Apple ID jelszavakat loptak a tinédzserek okostelefonját monitorozó applikációból

Alkalmazások - Játékok   |   2018.05.21 - 13:00   |   Írta: Máté Gergő   |   3490
21. máj Apple ID jelszavakat loptak a tinédzserek okostelefonját monitorozó applikációból

Titkosítatlan jelszavakat loptak a TeenSafe nevű applikációból, amelyet szülők számára készítettek, hogy nyomon követhessék gyermekeiket.

A ZDNet értesülése szerint feltörték a TeenSafe nevű iOS applikációt, melyet tinédzserek szöveges üzeneteinek, tartózkodási helyének, híváslistájának és böngészési előzményeinek monitorozására készítettek. Az ügy komolyságát jelzi, hogy a ZDNet cikkének megjelenése után az applikáció mögött álló vállalat úgy döntött, hogy azonnal lekapcsolják a szervereiket.

"Lépéseket tettünk annak érdekében, hogy az egyik szerverünk publikus elérését lekapcsoljuk és elkezdtük értesíteni a potenciálisan érintett ügyfeleket" - mondta a TeenSafe szóvivője a ZDNet-nek vasárnap.

A TeenSafe szervere a szülők email címei mellett a gyermekük Apple ID-hoz tartozó email címét is tartalmazta. Ráadásul az eszközök egyedi azonosítója is tárolva volt, a gyermekek Apple ID jelszavai pedig titkosítatlan szöveg (plaintext) formátumban kerültek rögzítésre. Tovább súlyosbítja a helyzetet az a tény, hogy a TeenSafe használatához a vállalat azt ajánlotta a szülőknek, hogy kapcsolják ki a gyermekeik készülékén a kétlépcsős titkosítást, mivel a monitorozó program zökkenőmentes működéséhez ez elengedhetetlen volt. A TeenSafe mögött álló vállalat elmondása szerint 1 millió szülő használta a szolgáltatásukat.

A múltban többször is pellengérre állították a TeenSafe applikációt a tárolt adatok miatt. A TeenSafe-hez hasonló "gyerekfigyelő" alkalmazásokat sokan jogsértőnek tartják az Egyesült Államokban és Európában is, az újabb botrány pedig tovább ronthatja az ilyen applikációk megítélését.

Forrás: 9to5Mac

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése