Szépségben a szörnyeteg: iMac Pro első benyomások

Tesztek   |   2017.12.23 - 21:00   |   Írta: N Marcell   |   10485
23. dec Szépségben a szörnyeteg: iMac Pro első benyomások

A legszebb és legerősebb Mac, amit az Apple valaha piacra dobott.

Valamit tisztáznunk kell. Ez a Pro nem az a Pro. Attól függetlenül, hogy az iMac Pro operál az Apple által valaha piacra dobott legerősebb hardverrel, ez nem a Darth Vader sisak/szemetesvödör Mac. Ez a Mac a már sokak által megszokott és szeretett minden-az-egyben számítógép, viszont most megkapta azokat az alkatrészeket, amik miatt gondolkodás nélkül mondhatjuk, hogy Pro. Elképesztő erő és gyorsaság, a megszokott csomagolásban… potom 1,8 millió forintért. Nézzük, mit gondol az iMore munkatársa, aki teljes valójában próbálta ki a gépet. 

A dizájn

Nos, az iMac Pro első blikkre épp úgy fest, mint egy iMac. Semmi meglepetés. Szinte milliméterről-milliméterig ugyanaz a ház, ami a piacon lévő, 27-hüvelykes iMac hardverét fogadja magába. Apró különbségeket azért felfedezhet az avatott szem: a mikrofon, az eltérő portok, stb. Hogy ezt tényleg észrevegye valaki, jó sok időt kell eltöltenie más iMac-ek társaságában. Viszont van valami, ami mindenkinek feltűnő: a gép házát, ami eloxált alumíniumból áll, asztroszürkére festették. Annyira, de annyira jól néz ki, hogy a dúsgazdag vásárlók valószínűleg már csak a színéért beruháznak majd egyre.

Az 5K-s retina kijelző ugyanaz, amit a nem Pro iMac-ekben láttunk - a lehető legjobb IPS panel, amit csak kapni lehet. Ez van a legközelebb az igazi HDR-hez, OLED nélkül. Ha már az OLED-nél tartunk, sokak számára csalódás lehet, hogy az Apple nem kapott az alkalmon, és nem változtatta meg a megszokott kijelzőt valami kerettelen, iPhone X-re hajazó kialakításra. 

A processzorok

A gép szívét nem a megszokott Intel Core vagy Xeon chipek alkotják. Az iMac Prókba szerelt Intel Xeon W (workstation) processzorok valahol a két véglet között helyezkednek el. Ha az Intel Core egy sportkocsi lenne (gyors és izgalmas, amíg nem pakolnak bele nagyobb szállítmányt), a Xeon pedig egy kamion (hatalmas teherbírás, viszont nem versenyzésre tervezték), akkor a Xeon W egy SUV (elég gyors, de a nagy terhelésre is készen áll). 8, 10, 14 és 18-magos verzió is kérhető a gépbe.

  • 8-mag: 3.2 GHz alap, 4.2 GHz Turbo Boost
  • 10-mag: 3.0 GHz alap, 4.5 GHz Turbo Boost
  • 14-mag: 2.5 GHz alap, 4.3 GHz Turbo Boost
  • 18-mag: 2.3 GHz alap, 4.3 GHz Turbo Boost

A legújabb és legfejlettebb programokkal is simán elbánik. Az iMac Próval érkező Final Cut Pro X-ben már 360 fokos, valamint akár 8K minőségű anyagot is fel lehet dolgozni, az iMac Pro mégis valós időben rendereli ki a változtatásokat. Ugyanez a helyzet a Logic Pro esetében is: a rengeteg hangsáv és egyre bonyolultabb effektek sem jelentenek kihívást. A tartalomgyártók szerint ez a valós idejűség az, ami felbecsülhetetlenül értékes számukra, mivel nagyon megkönnyíti a munkájukat. 

A grafika

A vadonatúj AMD Vega grafikus meghajtók kerültek bele a házba, amik akár 22 teraflop teljesítményt tudnaj kisajtolni magukból (FP16 esetén). A jéghegy teteje pedig a Radeon Pro Vega 64 chipset, ami 16 GB VRAM-mal érkezik. Nem semmi. 

Azt azonban pontosítanom kell, hogy a grafikáért felelős egységek az iMac Próban valójában nem kártyák - a hardver rá van forrasztva az alaplapra, így nem cserélhető. Ez nagyban csökkenti a Mac időtállóságát, mivel az elavult hardvert nem lehet újabbra cserélni. Ráadásul elveszi az Nvidia kártyák beszerelésének lehetőségét, marad az AMD. 

Amit még tudni kell a Vega “kártyákról”, hogy szinte minden területen jeleskednek, egyet kivéve: a gaming még mindig nem az iMac erőssége. Mindenki, aki játékra szeretne számítógépet venni, az Apple termékeit messziről el kell kerülnie. Persze a bitangerős hardver miatt a játékok simán futnak, de az 5K felbontásról senki se álmondjon. Ebből a pénzből egy olyan gamergépet lehetne építeni, ami jobban ellátja a feladatát mint az iMac - de mint tudjuk, az iMac-et nem játékra tervezték. A komoly, hardverigényes programokat viszont röccenés nélkül viszi, még a legextrémebb feladatok mellett is. Ebben a kártya segítségére van a Metal 2 és társai, melyeknek köszönhetően a Cinema 4D elképesztő vasigénye sem szorongathatja meg a Mac-et. 

A macOS High Sierra a szoftveresen támogatja a külső GPU-k használatát is. Egyelőre nem tudni, mennyi a maximum videókártya, amit a gépre lehet kapcsolni, de a tesztek során a szoftver simán elbírt egyet-kettőt. Ez valamennyire megoldja a frissíthetetlen alkatrészek problémáját, így a tulajok imádkozzanak, hogy a fejlesztők és gyártók komolyabban foglalkozni kezdenek a témával. 

A beígért VR-támogatás sem maradt el; a kipróbált HTC Vive remekül muzsikált. A térbeli dizájnolástól kezdve a 360 fokos videóvágásig minden fantasztikusan működött. 

Ami a legjobb, hogy az egész pisszenésmentesen megy végbe. Még a legnagyobb terhelés alatt sem kezdenek el hangosan zúgni a ventillátorok. Elképzelhető, hogy egy teljesen hangszigetelt térben hallható lenne egy kis zümmögés, de egy átlagos szobában tökéletesen halk lesz az iMac. 

Memória és tárhely 

Ahogy régen Ben bácsi mondotta, nagy hatalommal nagy… memória jár. Vagy valami hasonló. A lényeg, hogy a kezdetben beszerelt RAM mérete 32 GB, ami 64, vagy 128 GB-ra fejleszthető - ez a jelenleg piacon lévő iMac-ek memóriájának kétszerese. A kialakítás miatt a RAM sem piszkálható meg vagy cserélhető ki otthon, ami ismét meggátolja a későbbi fejlesztést. Persze erre (jogosan) az lehet a válasz, hogy már a 32 GB is bőven elegendő a legtöbb mai feladat elvégzésére, a nagyobb kiszerelések meg pláne. A (szintén jogos) kontra pedig az, hogy a rohamosan fejlődő technológia mellett pár éven belül a 32 GB RAM már elavultnak számíthat, így ma nem éri meg a majdnem kétmilliós befektetés. Nos, ha feltűnne egy hivatalos Apple bolt az országban, a tulajok meg lennének mentve, mivel a cég hajlandó a saját üzleteiben bővíteni a bevitt iMac Prók memóriáját (persze csak a 128 GB-os határig).

A tárhelyet tiszta SSD szolgáltatja, nincs Fusion Drive. 1 TB az alap, akár 4 TB a max, lesz hely bőven mindennek. Az SSD viszont annyira helyhez kötött, hogy még az Apple sem tudja lecserélni, így mindenki okosan vásároljon; amit megrendelsz, az veled marad az eszköz teljes élettartama alatt. A Thunderbolt 3-nak köszönhetően azért hozzáköthető a géphez külső tárhely, de ez jóval kényelmetlenebb megoldás, mint a beépített solid state drive. Persze vannak, akik a külső megoldást preferálják, mivel ha valami elromlik, csak a külső alkatrészt kell javíttatni, nem az egész iMac-et. 

A belső lemez sebességére sem lesz majd panasz, mivel a kicsike eléri a majdnem 3000 MB/s-os átviteli sebességet. A Thunderbolt porton keresztül minden áthelyezni kívánt adat hasítani fog. 

Ki- és bemenet

A Macbook Prótól eltérően az Apple a nagytesó esetében nem választotta a tisztán Thunderbolt 3/USB-C utat. Inkább vette a régi portokat, és melléjük tette az újakat. Nem is olyan nehéz, nemde? 

4 USB-A a kiegészítőknek, 4 USB-C a nagyfelbontású kijelzőknek, jack a füleseknek, Ethernet az internetnek és SD-kártya bemenet a fotósoknak. Ha pedig valakinek még mindis szüksége van Thunderbolt 2-re, HDMI-re vagy a több elavalt portra, egy sima USB-A/C átalakítóval meg is oldotta. 

Kaptunk egy vadonatúj, fejlesztett 1080p-s FaceTime kamerát és egy szintén megújított mikrofonrendszert. A kamera szinte ugyanolyan jó képet készít (csak kevésbé dobálható), mint egy iPhone, az elől-hátul-fölül elhelyezett mikrofonok pedig garantálják, hogy a nagyi tökéletesen halljon mindent, amit mondunk neki. A Fusion Drive eltávolításával nyert helyet pedig az Apple egy remek ügynek szentelt: nagyobb és jobb hangszóróknak. Csak az akar majd külső hangszórót, aki  a valódi tökéletességre törekszik; a felhasználók 90%-ának meg fog felelni az iMac Pro beépített hangrendszere. 

A kiegészítők

Sokak kívánsága meghallgattatott, mivel az iMac Pro asztroszürke Magic Mouse-szal, Magic Keyboard-dal és Magic Trackpad 2-vel érkezik. Ezeket egyelőre nem lehet külön megvásárolni, ami szomorú az asztroszürke Macbook Pro tulajdonosoknak - talán a jövőben. A festésen felül ugyanazt kapjuk, amit a fehér verzióknál megszoktunk. Vezeték nélküli, villámgyors csatlakozás és Lightning-kábellel történő töltés. El ne felejtsem, a Lightning kábel fekete. Fekete, és valami gyönyörű. 

Árazás és elérhetőség

Az iMac Pro már megrendelhető az Apple oldaláról, 1,799,990 forintért. Ha a legerősebb, legtápoltabb verziót választjuk, az árcédulán 4,784,790 forint díszeleg majd. Ebből már nem is autót, lakást lehetne venni. Persze azoknak, akik munkáját megkönnyíti a legkorszerűbb hardver, még így is megérős befektetés lehet, mivel a gép tényleg bitangerős. Az ár nagyjából arányos a standard iMac-ek árával: a nagyjából három-négyszeres teljesítménynövekedés durván három-négyszerannyiba kerül, mint a sima, nemPro verzió.

Konklúzió

A Pro jelző definíciója rengeteget fejlődött az évek alatt. Rengeteg olyan ember van, aki szerelmes lett ebbe a szócskába, még több az olyan, aki szerelmes lett az iMac-ek kényelmébe. Nos, az erő és a praktikusság alkotják meg azt a kombinációt, ami a két csoport a keresztmetszetében elhelyezkedő vásárlók álma lett. Tényleg elképesztő, milyen sok és milyen hatalmas feladatok elvégzésére képes az iMac Pró úgy, hogy megmarad a szeretett kijelző, csöndes működés és kábelmentes asztal. Viszont a gép felvet pár komolyabb kérdést is. Megéri-e megvenni a háromszor drágább Prót, vagy simán menne a munka az olcsóbb iMac-eken is? Meg tudod-e várni a nemsokára érkező moduláris Mac Prót és Apple kijelzőt, vagy az esetleges FaceID-t használó gépeket? A válasz pedig: ha most szeretnél egy masszív, kompakt gépet a Mac Pro erejével, akkor a megoldás az orrod előtt hever. A jövő kifürkészhetetlen, nem tudjuk, mikor jön el (vagy eljön-e) a jobb opció. Viszont ha a sima iMac megfelel, vagy kibírod a sok hónapnyi várakozást, ne pazarold el a pénzed erre a gépre csak azért, mert új és Apple.

Az iMac Pro nemsokára megvásárolható lesz a HasználtAlmán! 

Forrás: AppleRider/iMore

Videó forrás: YouTube - MKBHD

Kapcsolódó cikkek: 

 


Kommentek megjelenítése