Szupergyors lesz az Apple új processzora

Almás Pletykák   |   2023.08.09 - 08:48   |   Írta: L Ferenc   |   11224
09. aug Szupergyors lesz az Apple új processzora

Érkezőben a Macek teljesítményét új szintre emelő új M3 chipek.

Jól értesült források szerint az Apple már javában teszteli legújabb számítógépes csúcsprocesszorát, a sokak által várva várt M3 Maxet. Ezen források úgy tudják, hogy az új high-end chip néggyel több CPU-maggal és kettővel több GPU-maggal rendelkezik, mint elődje, az M2 Max.

Magyarul a vadonatúj M3 Max nem kevesebb, mint tizenhat CPU-magot és negyven GPU-magot vonultat fel. Az alacsonyabbra pozicionált kivitelek esetében nem változnak a magszámok, ettől függetlenül persze itt is sebességnövekményre lehet számítani. Várakozások szerint az M3 Pro tizenkét CPU-magot és tizennyolc GPU-magot állít hadrendbe, az M3 alapmodellben pedig előreláthatólag nyolc CPU-mag és tíz GPU-mag lesz.

Az M3 Max esetében ismét hibrid konfigurációra lehet számítani, vagyis a tizenkét nagyteljesítményű processzormag mellett várhatóan négy hatékonyságra kihegyezett core lesz található. A 48 GB memóriát támogatú csúcskategóriás chip jelentősen gyorsabbnak ígérkezik a már amúgy sem szerény teljesítményű elődjénél.

Az M3, az M3 Pro és az M3 Max számos különböző MacBook és Mac modellben tetten érhető lesz a közeljövőben, de elsőként jó eséllyel a 2024 októberében debütáló új MacBook Prók lesznek kaphatók M3 processzorral. 

Az idén ősszel érkező új felsőkategóriás almás mobilokban, az iPhone 15 Próban és az iPhone 15 Pro Maxben debütáló új A17-es processzor állítólag hasonlóságot mutat majd az M3 chipekkel, a tekintetben mindenképp, hogy mindkét SoC-t a legmodernebb 3 nanométeres gyártási technológiával készítik majd. 

Viszonyításképp a 2022-ben debütált M2-esek, illetve a tavaly kijött iPhone 14 Prót és iPhone 14 Pro Maxet hajtó A16 még 5 nanométeres csíkszélességgel rendelkezik. Az androidos csúcsmobilok többségében lévő Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 4 nanométeres gyártástechnológia révén látja meg a napvilágot. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése