Steve Jobs 10 legértékesebb idézete 1. rész

Apple Hírek   |   2023.08.09 - 14:50   |   Írta: Hidasi Ákos   |   12110
09. aug Steve Jobs 10 legértékesebb idézete 1. rész

Ezeket a sorokat mindenkinek érdemes elolvasnia.

Steve Jobs generációjának egyik legnagyobb és legbefolyásosabb üzletembere volt. Szinte senkinek nem cseng idegenül a neve. Egy szerény garázsból származó ötletet vitt tovább, és arra alapozva építette fel az Apple-t, a világ egyik legismertebb és legikonikusabb márkáját. A modern vállalati világ úttörője volt. Mindamellett azonban hogy az üzletben hihetetlen sikereket ért el, szónokként is az évszázad legjobbjai közt tartják számon.

Steve Jobs prezentációs stílusáról már sokat írtak. Híres volt arról, hogy minden prezentációja során minden részletre szigorúan odafigyelt, a diáin használt betűtípusok stílusától kezdve a színpadi háttér színéig. Amikor egy új terméket mutatott be, addig gyakorolta az előadását újra és újra, amíg az teljesen gördülékennyé nem vált. Ennek a felkészülésnek az előnyei megmutatkoztak a prezentációinak minőségében, amelyeket széles körben olyan mércének tartanak, amely megütésére azóta is sok vállalat törekszik.

Ebben a bejegyzésben nem önmagában Jobs prezentációs képességeire szeretnék azonban összpontosítani, ehelyett inkább az üzleti és az életre vonatkozó bölcsességeiből és meglátásaiból szeretnék meríteni, és megnézni, milyen tanulságokat tudunk ezekből leszűrni.

Következzen tehát a véleményem szerint tíz legérdekesebb, leghumorosabb, legelgondolkoztatóbb idézet az Apple alapítójától, az évszázad egyik legjobb szónokától, Steve Jobs-tól.

 

1. Idézet

"A dizájn egy vicces szó. Néhányan azt hiszik, hogy a dizájn azt jelenti, hogy valami hogyan néz ki. De persze, ha mélyebbre ásunk, valójában azt jelenti, hogyan működik. A Mac dizájnja nem az volt, hogy hogyan néz ki, bár ez is része volt a dolognak. Elsősorban az, hogy hogyan működik. Ahhoz, hogy valamit igazán jól tudj megtervezni, meg kell értened. Tényleg meg kell értened [intuitívan meg kell értened], hogy miről is szól az egész. Szenvedélyes elkötelezettség kell ahhoz, hogy az ember valamit tényleg alaposan megértsen, megrágja a dolgot, ne csak gyorsan lenyelje. A legtöbb ember nem szán időt erre."

Tanulság

Ahhoz, hogy az ember valami nagyot alkothasson, időt kell szánnia a dologra. "Jó munkához idő kell, a rosszhoz pedig még több..." tartja az elmés magyar mondás, amit Steve Jobs valószínűleg sosem ismert meg. A mondanivalója azonban (többnyire) ugyanaz. Ha valami fontos az embernek, akkor muszáj időt és energiát szánni a dolog megértésére. Enélkül csak elrohanunk a dolgok mellett, miközben a legjobb esetben is maximum középszerű munkát adunk ki a kezünkből.

 

 

2. Idézet

"Az ügyfelek ezért fizetnek nekünk - hogy alaposan kidolgozzuk ezeket a részleteket, hogy könnyű és kellemes legyen számukra a számítógépünk használata. Nekünk ebben kell igazán jónak lennünk."

Tanulság

Ha igazán jót szeretnél alkotni, akkor legyen szó sütésről, művészetről, munkáról, zenéről, sportról, vagy a legelső Mac számítógép megtervezéséről, a legkisebb részletekre is hangsúlyt kell fektetned. Természetesen fontosak a jó alapként szolgáló körvonalak, de a részletek töltik fel élettel a dolgokat, ezek tesznek egyes dolgokat gyönyörűvé és kellemessé, míg másokat unalmassá és kellemetlenné.

 

3. Idézet

"Az emberek azt hiszik, hogy a fókuszálás azt jelenti, hogy igent mondasz arra, amire koncentrálnod kell. De ez egyáltalán nem ezt jelenti. Azt jelenti, hogy nemet kell mondanod arra a száz másik jó ötletre, ami felmerül. Óvatosan kell választanod. Valójában ugyanolyan büszke vagyok azokra a dolgokra, amelyeket nem tettünk meg, mint azokra, amelyeket megtettünk. Az innováció azt jelenti, hogy nemet mondunk 1000 dologra."

Tanulság

Ha valamire fókuszálni szeretnél, akkor legalább olyan fontos a zavaró tényezők kiiktatása, mint a fontos dolgok megtalálása. Ha ki tudod iktatni a felesleges, nem időszerű, vagy a vízióddal szembemenő ötleteket, lehetőségeket és egyéb felmerülő körülményeket, akkor fogsz tudni igazán arra koncentrálni, ami fontos.

 

 

4. Idézet

"Ez volt az egyik mantrám: Fókusz és egyszerűség. Az egyszerű nehezebb lehet, mint a bonyolult. Keményen meg kell dolgoznod azon, hogy a gondolkodásodat letisztítsd, hogy egyszerű legyen. De a végén megéri, mert ha egyszer eljutsz oda, hegyeket fogsz tudni megmozgatni."

Tanulság

Sokszor a legegyszerűbb megoldások jutnak a legkésőbb az eszünkben. Ezért fontos, hogy olyan gondolkodásmódot alakítsunk ki, ami az egyszerűségre fókuszál. Akkor tudunk egyszerű de zseniális tervekkel előállni, ha alapvetően a gondolkozásunk is ilyen.

 

5. Idézet

"Az összes technológiámat elcserélném egy Szókratésszel töltött délutánra."

Tanulság

A technológia nagyszerű, de nem ez a legfontosabb. Sokkal fontosabb, hogy képesek legyünk tisztán, stratégiailag és kreatívan gondolkodni. Bármilyen területen is dolgozol, tágítsd a látókörödet. Olvass sokat és széleskörűen. Olvass klasszikusokat, olvass modern szépirodalmat, olvass tényirodalmat, olvass olyan szakfolyóiratokat, amelyek nem az saját szakterületedhez kapcsolódnak. Jobb gondolkodóvá és kreatívabbá válsz azáltal, ha széleskörű olvasottságra teszel szert. Ezek a tulajdonságok csak segítségedre lehetnek hosszútávon. Nem is beszélve arról, hogy te magad is sok érdekes új tapasztalatot szerzel ezáltal.

 

Ez a cikk egy kétrészes cikksorozat első része, a második részt ide kattintva fogod tudni elérni, amint az felkerül az oldalra.

 

Forrás: Presentation Guru

 

Kapcsolódó tartalmak: 




Kommentek megjelenítése