Miért nincs még mindig új iMac?

Apple Hírek   |   2023.08.11 - 21:46   |   Írta: Hidasi Ákos   |   3257
11. aug Miért nincs még mindig új iMac?

2 év telt el és még mindig semmi... Miért?

Most, hogy az Apple sajátgyártáású Silicon chipjeire való átállás teljes lendülettel zajlik, a Mac kiadási ciklusban némi rendszerességet vélünk felfedezni. A MacBook Pro, a MacBook Air és a Mac mini 2020 novemberében váltott át az Intel chipekről az M1-es Apple Silicon chipekre, majd 2023 januárjában az M2 frissítések következtek. A Mac Studio az M1 Max/Ultrával jelent meg, majd egy évvel később jöttek az M2 frissítések. Megkaptuk az M2 Ultra Mac Prót és egy M2 Pro Mac minit is, de mivel ezek a kiadások viszonylag frissek, még van idő a ciklusukból, mielőtt újabb frissítéseket láthatnánk.

Van azonban egy hatalmas űr az Apple Mac-ciklusában, és ez a legikonikusabb számítógépet érinti: az iMac-et. Az M1 iMac 2021. április 20-án mutatkozott be, és ez több mint két évvel - több mint 830 nappal - ezelőtt volt. Azóta nem frissítették ezt a termékcsaládot. (A Mac Pro esetében 1464 napot kellett várni az Apple Silicon frissítésére, míg a 2014-es Intel-alapú Mac mini 1475 napot várt a 2018-as frissítésre. Összességében tehát még mindig vannak olyan korábbi frissítések, amikre bőven többet kellett várnunk, de azért az iMac esetében is hosszú idő telt mér el az előző frissítés óta). Volt idő, amikor látható módon az iMac volt az Apple legkedveltebb gépe, az a Mac, amely megadta az egész termékcsoport számára az alaphangot és egy olyan gép volt, ami mellett nem lehetett jó szó mellett elmenni. Az idők megváltoztak ugyan, és természetes, hogy ezzel együtt az Apple is más módon osztja meg a hangsúlyt a termékei közt, de még ezzel együtt is úgy érzem, hogy az Apple figyelmen kívül hagyja az egyik legfontosabb számítógépét.

 

 

Egy jó kezdet, aztán semmi

Amikor megjelent, az M1 iMac elképesztő reményeket keltett az iMac jövőjével kapcsolatban. A ház olyan vékony, hogy a fejhallgató-csatlakozót a hátlap helyett az oldalán kellett elhelyezni. A képernyő kiváló minőségű, a teljesítmény pedig gyors, energiatakarékos és csendes az M1-nek köszönhetően. Az iMac elegáns, de színes dizájnja miatt tökéletesen passzol a nappalikba vagy a dolgozószobákba, mint médiaközpont.

Az M1 iMac összefoglalva tehát sok mindenre képes volt, és jól is teljesített először. Azóta azonban az Apple láthatóan megváltoztatta a prioritásait, így az iMac maradt mostanra a háttérben. Ez azért frusztráló, mert az Apple-nek már régen megvan az utód komponens: az M2, amit a többi M1-es Mac frissítéseként mutattak be, de az iMac furcsa módon kimaradt belőle. Mivel az iMac az M1-es verziótól kezdve új dizájnnal rendelkezik, a chipen kívül nincs szükség más frissítésre, így egy egyszerű fejlesztésnek tűnik az Apple részéről az új széria kiadása.

Hallottunk olyan pletykákat is, hogy az Apple kiadhat egy nagyobb iMac-et, amely 27 vagy 32 hüvelykes kijelzővel rendelkezik majd, és "pro" Mac-ként működik majd, azaz a legjobb alkatrészekkel és funkciókkal rendelkezik majd. Úgy tűnik egyébként, hogy egy ilyen Mac elkészítéséhez szükséges összes komponens mindössze karnyújtásnyi távolságra van az Apple-től: a 27 hüvelykes Studio Display és a 32 hüvelykes Pro Display XDR ugyanis már a piacon van, és az ezekben már alkalmazott kijelzők szolgálhatnának a nagyobb iMac kijelzőjeként. Ez azért is érdekes, mert a kijelzők közötti különbség sokféle választási lehetőséget adhat a felhasználóknak, ami által több ember igényeit tudná eredményesen kielégíteni az almás vállalat. Processzorként pedig az Apple egy M2 Pro vagy M2 Max cshipet használhatna processzorként a géphez. Mindezektől függetlenül sajnos ez a nagyobb iMac a hírek szerint nem jön egyhamar.

 

Hogy miért nem?

Ez az igazi kérdés, amire senki nem tud igazán választ adni. A 24 hüvelykes kijelző alapvetően a minimum méretté vált 2023-ra, és még az Apple is pontosan tudja, hogy a legtöbben valami nagyobb kijelzőre, legalább 27 hüvelykesre vágynak. Volt idő, amikor az Apple nagy dolgot csinált volna egy 27 vagy 30 colos iMacből, de ma már nem is vesződik azzal, hogy ilyet készítsen, még akkor sem, ha az összes szükséges technológia, alkatrész és elképzelés a kezében van.

 

Az iMac nem az egyetlen all-in-one

Miért nem kap tehát figyelmet az iMac az Apple-től? Van néhány tippünk. A Mac mini azért kap figyelmet, mert ez az Apple legolcsóbb asztali Macje, míg a Mac Studio azért kap figyelmet, mert ez az Apple csúcsmodellje. (A Mac Pro egy hiánypótló termék, amely az Apple presztízsprojektje.) Az iMac tehát középen helyezkedik el, és mint középső gyerek, szegény igencsak elhanyagolt.

A fő ok valószínűleg az, hogy az Apple a laptopokat helyezi előtérbe, mivel ezek a legnépszerűbb Macek. Az iMac és a MacBookok tulajdonképpen versenyeznek egymással, mivel a MacBookok all-in-one gépek, amelyek előnye, hogy hordozhatók. Különösen a MacBook Pro előnye, amely nagyobb teljesítményt nyújt a nehéz és munkaigényes folyamatok elvégzéséhez is.

Így nem csoda, hogy az iMac lecsúszott az Apple prioritási listájáról. Mindazonáltal jelenleg van egy rés a Mac portfólióban: a 24 hüvelykes iMac sürgősen frissítésre szorul, és egy nagyobb iMac (legyen az 27 vagy 32 hüvelykes) gyorsabb chippel kielégíthetné a nagyobb kijelzőt és gyorsabb teljesítményt igénylő felhasználók igényeit. Ez a gép tökéletes lehetne a professzionális felhasználás során felmerülő gépigényes feladatok elvégzéséhez. Talán hamarosan érkezik egy frissítés, hiszen az Apple M3 már a láthatáron van. Akkor majd talán az Apple legikonikusabb Mac-je is visszatérhet a helyes útra.

 

Forrás: Macworld

Kapcsolódó tartalmak:

 


Kommentek megjelenítése