbetegségeket is. Egy ilyen funkció hatalmas potenciált jelentene, ugyanis képes lenne időben kiszűrni és jelezni a kialakulófélben lévő problémákat. 

Az Apple már egy ideje nagy figyelmet szentel a kardiológiának; novemberben indították az Apple Heart Study-t, egy stanfordi egyetemmel karöltve. A tanulmány célja, hogy kiderítse, az Apple Watch jelenlegi állapotában képes-e pontosan kiszűrni a szabálytalan szívritmust. 

Egyelőre az sem tiszta, hogy a beépített EKG funkciót jóvá kéne-e hagyatnia az Apple-nek a FDA-val (az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala - ők felelnek a piacra dobott gyógyászati eszközök biztonságosságáért). Tim Cook korábban kijelentette, hogy nem szeretné bevonni a kormányhivatalt az Apple Watch fejlesztésébe. Apró érdekesség, hogy az FDA nemrég jóváhagyta az EKG Kardia Band gyártását, ami az első orvosi minőségű kiegészítő, amit az okosórához gyártottak. 

Forrás: AppleRider/MacRumors

Kapcsolódó cikkek: 
Hozzászólások

Több Apple hír
18. júl

4,3 milliárd eurós bírságot kapott a Google az Android miatt

Apple Hírek

Rekord mértékű bírságot szabott ki az Európai Bizottság a Google-re.

Bővebben

18. júl

Durván alulteljesít az idei MacBook Pro - rossz döntés a vásárlás?

Tech Hírek

Eddig csak a fagyasztóban erősebb az idei csúcskategóriás MacBook Pro.

Bővebben

Cikkek, amik tetszhetnek
16. máj

Úgyis csinálod, ha iPhone-od van!

Tech Hírek

Avagy miért húzzuk ki a gyufát az androidosoknál…

Bővebben