Több radikális fejlesztést hozhat az iPhone 12

Apple Hírek   |   2020.08.15 - 16:08   |   Írta: ARPII   |   13529
15. aug Több radikális fejlesztést hozhat az iPhone 12

Reméljük, hogy tényleg igazak a hírek.

Nem is kérdés, hogy az iPhone 12 széria jobb lesz a tavalyi felhozatalnál, azonban az újabb híresztelések szerint porba fogja döngölni az egész mobilpiacot. Egy belsős, név szerint Komiya szerint az A14-es chip 40%-os CPU és 50%-os GPU gyorsulást eredményez majd, ami azért is nagy szó, mivel még a tavalyi modell is a leggyorsabb a piacon, a mai napig.

Egy másik Apple kiszivárogtató, iHacktu már nem lát ennyire nagy számokat, szerinte „csupán” 30%-al lesz gyorsabb a CPU és 38%-al a GPU. Amellett hogy ezek a számok kisebbek, még így is a legnagyobb ugrásról beszélhetünk, ami az elmúlt években történt, illetve az energiafelhasználás is jóval hatékonyabb lehet majd, ami még jobb üzemidőt eredményez majd. A legnagyobb izgatottságot az 5nm-es gyártási eljárás jelenti, amit az Apple elsőként fog alkalmazni okostelefonoknál. Nem tudhatjuk, hogy melyik kiszivárogtató mondhatott igazat a sebességnövekedésekkel kapcsolatban, de akár mindketten, hiszen nem mindegy, hogy a tesztek milyen körülmények között zajlottak.

 

A másik nagy változást az új anyaghasználat hozhatja, ugyanis az Apple lecserélheti az iPhone 12 Pro és iPhone 12 Pro Max-nál használt rozsdamentes acél széleket, „aerospace aluminium”-ra az új Pro modellek esetében. Ez az új anyag sokkal strapabíróbb, és jobban ellenáll a hideg és meleg időjárásnak. Utóbbi az új chip miatt is jól jöhet, hiszen a meleg nem csak kívülről érheti a mobilt, hanem belülről is, így tovább javulhat majd az A14 teljesítménye. Ami viszont kicsit gyanús ezzel kapcsolatban, az az hogy miért nem szivárgott ki hamarabb hogy a kupertínói gyártó más anyagot kíván használni az új csúcsmobiljához. Hiszen a dizájn már hónapokkal ezelőtt „biztos” volt, akkor az anyaghasználat miért nem, ezért is érdemes minden pletykát fenntartással kezelni.

Összevetve a korábbi évek előrehaladásával, (A13-20%, A12-15%) hogyan képes mégis az A14 ekkorát ugrani? A válasz a gyártástechnológiában rejlik, a legnagyobb ok ugyanis a váltás 7nm-ről 5nm-re. Ez több tranzisztort jelent azonos területen (kb.: 15 milliárd vs 8,5 milliárd az A13-ban), és hatékonyabb energiafelhasználást. Utóbbi magyarázatot adhat arra, hogy miért is lesz meglepően kis akkumulátorja a 12-es szériának.

Felmerülhet a kérdés, hogy szükség van-e egyáltalán ilyen gyors telefonra? Nos, a válasz igen, több szempontból is. Az első  magától értetődő, ez pedig a „jövő-állóság”, vagyis hogy meddig lesz még használható az adott telefon az évek múlásával, ebből a szempontból pedig az iPhone 12 az egyik legjobb mobil lehet. Ha pedig izgalmasabb vizekre evezünk, akkor tudhatjuk, hogy minden bizonnyal idén ősszel fog debütálni a cég okos szemüvege az Apple Glass. Erről már mi is írtunk Nektek számtalanszor, és többször is előkerült az az állítás, miszerint a szemüveg „csak egy kijelző lesz”, a számítási folyamatok ugyanis az iPhone-on fognak végbe menni. Ezért is lehet majd ennyire olcsó az Apple Glass, a várható körülbelül 160 000 Ft-os árával.

Ti mit gondoltok az iPhone 12 szériáról, várjátok már? Írjátok meg nekünk kommentben!

 

Forrás: Forbes

 

Kapcsolódó tartalom:




Kommentek megjelenítése