Az Apple bemutatta az iPhone 15-öt és az iPhone 15 PLus-t

Apple Hírek   |   2023.09.12 - 20:44   |   Írta: Hidasi Ákos   |   9410
12. szept Az Apple bemutatta az iPhone 15-öt és az iPhone 15 PLus-t

A mai eseményen lehullott a lepel a legújabb iPhone-okról.

Az Apple a mai Apple Event során sok más újdonság mellett bejelentette az új iPhone 15-öt, illetve az iPhone 15 Plus-t is, amik nagyságrendileg a várakozásoknak megfelelő specifikációkkal és funkciókkal fognak érkezni. Ebben a cikkben összefoglaljuk, hogy pontosan hogyan is fog felépülni az Apple legendás iPhone alapmodelljeinek legújabb generációja.

 

Méret

Az iPhone 15 alapmodell képernyőmérete 6.1 hüvelyk lesz, ami jelentősen nagyobb a tavalyi iPhone 14 5.8 hüvelykes kijelzőlyénél. Ugynilyen módon az iPhone 15 Plus 6.7 hüvelykes kijelzője is jelentősen nagyobb a tavalyi megfelelője, az iPhone 14 Plus 6.4 hüvelykes kijelzőjénél. Természetesen a telefonok előlapja egyetlen nagy kijelzőből áll, ami a széleken lekerekítésre került. Egy új érdekesség még, hogy a kamerasziget üvege mostantól tartalmazni fogja a színanyagot.

 

Felépítés

Aki egy teljesen új kialakítású, új kinézetű iPhone-ra vágyott, annak rossz hírünk van. Az iPhone 15 ugyanis nagyjából hasonlóan néz ki, mint a tavalyi generáció. A telefon elején egy kerámia védőréteg kap helyet, ami az Apple elmondása alapján keményebb mint bármilyen okostelefon kijelzője. A készülék házának 75%-a újrahasznosított aluminiumból készült, míg az akkumulátor 100%-ban újrahasznosított kobaltot tartalmaz, a többi belső komponens pedig újrahasznosított rezet és aranyat tartalmaznak.

 

Színek

Az új generáció alapmodellje fekete, sárga, zöld, kék és a Barbi rajongók nagy örömére rózsaszín színekben lesz elérhető.

 

 

Csatlakozó

Az Apple által ma bejelentett új telefonok egyik legizgalmasabb, legfontosabb és legjobban várt specifikációja a töltő csatlakozó volt. Ha valaki lemaradt az elmúlt egy évben terjedő pletykákról, annak ez valószínűleg nagyon furcsán hangzik. Viszont tekintve, hogy az elmúlt évtizedben Lightning csatlakozókat használó iPhone-ok idén először USB-C csatlakozókkal fognak érkezni. Sokan vártunk már erre a bejelentésre hónapok vagy évek óta, úgyhogy az Európai Unió szabályozásait ezáltal tiszteletben tartó iPhone-ok USB-C csatlakozója egy kiszámítható, de boldogan fogadott újítás volt.

 

Kijelző

Az új iPhone 15 OLED Super Retina kijelzővel fog érkezni. A képernyő Dolby Vision kompatibilis lesz 1600 nit fényerőig, napsütésben viszont a tartalék rakétákat begyújtva akár 2000 nit fényerőt is képes lesz produkálni az új telefon generáció

 

Kamera

Az egyértelmű és jól látható változások, mint például az USB-C és a Dynamic Island mellett talán ezen a területen érkeztek a leginkább említésre méltó újítások.

A fő kameraszenzor 48 megapixelesre változik az előző generációs iPhone 14-en található 12 megapixelesről. Emellett elyet kap a telefonon egy 12 megapixeles telefotó kamera is. Ennek a kamerának és a portré mód javításainak köszönhetően többé nem kell manuálisan portré módba kapcsolnunk majd az iPhone-unkat. A telefon magától felismeri majd az emberi, illetve a kutyák és macskák alakjait, és a róluk készült képeket az elkészítés után is "portrésíthatjuk" majd.

Az Apple az iPhone 15 kamerájában az éjszakai módot, az Élő fotókat és az akció módot is javította. Ha pedig a szelfik rajongója vagy, akkor annak az újdonságnak örülhetsz, hogy az előlapi kamera autofókusszal és portré megvilágítással rendelkezik.

 

A telefon belseje

Az Apple természetesen új processzorral is ellátta az idei készülékeket is. Vagyis bár fejlesztette az alapmodellek chipjeit, valójában új processzorokat mégsem rakott a telefonokba, úgyanis az idei iPhone 15 és 15 Plus páros a tavalyi iPhone 14 Pro modellekben megjelent A16 chipekkel fog érkezni.

Emellett az Apple egy egész napot kibíró akkumulátoridőt ígér nekünk, ami a nagyobb akkumulátornak lesz köszönhető.

 

Dynamic Island

Ez a funkció volt az elsőként leleplezett, sokak által várt újdonság az iPhone 15 alapmodellekben. A tavalyi generáció Pro és Pro Max modelljeivel bemutatott (és egészen mostanáig azokra korlátozódó) funkció végre elérhetővé válik majd a nem-Pro készülékeken is. Ami azt jelenti, hogy a tavaly az egész show-t ellopó funkciót az idei felhozatal minden terméke tartalmazni fogja. A funkció segítségével pedig egy őj módon láthatunk majd egyes értesítéseket és használhatunk alkalmazásokat.

 

 

Árak

Az iPhone 15 alapmodell 799 dolláros indulóárral fog rendelkezni, amiért a 128 GB-os verziót fogjuk tudni megvásárolni, míg az iPhone 15 Plus 100 dollárral drágábban, legkevesebb 899 dollárért lesz elérhető szintén 128GB tárhellyel.

 

Összegzés

Összefoglalva tehát egy korrekt új iPhone generációt kaptunk, amivel érkezett pár olyan frissítés, ami miatt érdemes lehet ezt választani a tavalyi modellek helyett. Azonban ahogy tavaly is, úgy most is megmaradt az előző generáció alapvető jellemvonásainak nagy része, így kinézetre hasonló maradt a telefon. Ez természetesen egy olyan dolog, amit mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy pozitívum vagy negatívum. A legérdekesebb újítások azonban azt hiszem egyetérthetünk, hogy a Dynamic Island és az USB-C csatlakozó.

 

Kapcsolódó tartalmak: 




Kommentek megjelenítése