Így változtatja meg egy megvakult veterán életét az iPhone

Apple Hírek   |   2018.11.13 - 18:30   |   Írta: SzavaRicsi   |   2120
13. nov Így változtatja meg egy megvakult veterán életét az iPhone

Vannak, akik nem is értik, ahogyan a mobilját nyomkodja. Pedig a technológia az Ő számára is tökéletesen elérhető - főleg az iOS használatával.

Scott Leason napja korán kezdődik. Fél 6-ra már ellenőrizte az e-mailjeit, a közösségi média fiókjait, a híreket és az időjárást is. Már a szörfös jelentések átbújásával is végzett a Surfline alkalmazásban, amelyet az új iPhone XR-jén használ. Ideje felkészülni a mai hullámlovaglásra. Még mielőtt a nap felkelt volna, Leason már készen állt, hogy elinduljon a Mission Bay Aquatic Centerbe, San Diegóba, hogy a kedvenc hobbiját űzze. Mindezt vizuális ingerek nélkül.

Leason ugyanis nem lát.

Élete legjelentősebb részében a USS Tripoli hajón szolgált, az amerikai haditengerészet kötelékében. Úgynevezett „jelzőemberként” tevékenykedett, ugyanis a fő feladata az volt, hogy morzéval és fényjelekkel kommunikáljon a többi hajóval. Egészen hét évig tevékenykedett ebben a szerepkörben, amíg 1993-ban egy rablótámadás során egy lövedék miatt elvesztette mindkét szeme világát. Ezt hosszú, tanulással és megszokással kitöltött évek követték, egészen 2009-ig, amikor az Egyesült Államok egy megvakult veteránoknak célzott számítógépes tanfolyamra invitálta Leasont. Ezzel pedig új irányt vett a férfi élete az önálló hétköznapok célja felé.

A mobiltechnológia még mindig csak feltörekvőben volt, de a vak veterán hamar pártot fogott egy gyártó eszközei mellett. Leason az Apple-t választotta. Az első almás mobilja később egy iPhone 5-ös lett, amit már rendesen kiképeztek a hasonló fogyatékosságokkal élők számára. Maga Leason is leszögezte, hogy az iPhone használata sokkal egyszerűbb volt, mint más mobileszközöké.

„Úgy gondolom, hogy rengeteg látáskárosult választja az iPhone-t, hiszen mindenre képesek lehetnek rajta. A VoiceOver is teljesen jól működik.”

Leason is egyike azon felhasználóknak, akik csak a VoiceOverre hagyatkozhatnak az iPhone-juk használatakor. Ami azt illeti, a vakok közösségében többen használják a VoiceOver képernyőolvasó szoftvert, mint az összes többi hasonló programot összeadva. Az Egyesült Államok látáskárosult veteránoknak szóló tanfolyamainak résztvevőinek összesen 70%-a kapott egy iOS eszközt a tréning végén, hogy a kisegítő lehetőségeket kihasználva magabiztosan navigálhassanak a technológia világában.

Scott Leason ezzel szemben egyáltalán nem egy techguru. Az Apple Watch-át és az iPhone-ját nap mint nap használja az otthoni és a szörfös edzései követésére, de ezek ellenére szereti az egyszerűséget. Kedveli, hogy az eszközei össze vannak kötve az Apple ökoszisztémájában, így az iPhone-ján is követheti, hogy mennyi kalóriát égetett el egy-egy edzés során.

Mindemellett komolyan veszi a sportokat, a szenvedélyében pedig olykor a győzelemért is hajt. Csupán ebben az évben hét versenyen vett részt, négy különféle sportban. 2016-ban Ő lett az első vak bajnoka az Egyesült Államok Adaptív Szörfbajnokságának, ugyanebben az évben pedig még a második helyen végzett egy vízisí versenyen is.

Paul Lang, Leeson koordinátora mesélt arról, hogy milyen volt látni a veteránt, miután megkapta első iPhone-ját:

„Miután megtanulta a VoiceOver kezelését, megkértem, hogy mutassam meg mire képes, hiszen csak annyit láttam, hogy nyomkodja a kijelzőt, ami teljesen érthetetlennek tűnt. Szavak jöttek a képernyőre nagyon gyorsan, ő pedig csak piszkálta a kijelzőt. Amikor megmutatta, hogy mi mindenre képes az iPhone-ján, eldobtam az agyam. Elképesztő volt, hogy mennyire kitapasztalta a VoiceOver kezelését, és hogy mi mindent képes kihozni így a mobiljából. Valójában olyan így, mint bárki más. Leül egy sarokba és belefeledkezik a mobiljába, zenét hallgat, olvas vagy cseverészik.”

„Eszméletlen, hogy 10 év mennyire soknak érződik a technológia világában” – mondja Kevin Waldick, aki olykor szintén Leasont koordinálja.

„Egyáltalán nem volt a technológia megszállottja, de amikor megkapta az első iPhone-ját, úgy volt a dolgokkal, hogy új lehetőségek nyíltak elé. Az Apple egy elképesztően jó munkát végez abban, hogy mindezt lehetővé tegye. A sportok ugyanúgy elérhetők a számára, ahogyan a technológia. Ez egy hatalmas felüdülés volt a számára.”

Ilyentájt, 2018 végéhez közeledve a vak veteránnak egy hónapja maradt, hogy a sportnak éljen, amíg Ő és a létesítmények elvonulnak az ünnepi szabadságra. Szintén kedvelt tevékenysége a wakeboardozás, amivel ugyanígy fel kell hagynia a téli szünetre.

„Amikor egy hajó mögött állok a sor végén, úgy, ahogyan bárki más, megfeledkezek arról, hogy vak vagyok. Utána, amikor visszaérek a partra és emberek vesznek körül engem és Snickers-t, a kutyámat, akkor úgy vagyok vele, hogy ’ja, ez van, Ő a vakvezető kutyám, nekem meg egy szörfdeszka van a kezemben’, aztán pedig rákérdeznek, hogy ’tényleg vak vagy?’. Na az egy jó érzés”.

A vízi sportok után a szárazföldön Leason szeret nekiülni egy finom ebédnek, mielőtt felkészül a nap hátralevő részére. Azon a pénteken még két egyórás edzéssel nézett szembe, ezen kívül pedig Snickersszel az oldalán nem érez lehetetlent. Adományokat gyűjt a GoFundMe oldalán, hogy megtervezhesse a 2019-es évi megmérettetéseket és sporteseményeket. Jól érzi magát a világában.

„Független vagyok” – mondja. „Ez a legjobb szó, hogy körülírjam az iPhone-t. Függetlenség.”

 

Forrás: AppleRider/Apple

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése