A laptop, amit sosem kapunk meg: Macbook Touch

Almás Pletykák   |   2017.12.26 - 18:44   |   Írta: N Marcell   |   8618
26. dec A laptop, amit sosem kapunk meg: Macbook Touch

Álmodozni azért lehet, nemde?

Bár az Apple az évek folyamán számtalanszor kijelentette, hogy nem fog érintőkijelzős Mac-et készíteni, ez nem akadályozta meg a dizájnereket, hogy szabadon engedjék a fantáziájukat. A svájci HandyAbovergleich oldal összerakott pár pofás koncepciót arról, hogyan nézne ki az érintésérzékeny kijelzővel és billentyűzettel felszerelt MacBook. 

Steve Jobs már régen elmagyarázta, miért nem lesz ilyen: 

“Az érintésérzékeny felületeknek nem szabad függőlegesnek lenniük. Az elején hasznosnak tűnhet, de egy rövid idő után az ember keze fáradni kezd, végül szinte le akar esni. Egyszerűen nem működik, mivel ergonómiai szempontból rettenetes.”

Ezt Jony Ive is alátámasztotta, amikor kijelentette, hogy az Apple már sok-sok évvel ezelőtt elvetette az ötletet. Phil Schiller később megjegyezte, hogy valójában már ki is próbálták egyszer. 

“Az ösztöneink azt súgták, hülyeség, de mi bajunk lehetett belőle? A csapataink többször is kipróbálták az ötletet az évek folyamán, és arra jutottunk, hogy ez nem helyes döntés a laptopok kialakításakor. A sejtéseink bebizonyosodtak.”

Persze mind tudjuk, hogy az Apple nem idegenkedik teljesen az érintőfelületek és laptopok kombinációjától: a “Touch Bar”-os MacBook Pro bebizonyította, hogy van potenciál az ötletben - vagy legalábbis a módosított változataiban. A Handyabovergleichs viszont nem cicózott, a képeken a MacBook Touch kijelzője és billentyűzete is “taperolós” felületből áll. Így a laptop kinézete bár rendkívül modern, mégis megtartja az Apple-számítógépek jellegzetességeit. Szerepel még rajta egy majdnem széltől-szélig húzódó trackpad, valamint támogatja az Apple Pencilt, ami jó szolgálatot tehet a magas felbontású, 17-hüvelykes OLED-kijelzőn. Ez a nullára csökkentett keretek miatt fér bele a megszokott 15-hüvelykes MacBook testébe. A billentyűzet is kijelzőként funkcionálhat, az viszont biztos, hogy rettenetes élmény lenne rajta gépelni. 

Mindez persze csak a képzelet játéka, mivel mind tudjuk, hogy az Apple sosem gyártana ilyen eszközt. Néhány apróság elképzelhető, hogy feltűnik majd a jövő MacBookjaiban - sokan szívesen fogadnának egy szélesebb tapipadot - de egy ilyen formátumú laptop megszületését már Steve Jobs is megpecsételte. 

 

Nektek hogy tetszik a koncepció? Van olyan része, amit szívesen viszontlátnátok az elkövetkezendő MacBookokban? 

Forrás: AppleRider/9to5mac.com/HandyAbovergleich

Kapcsolódó cikkek:

MacBook árak és vásárlás a HasználtAlmán!


Kommentek megjelenítése