30 éves a windows-os Pasziánsz

Apple Hírek   |   2019.12.23 - 00:20   |   Írta: Kosztalma   |   3464
23. dec 30 éves a windows-os Pasziánsz

Ha nem volt internet vagy csak tettetni kellett, hogy dolgozol, a Windows-okon előre feltelepített Pasziánsz mindig segített. Most a játék 30. évfordulóján nézzük meg, hogy mit érdemes tudni róla.

Amikor még gyerek voltam és nem volt otthon internet, legtöbbször a Pasziánsz játékhoz nyúltam Windows XP-t futtató asztali gépemen. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, de a játék varázsa azóta is töretlen.

A korábbi Windows-ok egyik beépített játéka óriási rajongótáborral rendelkezett és a mai napig is rendelkezik, így érdemes megemlékezni 30. születésnapjáról.

A pasziánszról már 1788-ban a német Das neue Königliche L'Hombre-Spiel című játékantológia is említést tett, elnevezése pedig a francia türelem, „patience” szóból ered. Amerikában egy táblával és fapöckökkel játszott „solitaire” nevű játékról nevezték el a pasziánszt, majd később a klondike-i aranyláz idején átkeresztelték „klondike”-ra.

A számítógépekre először 1981-ben érkezett meg, amikor Mark Reid megírta Atari-ra. Erre két évvel a Commodore 64-re is elkészült a játék, ráadásul maga a Commodor fejlesztette. A pasziánsz a platform első játékai közt volt.

A windows-os Pasziánsz program gyökerei azonban máshonnan nőttek. Michael A. Casteel ugyanis egy Apple Lisa-n írt egy Klondike nevű alkalmazást az 1984-ben megjelent Macintosh-ra. Ezt az alkalmazást egyébként azóta is karbantartja (innen le is töltheted), ráadásul iPhone-os kiadást is készített belőle.

Casteel alkalmazása megtetszett Wes Cherry-nek, aki 1988-ban a Microsoftnál töltötte gyakorlatát és nyári feladatként lemásolta a Klondike-ot Windows-ra és elnevezte Solitaire-nek.

Maga a játék már a Windows 2.11 megjelenése előtt elkészült, de abba nem került bele. A program akkor került a rivaldafénybe, amikor olyan funkciókat és programokat kerestek, amikkel fel lehetne dobni a Windows 3.0-t. Bill Gates-nek tetszett a kártyajáték és így a cég értesítette Cherry-t, hogy jöjjön vissza a céghez Windows 3.0-ra átdolgozni a játékot, valamint szerződtettek egy profi designert, hogy kicsit szebb legyen a felhasználói felület.

Így került be egy több mint 200 éves játék a Windows 3.0-ba.

Azóta a Microsoft háromszor is majdnem tönkretette a játékot: először, amikor Windows XP-ben átalakították a felületét, majd Windows 8-nál nem csomagolták be az operációs rendszerbe és végül harmadjára, amikor a Windows 10-es változatba reklámokat tettek.

Utóbbiból egy kicsit már visszavettek, így a jelenleg Microsoft Solitaire Collection egészen jó játéknak mondható, ráadásul ez is elérhető iOS-re,ha nosztalgiáznál egy kicsit.

Te is játszottál anno a Pasziánsszal?

Forrás: szifon.com


Kommentek megjelenítése