Bíróság előtt kell felelnie az Apple-nek a MacBook butterfly billentyűzete miatt

Apple Hírek   |   2018.05.13 - 12:24   |   Írta: Máté Gergő   |   5185
13. máj Bíróság előtt kell felelnie az Apple-nek a MacBook butterfly billentyűzete miatt

Az új billentyűzet-mechanika felhasználók ezreinek okoz problémát. Az almás vállalatnak a kaliforniai bíróság előtt kell tisztáznia az ügyet.

A hibajelenség a 12 hüvelykes MacBook és a MacBook Pro tulajdonosokat érinti. A vád szerint a hagyományostól eltérő butterfly (pillangó) mechanikájú billentyűzet, amelyet az említett eszközökben alkalmazott az Apple egyszerűen használhatatlan, amennyiben egy minimális mennyiségű szennyeződés (kosz/por) éri. Ez a hibás alapvető funkció pedig veszélyezteti a MacBook működőképességét: ha ugyanis egy vagy több billentyű nem funkcionál, akkor nem tudunk szövegeket, parancsokat gépelni. A MacBookon tapasztalt hiba pedig ahhoz vezet, hogy a számítógépünk a rendeltetésszerű használatra alkalmatlanná válik. A vád szerint az Apple tudatában volt annak, hogy a MacBook hibás, ennek ellenére folyamatosan árusítják, ráadásul a MacBook Prót prémium áron kínálják a vevők számára.

Továbbá az ügyészség azt is nehezményezi, hogy az Apple reklámszövege szerint a butterfly billentyűzet "négyszer stabilabb billentyűhasználatot eredményez, mint a hagyományos scissor (olló) mechanizmus". Az ügyészség elismeri, hogy az Apple által kínált 1 éves garanciát a felhasználók érvényesíthetik, ugyanakkor nehezményezik, hogy az Apple "rutinszerűen megtagadja a garanciális kötelezettségek teljesítését" és az ügyfeleket az "önsegítő jogorvoslatok" megtételére biztatják, amiről tudják, hogy nem fog teljes/általános javításhoz vezetni. A vád szeretné elérni, hogy az Apple fizessen kártérítést a vásárlók számára és cserélje ki az összes hibás darabot.

Ez nem az első eset, hogy megpróbálják sarokba szorítani az Apple-t a butterfly billentyűzet miatt: a hónap elején egy 17.000 aláírással rendelkező petícióban követelték a hibás MacBook billentyűzetek cseréjét.

Forrás: AppleRider/9to5Mac

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése