Lehullott a lepel: itt a következő generációs iPad Pro

Apple Hírek   |   2018.10.30 - 20:44   |   Írta: N Marcell   |   2586
30. okt Lehullott a lepel: itt a következő generációs iPad Pro

Az Apple tabletjei is egy magasabb szintre léptek.

Ahogy arról az Apple is nagy büszkén beszámolt, az iPad a világ egyik legtöbbet eladott hordozható számítógépé vált, miközben valójában nem is egy számítógép - csak a funkcionalitását hordozza magában. Az iPad-történelem évei mindig is arról szóltak, hogy hogyan tudnák a lehető legközelebb hozni egymáshoz a tablet és az asztali gép/laptop-duó felhasználását, kezdve a laptopszerű használatot lehetővé tevő a Smart Keyboarddal, egészen a multitaskingot behozó iOS-frissítésig. Nos, talán most jött el az a pillanat, amikor igazán elmosódik a táblagép és a laptop közötti határvonal: az Apple frissítette a világ legjobban menő tabletjét, az iPadet - azon belül is a profiknak szánt iPad Pro vonalat. 

Ahogy a nevéből is látszik, ez a tablet nem igazán a filmnézés-YouTube-ozgatás-internetezés szentháromság kiszolgálására rendeltetett. Persze, ezekre is játszi könnyedséggel képes, azonban jóval többet is tud ennél; olyannyival többet, hogy egyre többen fognak az iPad mellett dönteni, mikor munkaeszközről lesz szó. Az idei fejlesztések is a lehető legszélesebb körű felhasználhatóságot hivatottak lehetővé tenni, úgyhogy kezdjük is a legszembetűnőbbel, a kijelzővel. Az iPhone X-zel elkezdődött “éltől-élig kijelző”-trend az iPadre is komoly hatással volt, eltűnt ugyanis a Home gomb, beléptetésre csak a TrueDepth-kamerarendszer és a FaceID maradt. Az iPad szélén vékony káva fut körbe, úgyhogy nem volt szükség a notch-ra az előlapi kamera elrejtéséhez, a Liquid Retina kijelző viszont még így is hatalmas: egy 11 hüvelykes panel fért bele a korábbi 10,5 hüvelykes modell házába, a 12,9 hüvelykes modell pedig jóval kisebb helyet foglal. Ahogy említettem, a TrueDepth rendszer miatt mostmár iPaden is elérhetőek lesznek olyan - eddig iPhone-exkluzív - funkciók, mint a FaceID-s feloldás, az Animoji-Memoji páros és az arccal fizetés ApplePayen keresztül. Az iPhone-okhoz hasonlóan itt is megjelent a Home gombként szolgáló fehér vonal, illetve a tablet navigálásához használt gesztusok is ismerősek lesznek azoknak, akiknek már volt új generációs iPhone a kezükben. 

 

 

Az iPad Prót a legújabb, A12-es chip kissé módosított testvére hajtja majd, és 10 milliárd tranzisztorral veszi fel a harcot a legkeményebb appok ellen. Az A12X elképesztő grafikus képességekkel is rendelkezik, egészen konkrétan egy Xbox One X teljesítményét képes hozni, az Apple-tableteknél alapnak számító 10 órás üzemidő mellet is. 

 

 

Az eszköz akár 1 TB belső tárhellyel is rendelhető, ami: először is, elképesztő; másodszor pedig biztosan elég lesz akár a legelvetemültebb power-userek számára is. Másik meglepő újítás, hogy egy USB-C csatlakozó cseréli a Lightningot, aminek hála akár 5K-s kijelzőt is csatlakoztathatunk a táblagéphez, ha asztali munkára használnánk, sőt, akár egy telefont is tölthetünk a port segítségével! 

 

 

Az iPad Próval párhuzamosan mutatkozott be a második generációs Apple Pencil, ami automatikusan csatlakozik a tablethez, illetve mágnesesen kapcsolódik hozzá, és vezeték nélkül tölti magát. A ceruza kocogtatására különböző szoftveres változtatásokat eszközölhetünk munka közben, például válthatunk az éppen használt rajzeszközök között, de a funkció itt nem áll meg, személyre is szabható. A Smart Keyboardot is átszabták valamelyest, mivel mostmár állítani lehet, hogy milyen szögben álljon az iPad, illetve az eszköz hátát is védi, nem csak a kijelzőt takarja. 

 

 

Az iPad Próba ezeken felül került még 5.0-ás Bluetooth-kapcsolat és SmartHDR a FaceID-s kamerába, egy 18 W-os töltőfej és rendelhető LTE-kapacitás. És hogy mi nem került bele? Headphone jack, na az nem került bele. 

A 11 hüvelykes iPad Pro 309 990 forintba, míg a 12,9 hüvelykes 379 990 forintba kerül. Már ma is előrendelő, a szállítást november hetedikén kezdi meg az Apple.

Hogy tetszik az iPadek következő generációja? Szerintetek képes lesz helyettesíteni egy laptopot? 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése